The Hit

08.07.2009
«Well meet again, some sunny day» τραγουδά από τα έδρανα των κατηγορουμένων η παρέα των μαφιόζων στο «καρφί» Γουίλι Πάρκερ, σε μια από τις πιο φλεγματικές, σχεδόν ρομαντικές υποσχέσεις εκδίκησης του σινεμά

1984 / DVD ΠΕΡΙΟΧΗΣ 1, widescreen (1.77:1), CRITERION CΟLLΕCΤΙΟΝ

Το «Τhe Ηit», επιστροφή του Στίβεν Φρίαρς στη μεγάλη οθόνη μετά το «Gumshoe» (του 1971, όπου και πάλι ασχολείται με τους κώδικες του φιλμ νουάρ), θα αποδείξει ότι τα μεγάλα λόγια περί μελλοντικών επανενώσεων (διότι κάτι τέτοιο είναι τελικά και το κρύο πιάτο της εκδίκησης), όταν δεν μένουν παντελώς ανεκπλήρωτα, γίνονται πραγματικότητα με τον πιο αναπάντεχο, αλλόκοτο τρόπο. Πράγματι, δέκα χρόνια μετά τη μαρτυρία-λαιμητόμο του Γουίλι Πάρκερ (οι ημερομηνίες είναι υπερβολικά παραπλήσιες με αυτές της κινηματογραφικής αποχής του Φρίαρς), δύο πληρωμένοι εκτελεστές θα τον ανακαλύψουν να διάγει γαλήνιο βίο στην ισπανική ενδοχώρα. Σε αυτό το σημείο όμως η αναμενόμενη αντίθεση ακυρώνεται: συμβιβασμένος με την ιδέα του θανάτου σαν ζεν μάστερ, ο Πάρκερ (Τέρενς Σταμπ) θα οδηγήσει το φιλμ στις ατραπούς μιας υπαρξιακής ταινίας δρόμου που συγγενεύει παράδοξα με τα τερτίπια της κωμωδίας. Καθώς το ταξίδι κάτω από τον ισπανικό ήλιο συνεχίζεται με εναλλασσόμενο αριθμό επιβατών, ο Φρίαρς αδιαφορεί για τα πολλά λόγια, και γενικά για οτιδήποτε περιττό, για να γεννήσει τον παλμό κάθε σκηνής ακόμα και μέσα από έναν αδιάφορο φυσικό ήχο, μια σκηνή ταυρομαχίας στην τηλεόραση ή τη φλαμένγκο κιθάρα του Πάκο ντε Λουτσία. Σε μια συνεχή, και ενίοτε ίσως προβληματική, αμφιταλάντευση μέσα και έξω από τον «ρεαλισμό» ή τέλος πάντων την όποια αληθοφάνεια, ο Φρίαρς φέρνει στην ουσία σε σύγκρουση την προσωπική οικειότητα με το καθήκον, τις διαφορετικές στάσεις απέναντι στον θάνατο, τις φιγούρες ενός «παλιού» και ενός «νέου» σινεμά. Συγκρούσεις με τις οποίες, όσο κι αν το αναβάλλουμε, κάποτε θα ξανασυναντηθούμε.

DVD EXTRAS Εγκεκριμένη ψηφιακή αποκατάσταση από τον διευθυντή φωτογραφίας, ηχητικός σχολιασμός των Στίβεν Φρίαρς, Τζον Χερτ και Τιμ Ροθ, του σεναριογράφου Πίτερ Πρινς και του μοντέρ Μάικ Οντσλεϊ, παλιά συνέντευξη του Τέρενς Σταμπ, τρέιλερ, βιβλιαράκι με φρέσκια ανάλυση της ταινίας από τον κριτικό Γκράχαμ Φούλερ και αγγλικοί υπότιτλοι.

K.Σ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ