Eπάγγελμα: Ρεπόρτερ (1975)

13.03.2012
Στοχασμός πάνω στο δηλητηριώδες νήμα που χωρίζει τα όνειρα από την πραγματοπίησή τους, το "Επάγγελμα Ρεπόρτερ" είναι στην πραγματικότητα ένα υπαρξιακό θρίλερ στο οποίο ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι αυτός του να χάσεις τον αληθινό σου εαυτό.

Στη διάρκεια μιας αποστολής του στην Αφρική και σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ανταλλάξει την προϋπάρχουσα ζωή του με μια εντελώς καινούρια, ένας αμερικανικής καταγωγής δημοσιογράφος επωμίζεται την επικίνδυνη ταυτότητα ενός νεκρού εμπόρου όπλων, ακολουθώντας στο εξής έναν αυτοκαταστροφικό μονόδρομο που θα τον οδηγήσει από τη φυλακή στην οποία βρισκόταν σε μια φυλακή από την οποία δε θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει.

Μαέστρος της ελκυστικά κινηματογραφημένης αποξένωσης, της σινεμασκόπ αλλοτρίωσης και των ανθρωπίνων Ζωνών του Λυκόφωτος, στο οποίο ταυτότητες, πεπρωμένα, χαρακτηριστικά και ολόκληρες ζωές χάνονται για να μη βρεθούν τις περισσότερες φορές ποτέ ξανά, ο Αντονιόνι πλάθει εδώ έναν σύνθετο και πανούργο ιστό ταινίας. Χρησιμοποιώντας την πρόφαση ενός θρίλερ και το δέλεαρ ενός κατ' επίφαση σασπένς, ο Ιταλός δημιουργός αφήνει σταδιακά να υποχωρήσει το μυστήριο για να ξεσκεπάσει το μοναχικό και βαθύτατα ειρωνικό ταξίδι που διανύει ο ήρωάς του προς την ανυπαρξία.

Στοχασμός πάνω στο δηλητηριώδες νήμα που χωρίζει τα όνειρα από την πραγματοπίησή τους, το "Επάγγελμα Ρεπόρτερ" είναι στην πραγματικότητα ένα υπαρξιακό θρίλερ στο οποίο ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι αυτός του να χάσεις τον αληθινό σου εαυτό. Μέχρι τη στιγμή του φινάλε, όπου μέσα σε ένα αξέχαστο επτάλεπτο τράβελινγκ ο Αντονιόνι καταφέρνει να χωρέσει τη ζωή, το θάνατο και την ίδια την ψευδαισθησιακή δύναμη του σινεμά μαζί, η ταινία μετουσιώνει την εσωτερική οδύσσεια που βιώνει ο πρωταγωνιστής σε μια “πρόσεχε τι ακριβώς εύχεσαι” παραβολή πάνω στην ανθρώπινη ματαιότητα.