Dr. Horrible's Sing - Along Blog

26.02.2009
Θα κλάψετε, θα γελάσετε, θα τραγουδήσετε με την ιστορία ενός κακού της συμφοράς, του υπερήρωα που κατ εξακολούθηση τον δέρνει και της κοπέλας με την οποία είναι ερωτευμένος. Αλλά ντρέπεται να της μιλήσει

ΤΟΥ ΤΖΟΣ ΓΟΥΙΝΤΟΝ
2008 / DVD, ΠΕΡΙΟΧΗ 0, WIDESCREEN (1.78:1), MUTANT ΕΝΕΜΥ, ΙΝC.

Οσο η βιομηχανία του κινηματογράφου έστεκε καθηλωμένη, κατά τη διάρκεια της περσινής απεργίας των σεναριογράφων (όπου κύριο θέμα ήταν η εκμετάλλευση των νέων μέσων), ο Τζος Γουίντον, δημιουργός του «Βuffy: The Vampire Slayer», μάζεψε οικογένεια και φίλους για να γυρίσει μέσα σε μία βδομάδα ένα ιντερνετικό υπερηρωικό μιούζικαλ σε τρεις πράξεις. Η ταινία (που ως παραγωγή είναι, πλέον, κερδοφόρα) αποτέλεσε επανάσταση στον τομέα της διανομής, καθώς για την πρεμιέρα της έγινε νομίμως δωρεάν διαθέσιμη σε όποιον είχε έναν υπολογιστή και μια γρήγορη σύνδεση. Το «Dr. Ηorrible» θα έμενε έτσι κι αλλιώς στην ιστορία, ως το πρώτο σημαντικό δείγμα 100% ανεξάρτητου κινηματογράφου (ή τηλεόρασης) της εποχής του ίντερνετ, όπου το προϊόν πέρασε απευθείας από τον δημιουργό στα χέρια του κοινού, χωρίς ενδιάμεση παρέμβαση. Αλλά αυτό θα ήταν αδικία ως προς το καθαρά δημιουργικό σκέλος όπου, μέσα από μια στάνταρ λυκειακή σύνθεση, ο Γουίντον στήνει ένα μουσικό παραλήρημα που δεν είναι απλώς μια σπουδή πάνω στις λεπτές ισορροπίες της κοινωνικής πάλης-με τις αναλογίες να ορθώνονται αβίαστα μέσα από τραγούδια για καρδιοχτύπια, άστεγους ήρωες και όπλα με ακτίνες παγώματος. Αλλά και μια αστεία, γλυκιά, όσο και αδυσώπητα σκληρή αλληγορία πάνω στο πώς το Κακό γεννιέται και ανατρέφεται, στο πώς η φλογισμένη επαναστατικότητα έχασε την αθωότητά της, στη σχέση του ανεξάρτητου με το εταιρικό, στο πώς οι σεναριογράφοι έχασαν την απεργία και, ναι, πάνω στο πώς το αγόρι έχασε (ή δεν κέρδισε ποτέ) το κορίτσι.

DVD EXTRAS
Το «Commentary!», δηλαδή το παράλληλο μιούζικαλ/ ηχητικός σχολιασμός που έγραψαν και ερμηνεύουν οι δημιουργοί, όπου η εκτέλεση καταφέρνει να μην υπολείπεται του αρχικού σκεπτικού. Υπάρχει ακόμη making of, τρέιλερ, παραδοσιακός σχολιασμός και πολλά άλλα. Οχι όμως ελληνικοί υπότιτλοι.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ