Dans Ma Peau

13.04.2007
Συν-σεναριογράφος του Φρανσουά Οζόν στις 8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ και το ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΜΟ και πρωταγωνίστρια του SITCOM, η Μαρίνα Ντε Βαν συνθέτει ολομόναχη ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο πολύ πιο προκλητικό από ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα ο προβοκάτορας συνάδελφός της. Γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο ρόλο της Εσθερ, μιας καθ όλα φυσιολογικής κοπέλας με μια φιλόδοξη δουλειά κι έναν σύντροφο στο πλευρό της.

Συν-σεναριογράφος του Φρανσουά Οζόν στις 8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ και το ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΜΟ και πρωταγωνίστρια του SITCOM, η Μαρίνα Ντε Βαν συνθέτει ολομόναχη ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο πολύ πιο προκλητικό από ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα ο προβοκάτορας συνάδελφός της. Γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο ρόλο της Εσθερ, μιας καθ όλα φυσιολογικής κοπέλας με μια φιλόδοξη δουλειά κι έναν σύντροφο στο πλευρό της. Ωσπου ένα βράδυ, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, σκίζει άσχημα σε ένα σίδερο τη γάμπα της, κάτι που διαπιστώνει ωστόσο αρκετά αργότερα και μόνο αφού προσέξει τους λεκέδες του αίματός της στη μοκέτα! Η συνειδητοποίηση αυτής της «απόστασης» από το σώμα της και τους μηχανισμούς του θα την οδηγήσει σε μια ακατανίκητη επιθυμία να τραυματίζει την ίδια της τη σάρκα. Καθώς βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην εμμονή της, τόσο μεγαλώνει η αποστασιοποίηση της από το περιβάλλον και η παρόρμηση την κυριεύει όλο και πιο συχνά...

Αν και σίγουρα δεν απευθύνεται σε ευαίσθητα στομάχια, το Dans Ma Peau δεν είναι καθαρόαιμη ταινία τρόμου. Πολύ κοντά στον κλινικό τρόμο του Κρόνενμπεργκ, η Ντε Βαν προτιμά να μην δώσει απαντήσεις για τα οριακά πάθη της ηρωίδας της, ωστόσο ανησυχητικά ερωτήματα εγείρονται για τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το σώμα του και την αναπάντεχη εξωτερίκευση των αστικών νευρώσεων. Αν μπορέσετε να ξεπεράσετε το σοκ από τη φρίκη που σταδιακά απελευθερώνεται επί της οθόνης, θα έχετε έρθει σε επαφή με ένα από τα πιο εντυπωσιακά ντεμπούτα των τελευταίων ετών, ικανό να σας κάνει να νιώσετε κυριολεκτικά κάτω από το δέρμα σας την αμφιβολία για το τι είναι τελικά φυσιολογικό. Θ.Π.