Γιώργος Λάνθιμος: «Δεν εγκαταλείπω το πλοίο. Μια μέρα θα επιστρέψω στην Ελλάδα»

13.11.2012
«Γιατί ο καλύτερος νέος Έλληνας σκηνοθέτης κάνει το Λονδίνο σπίτι του;» αναρωτιέται προχθεσινό άρθρο της εφημερίδας Guardian στο οποίο ο Γιώργος Λάνθιμος παραχωρεί την πρώτη του συνέντευξη μετά την (προσωρινή;) μετακόμισή του σε αγγλικό έδαφος. Λεπτομέρειες ακολουθούν.

«Γύρισα τρεις ταινίες στην Ελλάδα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, οπότε υποθέτω ότι υπηρέτησα τον χρόνο μου εκεί» εξομολογείται ο 39χρονος σκηνοθέτης στον δημοσιογράφο της αξιοσέβαστης εφημερίδας, εξηγώντας εν μέρει την απόφασή του να μετακομίσει πριν από μερικούς μήνες στο Λονδίνο, παρέα με την σύντροφό του, την ηθοποιό Αριάν Λαμπέντ. «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εγκαταλείπω το πλοίο. Μια μέρα θα επιστρέψω. Μπορεί να συμβεί γρήγορα» συνεχίζει ο Γιώργος Λάνθιμος.

Στην διάρκεια ενός εκτενούς κομματιού το οποίο επικεντρώνεται στην πιο πρόσφατη ταινία του, τις «Άλπεις», ο Λάνθιμος πληροφορεί για τις προθέσεις του να γυρίσει στο εξωτερικό μια ταινία εποχής η οποία θα εκτυλίσσεται στην διάρκεια του 18ου αιώνα και στις μέρες όπου στον θρόνο βρισκόταν η Βασίλισσα Αννα, σκοπεύει να δρομολογήσει μια εκμοντερνισμένη εκδοχή στο «Ημερολόγιο της Χρονιάς της Πανούκλας» του Ντάνιελ Ντεφόε, η οποία θα εκτυλίσσεται στη σημερινή λονδρέζικη πρωτεύουσα, και συζητά διάφορα σχέδια, αφού παραδέχεται ότι «υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα στην Αγγλία απ' ότι στην Ελλάδα».

Αντίθετα με ό,τι αφήνουν να εννοηθεί αρκετά δημοσιεύματα εδώ στην χώρα μας, παρ' όλα αυτά, ο σκηνοθέτης του «Κυνόδοντα» ασφαλώς και δεν επέλεξε την βρετανική μητρόπολη ως μόνιμο τόπο κατοικίας του. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, προτιμά να ζει προς το παρόν «σαν τουρίστας. Μπορεί να παραμείνω εδώ για λίγο καιρό, μπορεί να μετακομίσω τον επόμενο μήνα».