EL NORTE ΤΟΥ ΓΚΡΕΓΚΟΡΙ NABA

27.04.2009
H πρώτη επική ταινία του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά ήταν μια από τις πρώτες που έριξαν το βλέμμα τους στις ιστορίες των μεταναστών και στην εμπειρία τους στη σημερινή Αμερική με τρόπο μη συγκαταβατικό

EL NORTE / 1983, DVD ΠΕΡΙΟΧΗΣ 1, WIDESCREEN (1.78:1), ΤΗΕ CRITERION COLLECTION

Το φιλμ του Γκρέγκορι Νάβα ξεκινά στις κορυφογραμμές της Γουατεμάλας και φτάνει μέχρι τα πεζοδρόμια του Λος Αντζελες, ακολουθώντας το ταξίδι δυο Ινδιάνων αδελφών - του Ενρίκε και της Ρόζα - που αδυνατούν να μείνουν στη στρατοκρατούμενη πατρίδα τους και αποφασίζουν να κάνουν το μακρύ ταξίδι προς το όνειρο του «el norte», της χώρας της επαγγελίας που, σύμφωνα με τις σελίδες των κιτρινισμένων τευχών του «Good Ηousekeeping», βρίσκεται στον Βορρά. Χωρισμένo σε τρία μέρη (η ζωή στο χωριό, το ταξίδι διαμέσου του Μεξικό και οι δυσκολίες της προσαρμογής στις ΗΠΑ), το «Εl Νorte» δεν αποφεύγει πάντα τις κορώνες του μελοδραματισμού ούτε την αίσθηση του φολκλόρ στην περίπτωση του κομματιού που διαδραματίζεται στη Γουατεμάλα. Κατορθώνει ωστόσο να ισορροπεί πετυχημένα ανάμεσα στην αλήθεια μιας σκληρής πραγματικότητας, έναν μετρημένο μαγικό ρεαλισμό και την ουσία μιας ιστορίας που, ακόμη κι αν συχνά φλερτάρει με την ευκολία, κατορθώνει να ακούγεται καθαρή και σαφής. Η κριτική ματιά της για την «ελευθερία», το «αμερικανικό όνειρο» και τον τρόπο που μια ολόκληρη χώρα αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που κάποτε (κυριολεκτικά) την έχτισαν είναι αναμφίβολα πολιτική και θαρραλέα, έστω κι αν το τίμημα που χρειάζεται να πληρώσει προκειμένου να ακουστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους είναι να απλουστεύσει τους ρόλους των δυο εξαιρετικών πρωταγωνιστών του στα υλικά δυο σχηματικών «αγίων». Εντούτοις είναι αδύνατο να αγνοήσεις την ειλικρίνεια των προθέσεων της ή να μην παρασυρθείς από το συναρπαστικό γεωγραφικό και συναισθηματικό ταξίδι που ξετυλίγεται με την υφή ενός μύθου εξαιρετικά φωτογραφημένου από την εντυπωσιακή δουλειά στην κάμερα του Τζέιμς Γκλένον, που βρίσκει την εικόνα που της αξίζει στην blu-ray έκδοση της ταινίας.

DVD EXTRAS
Ενας «επιμελής» κι ενδιαφέρων σχολιασμός της ταινίας από τον σκηνοθέτη, ένα making of με συνεντεύξεις του Νάβα, της συν-σεναριογράφου και παραγωγού Ανα Τόμας και των δύο πρωταγωνιστών, καθώς και το σπουδαστικό του φιλμ «Τhe Journal Of Diego Rodriguez Silva». Ακόμη τρέιλερ. φωτογραφίες από την περιοχή όπου έγιναν τα γυρίσματα στην Γουατεμάλα κι ένα booklet με κείμενα για την ταινία. Αγγλικοί υπότιτλοι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΣΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ