Η Πένα Του Πεπρωμένου

19.06.2007
Από την εποχή των underground κωμικών εμφανίσεων τους σε κλαμπ μέχρι την κυκλοφορία αυτής της ταινίας, οι Tenacious D κατάφεραν να εισβάλουν στο mainstream.

Από την εποχή των underground κωμικών εμφανίσεων τους σε κλαμπ μέχρι την κυκλοφορία αυτής της ταινίας, οι Tenacious D κατάφεραν να εισβάλουν στο mainstream. Και αυτό δεν θα γινόταν ποτέ χωρίς την συνεχώς ανοδική κινηματογραφική πορεία του αμετανόητου ροκά «τσαρλατάνου» που ακούει στο όνομα Τζακ Μπλακ. Για τους μη γνωρίζοντες, οι Tenacious D (Τζακ Μπλακ- φωνητικά, Κάιλ Γκας- κιθάρα) είναι ένα hard rock μουσικό γκρουπ, που, με καθαρά αυτοπαρωδιακή διάθεση, δηλώνουν ότι στόχος τους είναι «να γίνουν το μεγαλύτερο ροκ γκρουπ του πλανήτη».

Αρχίζοντας σαν ανέκδοτο, οι Tenacious D κυκλοφόρησαν τον ομότιτλο δίσκο τους το 2001, αποκτώντας γρήγορα φανατικό κοινό εξαιτίας του αγνού rock attitude και της έντονης χιουμοριστικής διάθεσης που τους χαρακτηρίζει. Παράλληλα, ο Τζακ Μπλακ της μετά «High Fidelity» περιόδου αυξάνει συνεχώς την δημοτικότητά του ως την κυκλοφορία τούτης της ταινίας. Το φιλμ, συνδυασμός ροκ όπερας και αμερικανικής κωμωδίας με τις γνωστές χοντράδες, αποτελεί τον ορισμό του απενοχοποιημένου fun. Οι δυο ήρωες, στην προσπάθεια να μπουν στο πάνθεον τον rock μεγαθήριων (Led Zeppelin, Who, Black Sabbath...), αναζητούν την μαγική πένα που θα τους κάνει να παίξουν «διαβολικά θεϊκή» μουσική.

Το παράλογο στόρι εκτυλίσσεται σαν ένα κολάζ μουσικών σεκάνς, με τα τραγούδια του γκρουπ να βάζουν σε κίνηση μια πλοκή που θυμίζει εκείνη ενός ροκ μιούζικαλ. Ενδιάμεσα, βέβαια, υπάρχουν και οι σχετικές χοντράδες «σκατολογικού» περιεχομένου, μπόλικο χόρτο και μερικά cameo διάσημων ηθοποιών, κάποια πετυχημένα (Μπεν Στίλερ) και κάποια αδιάφορα (Τιμ Ρόμπινς). Παρόλο την παντελή έλλειψη σοβαρότητας, η ταινία καταφέρνει να υμνεί την rock n’roll νοοτροπία με έναν παιδικό και αγνό τρόπο, στα πρότυπα του υπερεπιτυχημένου «Ένα Σχολείο Πολύ Ροκ».

Όσοι κουβαλάνε έστω και λίγο την αγάπη του Τζακ Μπλακ για την ροκ μουσική, δίχως άλλο θα το ευχαριστηθούν. Οι υπόλοιποι θα γελάσουν με κάποια ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα, αλλά δεν θα βρουν τίποτα παραπάνω σε αυτήν την ταινία-«χαβαλέ» που να τους ενθουσιάζει... όσο τον Τζακ Μπλακ μαζί της .

ΝΩΝΤΑΣ ΜΕΡΜΙΓΚΗΣ