The Shaw Brothers Martial Arts Collection

29.03.2007
Η κυκλοφορία της συλλογής των αδελφών Σάου κλέβει την παράσταση από κάθε συλλεκτική πρόταση του πρώτου μήνα του νέου χρόνου. Και, με την υποστήριξη του περιοδικού, εξορμά προς κάθε αναπάντεχο ένστικτό σας...

Η κυκλοφορία της συλλογής των αδελφών Σάου κλέβει την παράσταση από κάθε συλλεκτική πρόταση του πρώτου μήνα του νέου χρόνου. Και, με την υποστήριξη του περιοδικού, εξορμά προς κάθε αναπάντεχο ένστικτό σας...

από τον Μανώλη Κρανάκη

H μεγαλύτερη αδικία εις βάρος των στούντιο των Σάου δεν είναι ότι έμελλε να βγουν από την αφάνεια μετά την απροκάλυπτη (και ευτυχώς ομολογημένη) αντιγραφή τους τόσο από τον Ανγκ Λι (Τίγρης Και Δράκος), τον Ζανγκ Γιμού (με τον Ηρωα) και τον Κουέντιν Ταραντίνο (με το Kill Bill). Η μεγαλύτερη αδικία είναι ότι η λίστα με τις περισσότερες από τις 1.000 ταινίες που γυρίστηκαν για λογαριασμό του στούντιο από το 1951 μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται από τους θεατές των 00s ως vintage κομμάτια εξωτικής προέλευσης. Εκεί που θα έπρεπε να αποτελούν κλασικές στιγμές ενός κινηματογράφου που πλέον αγκομαχά κάτω από το βάρος των επιτηδευμένων ειδικών εφέ και των σύγχρονων απογόνων τους, με «βασιλιά» τους τον Τζετ Λι.

Υπεύθυνοι για την ύπαρξη της βιομηχανίας ταινιών κουνγκ φου και κάποτε πανίσχυροι στην παγκόσμια αγορά, οι υπεύθυνοι του στούντιο γύρισαν την πρώτη ταινία με ήχο στο Χονγκ Κονγκ, κατασκεύασαν μία ολόκληρη κοινότητα από ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς, δοκιμάζοντας κάθε πιθανή μείξη κινηματογραφικών ειδών (μελόδραμα, πολεμικές τέχνες, μιούζικαλ, έπος), άντεξαν τη σαρωτική εμφάνιση του Μπρους Λι και το αντίπαλο δέος του καράτε. Και παραμένουν ακόμη και σήμερα μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στο χώρο των ταινιών κουνγκ φου, αφήνοντας πια το μύθο τους να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και τις ταινίες τους να κυκλοφορούν ανάμεσα σε συλλέκτες που τους τοποθετούν στην πρώτη γραμμή του cult. Οι δέκα ταινίες της παρούσας συλλογής κυκλοφορούν πρώτη φορά στην Ελλάδα... Κι αποτελούν την πιο σύντομη και αποτελεσματική οδό γνωριμίας με έναν κόσμο που μοιάζει να καίγεται από τα έντονα χρώματα της οργής, του πάθους και της εκδίκησης σε απαστράπτον Shawscope!

Το Come Drink With Me (1966), σε σκηνοθεσία Κινγκ Χου, είναι μία από τις πιο διάσημες ταινίες του στούντιο, με τον Τζάκι Τσαν στο ρόλο παιδιού.

Το 12 Gold Medallions (1970) του Κανγκ Τσενγκ είναι μία ωδή στον πεσιμισμό, με τη σταρ των στούντιο Τσιν Πινγκ.

Το Have Sword Will Travel (1969) του Τσανγκ Τσε σε στέλνει αδιάβαστο με την ακατάπαυστη εναλλαγή ξιφομαχιών.

Το The Magic Blade (1976) του Τσου Γουάν αποτελεί μία εξόρμηση του στούντιο στον κόσμο του φανταστικού.

Τo The Master (1980) του Τόνι Λιου Τζουν Γκουκ, ένα από τα πιο πρόσφατα και αντιπροσωπευτικά δείγματα της συλλογής.

Τo Shaolin Temple (1976) του Τσανγκ Τσε παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες του ναού των Σαολίν στην αντιπροσωπευτικότερη action εκδοχή των στούντιο.

Τo Secret Service Of The Imperial Court (1984) του Τόνι Λιου Τζουν Γκουκ προσφέρει την πιο σφιχτοδεμένη περιπέτεια της σειράς.

Και η τριλογία που ξεκινάει με το The 36th Chamber Of Shaolin του 1978 του Λιου Τσια Λιάνγκ (η ταινία που εστειλε τα στούντιο στην αιωνιότητα), συνεχίζει με το Return To The 36th Chamber (1980) και τελειώνει το 1985 με το Disciples Of The 36th Chamber, πάντα του ίδιου σκηνοθέτη, κλείνοντας κωμικά το μύθο του 36ου δωματίου.

extras
Ολες οι ταινίες είναι επεξεργασμένες ψηφιακά (high definition) και διαθέτουν πλήρεις ελληνικούς υπότιτλους. Οριστική ευκαιρία να επανορθώσουν όσοι δεν πρόλαβαν το αφιέρωμα στο στούντιο που είχαν κάνει οι 9ες Νύχτες Πρεμιέρας...

if you like this...
...αναζητήστε τις υπόλοιπες ταινίες του στούντιο, οι οποίες κυκλοφορούν από την επίσημη εταιρεία που έχει τα δικαιώματα του καταλόγου στο www.celestialpictures.com, καθώς και έξτρα πληροφορίες για την κατάσταση της διανομής των ταινιών σε όλον τον κόσμο, συν τα τελευταία νέα που αφορούν την παραγωγή των στούντιο. Η παραγωγή των DVD ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα που θα καταλήξει στην κυκλοφορία και των 760 υπαρχόντων ταινιών του στούντιο μέσα στα επόμενα χρόνια. Στο site της εταιρίας Celestial μπορείτε να βρείτε και άλλες ταινίες του είδους που ταιριάζουν αισθητικά και τεχνικά στο στιλ των Σάου και ολοκληρώνουν το τοπίο της παραγωγής του Χονγκ Κονγκ. Το Δίκτυο είναι γεμάτο και από πειρατικές, home made και λοιπές εκδόσεις, οπότε αναζητήστε με προσοχή...

SHAW LINKS

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία, τους σκηνοθέτες, τους ηθοποιούς, τις ταινίες και το μέλλον του στούντιο σε πολλά και διαφορετικά sites που αφορούν ταινίες πολεμικών τεχνών. Οι πιο σημαντικές διευθύνσεις είναι:

www.shawstudios.com: Ανεπίσημο site που καλύπτει σχεδόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, συν φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις ταινίες του στούντιο.

www.shawscope.com: Το site του πιο φανατικού των Shaw Brothers, με οτιδήποτε θα έπρεπε να ξέρετε συν ανταλλαγές υλικών όπως DVD, αφίσες και κάθε πιθανή επικαιρότητα που αφορά τη βιομηχανία κουνγκ φου.

www.brns.com/shawbros/pages/shaw2.html: Ενα από τα πιο εμπεριστατωμένα κείμενα που κυκλοφορούν στο Δίκτυο σχετικά με την άνοδο και την πτώση των στούντιο των Shaw Brothers. http://home.clara.net/firstuniversal/shaws2.htm: Μία από τις καλύτερες «βιογραφίες» του στούντιο.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Shaw_Βrothers_Films: Από την ηλεκτρονική wikipedia μία από τις πιο πλήρεις λίστες φιλμογραφίας, χωρισμένη χρονολογικά και με ξεχωριστά links για την κάθε ταινία.

www.shawbros.nl: Αν και ολλανδικό, παραμένει ένα από τα πιο πλήρη site για τους αδελφούς Σάου.

www.blackbelttheater.com: Λίστα με τους ηθοποιούς και τις ταινίες, συν πληροφορίες για τις υποθέσεις και τους σκηνοθέτες.

http://m.webring.com/hub?ring=shawbrothers: Το site ενός τρελού που δεν έχει αφήσει λήμμα για λήμμα και απαντάει σε κάθε πιθανή ερώτηση που μπορεί να γεννηθεί μέσα στο σύμπαν των Σάου. Με βίντεο, ηχητικά κλιπ, FAQ, συγκριτικά τεστ, σύγχρονες ταινίες που έχουν σχέση με το στούντιο, τις σημαντικότερες ταινίες τους και την ιστορία τους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ