Collector’s item Tennessee Williams Film Collection

14.03.2007
Το αν ο άνθρωπος που άλλαξε οριστικά το σύγχρονο θέατρο ευτύχησε στις κινηματογραφικές μεταφορές των διάσημων θεατρικών του έργων είναι μία συζήτηση η οποία άνοιξε και έκλεισε σε μια στιγμή: όταν ο Στάνλεϊ Κοβάλσκι - Μάρλον Μπράντο γδύνεται μπροστά στα έντρομα μάτια της Μπλανς Ντιμπουά - Βίβιαν Λι στο ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ έτσι όπως το διασκεύασε εν έτει 1951 ο Ελία Καζάν

Το αν ο άνθρωπος που άλλαξε οριστικά το σύγχρονο θέατρο ευτύχησε στις κινηματογραφικές μεταφορές των διάσημων θεατρικών του έργων είναι μία συζήτηση η οποία άνοιξε και έκλεισε σε μια στιγμή: όταν ο Στάνλεϊ Κοβάλσκι - Μάρλον Μπράντο γδύνεται μπροστά στα έντρομα μάτια της Μπλανς Ντιμπουά - Βίβιαν Λι στο ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ έτσι όπως το διασκεύασε εν έτει 1951 ο Ελία Καζάν. Μία κασετίνα, λοιπόν, αφιερωμένη στον «κινηματογραφικό» Τένεσι Γουίλιαμς δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινάει (και ενδεχομένως να τελειώνει) με αυτή την ταινία στη διπλή της special edition, η οποία διαθέτει commentary του Καρλ Μάλντεν, ντοκιμαντέρ για τον Καζάν, το screen test του Μάρλον Μπράντο (!) και πέντε ακόμη ντοκιμαντέρ για την ταινία, το θεατρικό, τον Μπράντο και τη λογοκρισία.

Οι υπόλοιπες πέντε ταινίες που συμπληρώνουν το box set (CAT ΟΝ Α ΗΟΤ ΤΙΝ ROOF/1958, SWEET BIRD OF YOUTH/1958, ΤΗΕ NIGHT OF ΤΗΕ IGUANA/1958, ΒΑΒΥ DOLL/1958, ΤΗΕ ROMAN SPRING OF MRS. STONE/1958) δεν υπολείπονται ατμόσφαιρας (ειδικά το ΒΑΒΥ DOLL του Καζάν), διαθέτουν μία σειρά αξέχαστων ηρώων, θέτουν σαφώς το δίλημμα σε σχέση με τον ιδανικό «τενεσιγουιλιαμσικό» ήρωα με τα στρατόπεδα να οχυρώνονται πίσω από την έκρηξη με το όνομα Μάρλον Μπράντο και την υπόγεια δυναμική του βλέμματος του Πολ Νιούμαν. Ολοκληρώνουν ιδανικά ένα ολόκληρο σύμπαν από πληγωμένα ανθρώπινα όντα που καίγονται από τις ίδιες τις επιθυμίες τους, την αμετροέπεια της ματαιοδοξίας τους, τον φόβο του χρόνου που περνάει και κυρίως ενός παρελθόντος το οποίο μοιάζει να έχει ισοπεδώσει παρόν και μέλλον.

Για τους συλλέκτες, το CAT ΟΝ Α ΗΟΤ ΤΙΝ ROOF που περιέχει η κασετίνα είναι η deluxe edition, με σχολιασμό και ντοκιμαντέρ, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις ταινίες περιέχονται στις εκδόσεις που κυκλοφορούν και ξεχωριστά. Για τους απαιτητικούς, το ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΚΑ§ΟΚΑΙΡΙ του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς (1959) προφανώς λείπει λόγω δικαιωμάτων.
Μ.Κ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ