Stereo (1969) / Crimes Of Τhe Future (1970)

21.05.2007
Εγκεφαλικός κι υπέροχα εμμονοληπτικός σε σχέση με τα θέματα που διαπερνούν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του έργου, o Κρόνενμπεργκ το αποδεικνύει στις δύο πρώτες ταινίες της καριέρας του.

Ετσι, ο Καναδός σκηνοθέτης κάνει το πρωτόλειο «Stereo», με τους τηλεπαθητικούς του ήρωες- πειραματόζωα, να μοιάζει με μια τουλάχιστον ενδιαφέρουσα ιδέα: στη μία του ώρα, συνδυάζει σκοτεινά θέματα και λαμπερές ιδέες, με μια οπτική πραγματοποίηση που κρύβει, μέσα στον πρωτογονισμό της, πολλά οικεία στοιχεία για τους φαν του σκηνοθέτη. Η φτήνια της παραγωγής κι η νιότη, όμως, αφήνουν το «Stereo» πολύ μακριά από το σουρεαλιστικό και καλλιτεχνικό πείραμα που ονειρευόταν να γίνει.

Στο δεύτερο φιλμ, το «Crimes Of The Future», ένας δημοσιογράφος που ερευνά τον μαζικό θάνατο των γυναικών της Γης οδηγείται σε άκρα που θα χαρακτηρίζονταν σημαντικά, αποκλειστικά για τους συλλέκτες του έργου του τρομερού Καναδού. Παρά το όποιο ενδιαφέρον της θεματικής, ήταν φανερό πως ο αργόσυρτος σουρεαλισμός του Κρόνενμπεργκ δεν θα κούραζε μόνο τους ίδιους τους μεταλλαγμένους που απεικονίζει.

Αν λοιπόν επιλέξετε τούτες τις δύο ταινίες για ένα χαρούμενο δίωρο αναψυχής, θα το μετανιώσετε. Αν όμως τις πάρετε για να δείτε πώς κινητοποιήθηκε ένα από τα σπουδαιότερα φιλοσοφικά μυαλά του σύγχρονου σινεμά... είστε άξιοι της μοίρας σας. Με την καλή έννοια.

dvd extras
Και οι δύο ταινίες μαζί σε «ψαγμένο» packaging, δυστυχώς χωρίς αγγλικούς υπότιτλους. Θα βοηθούσαν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΟΛΑΝΗΣ