Martyrs

08.07.2009
Δεκάχρονο κορίτσι καταφέρνει να δραπετεύει από αγνώστους που την είχαν φυλακισμένη και τη βασάνιζαν για καιρό. Χρόνια μετά, ως έφηβη, θα ξεχυθεί με τη βοήθεια μιας νεαρής κοπέλας που υπήρξε και αυτή θύμα παιδικής κακοποίησης για να αναζητήσει μανιασμένη εκδίκηση

2008 / DVD ΠΕΡΙΟΧΗς 1, Widescreen (1.85:1),Τηε weinstein company

Και αυτή δεν είναι παρά η περιγραφή του πρώτου μόλις ημιώρου της ταινίας, καθώς η αποστομωτική δημιουργία του Πασκάλ Λοζιέ ανεβάζει στροφές και μεταλάσσεται σε κάτι όλο και πιο αναπάντεχο κάθε φορά που τολμάς να πιστέψεις πως δεν έχει πλέον πού να πάει ως ιστορία. Μάλιστα, θα φλέρταρε επικίνδυνα με το χαρακτηρισμό της απλής συρραφής ταινιών μικρού μήκους αν κάθε ολιγόλεπτο επεισόδιο δεν οδηγούσε στα επόμενα με υπολογισμένη ακρίβεια που γίνεται εμφανής μόνο με την ολοκλήρωση του φιλμ. Γεγονός που το κατατάσσει αυτόματα στα εξέχοντα δείγματα μιας σύγχρονης γαλλικής σκηνής σινεμά τρόμου που, από το «Α L Ιnterieur» μέχρι το «Frontiere(s)», έχει μάθει να ακολουθεί κατά πόδας (ή να ξεπερνά κάποιες φορές) αντίστοιχα αμερικανικά εμετικά torture porn κατασκευάσματα σαν το «Ηostel» ή το «Κλείδωσες;», πετυχαίνοντας πιο δυνατές κραυγές και αναμφίβολα πιο στυλιζαρισμένες σκηνές ανθολογίας.

Οι «Μάρτυρες», ωστόσο, δεν έχουν στην πραγματικότητα παρά επιφανειακές και μόνο ομοιότητες με όλα τα παραάνω, διότι η βία έρχεται στην αρχή του φιλμ ως προπομπός της δυσβάσταχης συναισθηματικής εμπλοκής μας στο δεύτερο μισό. Αντίθετα με τα φιλμάκια του σωρού που στήνουν ένα τσούρμο χάρτινων χαρακτήρων για να προχωρήσουν στον βασανισμό και την εκδίκηση ως δραματική λύση, ως δικαίωση ή, χειρότερα όλων, ως διασκέδαση, οι «Μάρτυρες» θα σε υποχρεώσουν να αποστρέψεις το βλέμμα από την οθόνη όχι λόγω αυτών που βλέπεις, αλλά λόγω αυτών που ξέρεις οτι δε θέλεις να δεις, αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει χειρότερη βία από την ψυχολογική - ακόμα κι όταν το αίμα ρέει άφθονο.

Ταυτόχρονα ο Λοζιέ, αφού έχει πρώτα ζωγραφίσει με αδρές πινελιές χρωμάτων μέσα στις γραμμές των ορίων του σινεμά τρόμου, τις σβήνει εξ ολοκλήρου με μια τρίτη πράξη που - κυριολεκτικά - υπερβαίνει το είδος. Αναζητώντας, μέσω ενός περίτεχνου σεναρίου που χρωστάει περισσότερα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι και τον Ρόμαν Πολάνσκι παρά στον Ιλάι Ροθ (του «Ηostel»), το πρόσωπο της ελπίδας μπροστά στον πλέον απάνθρωπο εφιάλτη, ο Γάλλος σκηνοθέτης ξεγυμνώνει συναισθηματικά την ηρωίδα του καθώς αναρωτιέται για τη φύση του θεϊκού. Οχι τυχαία, ο Λοζιέ είναι ο σκηνοθέτης που το Χόλιγουντ εμπιστεύτηκε για το ριμέικ του «Ηellraiser» (2011) αλλά και ακόμη ένας Γάλλος που θα δει το θρίλερ του να κακοποιείται χωρίς ενοχές για τις ανάγκες ενός αμερικανικού ριμέικ. Το «Μartyrs» κάποιοι θα το λατρέψουν, κάποιοι θα το μισήσουν, αλλά στο τέλος όλοι θα έχουν μείνει μουδιασμένοι και αποσβολωμένοι. Για όλους τους σωστούς λόγους αυτή τη φορά.

DVD EXTRAS Αναμένοντας την ελληνική έκδοση της ταινίας που θα κυκλοφορήσει από την Σπεντζος Φιλμς κατευθείαν σε DVD, ας αρκεστούμε για την ώρα στην αμερικάνικη έκδοση (The Weinstein Company) ή στην ευρωπαική της Optimum Home Entertainment με εκδόσεις unrated και uncut αντίστοιχα, αρκετά συμπληρωματικά στοιχεία αλλά όχι ελληνικούς υπότιτλους.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ