Καλοκαιρινή Ομίχλη στο Φεστιβάλ Αθηνών

10.06.2010
Οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» ύστερα από πρόσκληση του Φεστιβάλ Αθηνών οργανώνουν ένα 10ημερο προβολών και δύο συζητήσεις - παρεμβάσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο στον χώρο Ε, Πειραιώς 260.

Οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» ύστερα από πρόσκληση του Φεστιβάλ Αθηνών οργανώνουν ένα 10ημερο προβολών και δύο συζητήσεις - παρεμβάσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο στον χώρο Ε, Πειραιώς 260.

Σε μια πρωτοβουλία που φέρει πολύ από το φθινοπωρινό "FogFilms" οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη παρεμβαίνουν και στο Φεστιβάλ Αθηνών και δημιουργούν ένα πρωτότυπο θερινό σινεμά. Από 16 έως 26 Ιουνίου θα προβληθούν στο νέο χώρο του Φεστιβάλ 19 ταινίες των μελών της ομάδας από την χειμερινή περίοδο, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται μικρού και μεγάλου μήκους ενώ δεν θα λείπουν από το πρόγραμμα και τα ντοκιμαντέρ.

Ιδανικός χώρος για θερινές βραδιές, και μια μεγάλη ευκαιρία για όσους έχασαν τις ταινίες αυτές το χειμώνα ή για όσους θα θελήσουν μια επανάληψη κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό. Το εισιτήρια θα είναι 4 ευρώ (πολύ χαμηλό είναι αλήθεια) ενώ αναλυτικά το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 11 μεγάλου μήκους, 5 μικρού και 3 ντοκιμαντέρ. Ανάμεσα στις ταινίες του προγράμματος θα είναι και οι πρόσφατα βραβευμένες από την νέα Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα και η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν την δεύτερη μέρα (Πέμπτη 17 Ιουνίου) και δύο συζητήσεις γύρω από δύο σύγχρονα προβλήματα του κινηματογραφικού χώρου. Η πρώτη η οποία θα έχει θέμα «Η κινηματογραφική τέχνη ως επάγγελμα» θα ξεκινήσει στις 18:30 και θα παρέμβουν με δίλεπτες εισηγήσεις 13 φοιτητές, από Δραματικές Σχολές, ΙΕΚ και σχολές κινηματογράφου, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού, ενώ συντονιστές της συζήτησης θα είναι ο Πέτρος Σεβαστίκογλου (σκηνοθέτης/ καθηγητής της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου), ο Αλέξης Καρδαράς (σκηνοθέτης), και η Κατερίνα Ευαγγελάκου (σκηνοθέτης).

Στη συνεχεία, και μετά τη προβολή του 20λεπτου ντοκιμαντέρ «Ομίχλη.Doc» της Ελένης Αλεξανδράκη, θα ξεκινήσει η δεύτερη συζήτηση που θα έχει θέμα: «Κινηματογράφος - Πολιτισμός - Κρίση». Στη συζήτηση αυτή θα τοποθετηθούν με δίλεπτες εισηγήσεις μέλη της Ομίχλης ενώ επίσης θα τοποθετηθούν ο εικαστικός Εδουάρδος Σακαγιάν, ο διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο συνθέτης Μιχάλης Δέλτα καθώς και οι δημοσιογράφοι Βένα Γεωργακοπούλου, Μαρία Κατσουνάκη και Ηλίας Κανέλλης. Συντονιστής σε αυτή τη συζήτηση θα είναι ο σκηνοθέτης Μάρκος Χολέβας. Η βραδιά θα κλείσει με τη προβολή της μικρού μήκους «Mesecina» της Σοφίας Εξάρχου και της ταινίας του Βαρδή Μαρινάκη «Μαύρο Λιβάδι»

Από την άτυπη, λοιπόν αρχή, πέρσι το Σεπτέμβριο στις Νύχτες Πρεμιέρας και από την πανηγυρική εβδομάδα του Νοέμβριου στον κινηματογράφο Έλλη, μέχρι την ανακήρυξη της Ελληνικής Ακαδημίας και την τελετή των βραβείων φτάνουμε στην αρχή του καλοκαιριού με μια όμορφη και δημιουργική παρέμβαση για το κλείσιμο αυτής της τόσο γεμάτης από «ομίχλη» σεζόν.

Κ.Α.