Τhe X-Files The Complete Series

25.05.2007
«Τόλμησε να συναντήσεις το τέλειο συμπλήρωμά σου, το τέλειο αντίθετό σου...και ξεκίνησε μαζί του το πιο σπουδαίο από τα ταξίδια αναζητώντας φευγαλέες και αστάθμητες αλήθειες.» Ντέινα Σκάλι

«Τόλμησε να συναντήσεις το τέλειο συμπλήρωμά σου, το τέλειο αντίθετό σου...και ξεκίνησε μαζί του το πιο σπουδαίο από τα ταξίδια αναζητώντας φευγαλέες και αστάθμητες αλήθειες.» Ντέινα Σκάλι

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

First Season *** Ενα φαινόμενο γεννιέται, καθώς δύο -εντελώς διαφορετικής νοοτροπίας- πράκτορες του FBI συνεργάζονται, κυνηγώντας την αλήθεια εκεί έξω. Ο Φοξ Μόλντερ (Ντέιβιντ Ντουκόβνι) και η Ντέινα Σκάλι (Τζίλιαν Αντερσον) κατοικούν στο ανυπότακτο, γεμάτο συναρπαστικά ερωτήματα σύμπαν που σκαρφίστηκε ο Κρις Κάρτερ, σε αυτόν τον -κατά το ήμισυ εξαιρετικό, αλλά κατά τα άλλα, άγουρο ακόμη- κύκλο. Αγαπημένα επεισόδια: Ice, Beyond The Sea, Gender Bender, Darkness Falls και The Erlenmeyer Flask.

Second Season **** Η πρώτη σπουδαία σεζόν της σειράς δεν μετράει ούτε ένα μέτριο επεισόδιο. Η σχέση μεταξύ του Μόλντερ και της Σκάλι αρχίζει να αποκτά βάθος μετά την απαγωγή εκείνης, ενώ σεναριογράφοι και σκηνοθέτες χωρούν στις μικρές διαστάσεις της τηλεόρασης κινηματογραφικά οράματα. Αξέχαστο αριστούργημα: Humbug.

Season Three ***** Ο πιο λατρεμένος κύκλος των Χ-φίλων, έχει γράψει τηλεοπτική Ιστορία. Η συνωμοσία και οι ήρωες ωριμάζουν συναρπαστικά, αλλά είναι το πολυσχιδές του χαρακτήρα της σειράς που αφοπλίζει: χωρίς να χάνει το μυστήριο και τη φαντασία ή να προδίδει το Χ-πνεύμα της, πειραματίζεται με τα είδη, ισορροπώντας σοφά, από επεισόδιο σε επεισόδιο, ανάμεσα στο δράμα, το -ψυχολογικό ή αστυνομικό- θρίλερ, τον τρόμο, το ρομάντζο, τη περιπέτεια και τη κωμωδία. Cult classics: Clyde Bruckmans Final Repose, War Of The Coprophages και Jose Chungs From Outer Spase.

Season Four **** Η πιο εσωστρεφής, μελαγχολική, γκρίζα και συναισθηματική σεζόν. Η Σκάλι ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο, δίνοντας την ευκαιρία στην Αντερσον (που κέρδισε το ΕΜΜΥ δραματικής ερμηνείας) να ξεδιπλώσει το μειλίχια εκρηκτικό ταλέντο της, ενώ ο Βινς Γκίλιγκαν καλύπτει επάξια το κενό στη σεναριογραφική ομάδα που άφησε με την αποχώρησή του ο -δαιμόνιος- Ντάριν Μόργκαν, υπογράφοντας το ιδιοφυές Small Potatoes. Επεισόδια που στοιχειώνουν: Home, Never Again και Memento Mori.

Season Five ***** Τα X-Files γυρίζονται για τελευταία φορά στο ατμοσφαιρικό Βανκούβερ και μεγαλουργούν σε κάθε επίπεδο: σεναρίων, σκηνοθεσίας, ερμηνειών και παραγωγής. Συγγραφείς- θρύλοι σαν τον Στίβεν Κινγκ και τον Γουίλιαμ Γκίμπσον συνυπογράφουν δύο από τις ιστορίες τους, ενώ η αιφνίδια στροφή στον ρου της συνωμοσίας που τολμά ο Κάρτερ τα επαναπροσδιορίζει και τα αναζωογονεί. Συλλεκτικά «κομμάτια»: Redux, Redux ΙΙ, The Post-Modern Prometheus, Bad Blood.

Season Six *** Κατά τη γνώμη μας, ο πιο παρεξηγημένος Χ-κύκλος. Ναι, η συνωμοσία (με εξαίρεση όσα συμβαίνουν στο φιλόδοξο Biogenesis και στα The Sixth Extinction Ι & ΙΙ που το ακολούθησαν στην επόμενη σεζόν) αρχίζει να ξεφτίζει, ενώ ουκ ολίγα μονά επεισόδια διακρίνονται από αδικαιολόγητη ευφορία ή έλλειψη πρωτοτυπίας. Εδώ όμως κρύβονται και ανεκτίμητα διαμάντια: Triangle, How The Ghosts Stole Ghristmas, Monday, Field Trip και -το καλύτερο, ίσως, επεισόδιο ολόκληρης της σειράς- Milagro.

Season Seven *** Οσον αφορά τη συνωμοσία και τα παραφυσικά φαινόμενα η σεζόν σαφώς χωλαίνει, προσφέροντας μερικά αξιόλογα, αλλά όχι εξαιρετικά επεισόδια. Οσον αφορά όμως τους ήρωές... κάνει θαύματα! Καθώς η φιλία μεταξύ του Φοξ και της Ντέινα μετατρέπεται -επιτέλους- σε έκδηλο έρωτα, οι χαρακτήρες και η σχέση τους αποκτούν νέες, βαθιά ανθρώπινες διαστάσεις. Ψυχογραφήματα ανθολογίας: All Things και Hollywood A.D. σε σενάριο και σκηνοθεσία Αντερσον και Ντουκόβνι αντίστοιχα.

Season Eight **** Ο Μόλντερ απάγεται από εξωγήινους, δηλώνοντας παρών μόνο στις μισές ιστορίες της χρονιάς. Η Σκάλι είναι έγκυος και αρχίζει να πιστεύει. Οι πράκτορες Τζον Ντόγκετ (Ρόμπερτ Πάτρικ) και Μόνικα Ρέγιες (Αναμπεθ Γκις) έρχονται να ταράξουν τα βαλτωμένα Χ-νερά. Αλληλούια! «Θρησκευτικές» εμπειρίες: Roadrunners, Redrum, Via Negativa, The Gift, Per Manum, Deadalive, Existence.

Season Nine **** Ο Ντουκόβνι απουσιάζει εντελώς, πλην του φινάλε, η παρουσία της Αντερσον είναι μάλλον διακοσμητική, ενώ η ιστορία του μικρού Γουίλιαμ είναι ολίγον τραβηγμένη. Τα επεισόδια (Daemonicus, 4-D, Audrey Pauley, Release) όμως που εστιάζουν στους Ντόγκετ και Ρέγιες είναι... όλα τα λεφτά, ενώ το δίωρο The Truth ως επίλογος ολόκληρης της σειράς είναι μια συγκινητικά ανθρωποκεντρική αναδρομή στην ουσία των X-Files και συνάμα μια καινούργια αρχή, εκεί έξω...

Διάσημοι Χ-φίλοι μιλούν για την αγαπημένη τους σειρά

Σερ... Θεωρώ ότι πρόκειται για μια διαφορετική και πραγματικά έξυπνη σειρά, που μοιάζει να είναι γεμάτη παράξενες, κρυφές.... τσέπες. Το «Ηome» με έστειλε. Θυμάμαι ότι είχα φρικάρει παρακολουθώντας το, αλλά δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από πάνω του. Αργότερα, μου ζήτησαν να συμμετάσχω στο «Τhe Post-Modern Ρrometheus», αλλά αρνήθηκα γιατί δεν ήθελα να εμφανιστώ απλά και μόνο ως ο εαυτός μου. Οταν, όμως το είδα, αμέσως το ερωτεύτηκα. Γαμώτο, θα έπρεπε τελικά να είχα δεχτεί.

Κέβιν Σμιθ... Η γυναίκα μου κι εγώ είμαστε τόσο μεγάλοι φαν της σειράς, ώστε ονομάσαμε τα σκυλιά μας Μόλντερ και Σκάλι. Οταν το σόου ήταν ακόμα στον αέρα, οι φίλοι μου με ρωτούσαν γιατί δεν γράφω κάποιο επεισόδιο, αφού το αγαπάω τόσο. Τους απαντούσα ότι δεν μπορούσα. Και δεν μπορούσα, απλώς, γιατί δεν ήμουν αρκετά ταλαντούχος για να γράψω στη σειρά.

ΑΛΕΞ ΤΡΙΜΠΕΚ... (παρουσιαστής του διάσημου στις ΗΠΑ τηλεπαιχνιδιού «Jeopardy» και ένας εκ των δύο Men in black στο «Jose Chungs From Outer Space»). Είχαμε κάποτε μια διαγωνιζόμενη, που πριν αρχίσουμε γύρισμα μου ζήτησε να την αφήσω να με αγγίξει. Τη ρώτησα γιατί. ...Επειδή άγγιξες τον Ντέβιντ Ντουκόβνι στα X-File... μου απάντησε.

ΜΠΑΡΤ ΡΕΪΝΟΛΝΤΣ... Ημουν λάτρης της σειράς και είχα εκδηλώσει το ενδιαφέρον μου να συμμετάσχω με κάποιον τρόπο σε αυτή. Οταν ο Κρις Κάρτερ με ειδοποίησε ότι μου έγραψε έναν ρόλο (πρόκειται για το επεισόδιο «Ιmprobable» του ένατου κύκλου), τον ρώτησα τι παίζω. Και μου απάντησε: τον Θεό! Δίστασα λίγο, γιατί τι σου μένει να κάνεις μετά τον Θεό;

ΠΙΤΕΡ ΜΠΟΪΛ... Είναι απίστευτο, αλλά ακόμα και τώρα, τόσα χρόνια μετά, ο κόσμος με αναγνωρίζει ως Κλάιντ Μπράκμαν (από το «Clyde Bruckmans Final Repose»). Είμαι ευτυχισμένος που με αναγνωρίζουν ως κομμάτι των X-Files.