ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΚΥΡΙΕ ΤΣΑΝΣ ΤΟΥ ΧΑΛ ΑΣΜΠΙ

27.04.2009
Ενας αφελής κηπουρός που δεν γνωρίζει τίποτα από τον έξω κόσμο, πέρα από όσα έχει δει στην τηλεόραση, βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με την πραγματικότητα μετά τον αιφνίδιο θάνατο του αφεντικού και προστάτη του. Τι γίνεται, όμως, όταν η ζωή δεν αλλάζει κατά βούληση πατώντας τα κουμπιά του τηλεκοντρόλ;

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία της, η αμερικανική ηγεσία των τελευταίων χρόνων έχει μετατρέψει το «Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς» σχεδόν σε κινηματογραφική προφητεία. Είσαι ανίδεος και καθυστερημένος; Τότε οφείλεις να βάλεις υποψηφιότητα για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής! Εγκαταλείποντας τον ταπεινό του κήπο, ο κ. Τσανς εκτοξεύεται στα ύψη εισβάλλοντας τυχαία στα παρτέρια πανίσχυρου πολιτικού, με μοναδικό όπλο μερικές καλοζυγισμένες δόσεις τυχαίας σοφίας. Μοιράζοντας συμβουλές κηπουρικής σαν να αρθρώνει τον πιο σοφιστικέ πολιτικό λόγο που ξεστόμισε ποτέ μη πολιτικός, καταφέρει να φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο αφού όλοι επιμένουν να αποδίδουν στις δηλώσεις του βαρύτητα αρχηγού κράτους. «Οσο οι ρίζες παραμένουν άθικτες, τότε όλα θα πάνε καλά». Οπωσδήποτε!

Το «Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς» ήταν η τελευταία σπουδαία ταινία τόσο του πρωταγωνιστή, όσο και του σκηνοθέτη της ταινίας κι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα και για τους δύο. Για τον Χαλ Ασμπι («Χάρολντ Και Μοντ», «Shampoo»), γιατί η ισορροπία ανάμεσα στη σάτιρα και την κωμωδία κρεμόταν από μια λεπτή κλωστή που απειλούσε να κοπεί με την παραμικρή αλλαγή τόνου και για τον Πίτερ Σέλερς, γιατί ο χαρακτήρας που υποδυόταν ήταν υπερβολικά κοντά στον πραγματικό του εαυτό. «Δεν έχω καμία προσωπικότητα» είχε δηλώσει κάποτε σε συνέντευξη. Ε, λοιπόν, ούτε και ο κ. Τσανς. Λειτουργώντας απ την αρχή ως το τέλος σαν άδειο δοχείο, διαρρέει περιστασιακές αμπελοφιλοσοφίες που σηκώνουν όσο νόημα επιλέγεις να τους δώσεις. Και χάρη στην εξαιρετικά ελεγχόμενη και ηθελημένα μονότονη σκηνοθεσία του Ασμπι, η αλήθεια είναι ότι η ταινία χωράει πολλές. Παίζοντας τον κ. Τσανς με απόλυτη σοβαρότητα, ακόμα και στις πιο τραγελαφικές στιγμές του, ο Σέλερς επιτρέπει στον δημιουργό να μεταχειριστεί την άγνοια του χαρακτήρα του ως θείο δώρο. Ως την απλότητα που λείπει από την περίπλοκη καθημερινότητα. Την αυθεντικότητα που λείπει από την επίπλαστη πραγματικότητα. Την αθωότητα που λείπει από την πολιτική ανηθικότητα. Ηλίθιος ή φωτισμένος, αυτό είναι το ερώτημα. Το «Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς» είναι, εν τέλει, τόσο άπταιστα εκτελεσμένο που θα μπορούσε να ξεγελάσει και τον ίδιο του τον εαυτό.

DVD EXTRAS
Επεξεργασμένη εικόνα και ήχος (σαφώς βελτιωμένα από την έκδοση του 1999), μικρό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μemories Of Being Τhere» με συνέντευξη της Ιλεάνα Ντάγκλας, εγγονής του Μέλβιν Ντάγκλας που πρωταγωνιστεί στην ταινία. Στην Blu - Ray εκδοχή της, η Deluxe Edition αποδεικνύεται έως και συλλεκτική με δέκα λεπτά κομμένων σκηνών και εναλλακτικό - αναπάντεχο - φινάλε αλλά και έξτρα σκηνές από τα γυρίσματα της ταινίας. Και στις δύο εκδόσεις περιλαμβάνονται αγγλικοί και ελληνικοί υπότιτλοι.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΥΛΑΚΗ