«Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» - Το ξέρουμε απέξω, αλλά ακόμα το βλέπουμε [vds]

15.02.2015
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στις καλύτερες στιγμές τους. "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια" είναι μια μοντέρνα (για τα μέσα της δεκαετίας του ´60) ταινία που αφουγκράζεται το πολιτικό κλίμα της εποχής και τις εργατικές κινητοποιήσεις, χωρίς να λησμονεί το διασκεδαστικό χαρακτήρα του κινηματογράφου.

«Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» είναι θεατρικό έργο του Αλέκου Σακελλάριου που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο απ’ τον ίδιο και σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Η Λίζα, μοναχοκόρη του εργοστασιάρχη Αντώνη Δέλβη, που χήρεψε πολύ νέος, επιστρέφει στην Αθήνα από το Λονδίνο, όπου σπούδασε. Η Λίζα, που ο πατέρας της θα προτιμούσε να ήταν αγόρι, προορίζεται να τον διαδεχτεί στη διαχείριση του εργοστασίου του, αλλά αυτή έχει νέες ιδέες, προοδευτικές, που συγκρούονται με τις ιδέες του συντηρητικού πατέρα της. Σε μια "πορεία ειρήνης", που πήρε μέρος παρά τη ρητή απαγόρευσή του, τσακώνεται μ´ έναν ειρηνιστή, που δουλεύει στο εργοστάσιο του πατέρα της. Η Λίζα, όμως, δεν το ξέρει, όπως κι αυτός δεν ξέρει ότι το "τρελοκόριτσο" με το οποίο τσακώθηκε είναι η κόρη του αφεντικού του. Αλλά, όταν ο Δέλβης αποφασίζει να απολύσει όσους από τους εργάτες του πήραν μέρος στην πορεία, και οι υπόλοιποι εργάτες κατεβαίνουν σε απεργία, η Λίζα παίρνει το μέρος των εργατών. Ξανασυναντάει το νεαρό ειρηνιστή και δεν αργεί να τον ερωτευτεί.

Το τραγούδι, που ακούγεται στην ταινία «Σήκω χόρεψε συρτάκι» γίνεται θρυλικό σουξέ και ξεπερνάει τα σύνορα. Στον χορό, έδωσε αυτό το όνομα ο Αλέκος Σακελλάριος και το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα έγινε παγκόσμια γνωστό και κυκλοφόρησε με πολλές διασκευές.

Η ταινία χάρισε για πρώτη φορά τα σκήπτρα εμπορικότητας στον οργανισμό Θ. Δαμασκηνός-Βίκτωρ Μιχαηλίδης που με 659.671 εισιτήρια, πέρασε μπροστά από την εταιρία «Φίνος Φιλμ» του Φιλοποίμενα Φίνου.

Κανάλι: Star
Ημέρα προβολής: Κυριακή
Ώρα προβολής: 21.10
Διάρκεια: 94 λεπτά
Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Νικήτας Πλατής, Πέτρος Λοχαϊτης, Αλίκη Ζαβερδινού, Χρήστος Μάντζαρης, Ντίνος Καρύδης