ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ - Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΓΚΡΕΓΚ

08.07.2009
H καθημερινότητα ενός ψυχιάτρου όπως καταγράφεται μέσα από τις συνεδρίες με πέντε ασθενείς του σε μια από τις ωραιότερες τηλεοπτικής σειρές της πρόσφατης μνήμης

ΙΝ ΤΡΕΑΤΜΕΝΤ /2008, 9 DVD ΠΕΡΙΟΧΗΣ 2, AUDIO VISUAL

Η μοναδική της δομή έκανε αυτή τη συναρπαστική σειρά το πιο αξιοπερίεργο πείραμα της περσινής τηλεοπτικής περιόδου: εννέα εβδομάδες συνεδριών του Πολ, ψυχιάτρου με προβλήματα στο γάμο του αλλά και με διαταραχή στην εκτίμηση της προσωπικότητάς του, που αργά και βασανιστικά παρουσιάζονται επεισόδιο με το επεισόδιο, λέξη με τη λέξη. Κάθε βδομάδα και πέντε επεισόδια: Τις Δευτέρες η κατεστραμμένη Λόρα που χρησιμοποιεί το σεξ σαν όπλο, τις Τρίτες ο στρατιωτικός πιλότος Αλεξ με την πλήρη άρνηση και τον κλεισμένο σε χαρακώματα εαυτό του, τις Τετάρτες η έφηβη γυμνάστρια Σόφι που φέρει πληγές κρυμμένες κάτω από στρώματα διαλυμένης αυτοεκτίμησης, τις Πέμπτες το ζευγάρι των Τζέικ και Εϊμι με έναν γάμο στα πρόθυρα της διάλυσης. Και τις Παρασκευές, οι επισκέψεις του Πολ στην δική του ψυχίατρο, την Τζίνα, έρχονται να μας δείξουν όσα έχουν προηγηθεί μέσα από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά.Πέντε αφηγήσεις, πέντε παράλληλες διαδρομές, πέντε διαφορετικές πτυχές που συνθέτουν ένα πρόσωπο. Το πρόσωπο του Πολ που, αναζητώντας τα αίτια των ρωγμών στις ψυχές των ασθενών του, ανακαλύπτει σπασμένα κομμάτια και του ίδιου του εαυτού του. To παιχνίδι της ψυχολογικής αναζήτησης παρουσιάζεται ως ένα αίνιγμα που αποκαλύπτει μπροστά μας ένα ένα τα κομμάτια του, σε αυτή την πιστή μεταφορά ισραηλινής σειράς όπου μάλιστα είχε ακονίσει συγγραφικά τα δόντια του ο Αρι Φόλμαν του «Βαλς Με Τον Μπασίρ».

Ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα Γκάμπριελ Μπερν δίνει μια μεγαλειώδη ερμηνεία στο ρόλο του Πολ όπου, μέσα από ανεπαίσθητες μεταβολές στη φυσιολογία του προσώπου του, καλούμαστε να αντλήσουμε συμπεράσματα για αναπάντητα ερωτήματα. Από κοντά η θαυμάσια Νταϊάν Γουίστ στον ρόλο της Τζίνα και η ανερχόμενη Μία Βασικόφσκα ως Σόφι (η Αλίκη της επερχόμενης Μπαρτονικής «Αλίκης Στη Χώρα Των Θαυμάτων».) Περίτεχνα δομημένα, σκοτεινά κι ελπιδοφόρα, εθιστικά σε βαθμό ενοχής, τα «Μαθήματα Ψυχολογίας» είναι η τηλεόραση που θα μνημονεύεται ως σταθμός σε 15 χρόνια από τώρα. (Χωρίς extras. Με ελληνικούς υπότιτλους.)

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ