Ο Τζον πήρε το... βραβείο του!

19.11.2007
Ο Τζον Μάλκοβιτς δεν διαφέρει και πάρα πολύ από την εικόνα που μεταδίδει μέσα από την μεγάλη οθόνη... Φτάνουν μερικά λεπτά δίπλα του για να κατανοήσεις ότι είναι πραγματικά ένας σύγχρονος διανοούμενος που κάθε του λέξη είναι μια μικρή διδαχή για το τι πραγματικά σημαίνει ηθοποιός.

Ο Τζον Μάλκοβιτς δεν διαφέρει και πάρα πολύ από την εικόνα που μεταδίδει μέσα από την μεγάλη οθόνη... Φτάνουν μερικά λεπτά δίπλα του για να κατανοήσεις ότι είναι πραγματικά ένας σύγχρονος διανοούμενος που κάθε του λέξη είναι μια μικρή διδαχή για το τι πραγματικά σημαίνει ηθοποιός.

Ντυμένος απλά και αρνούμενος πεισματικά να καρπωθεί τα κολακευτικά σχόλια για την καριέρα του, ο Μάλκοβιτς «γέμισε» με την σεμνή του παρουσία τους χώρους τους Φεστιβάλ παραδίδοντας ένα masterclass, δίνοντας μια συνέντευξη τύπου και παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Αλέξανδρο σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο «Ολύμπιον».

Ο κόσμος θυσίασε το γλυκό πρωινό της Κυριακής για να περιμένει υπομονετικά στην ουρά που είχε δημιουργηθεί έξω από την αίθουσα που θα γινόταν το masterclass του Αμερικανού ηθοποιού. Ο Μάλκοβιτς όμως φρόντισε να αποζημιώσει τους υπομονετικούς θαυμαστές του και τους δημοσιογράφους με τα λεγόμενα και τα μικρά μυστικά που απλόχερα μοιράστηκε με το κοινό.

Όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβούλευε τους νέους δημιουργούς εκείνος απάντησε ότι «Είναι μια εποχή που πρέπει να ξαναθυμηθούμε το συναίσθημα. Ο Ουίλιαμ Φόλκνερ όταν πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1949 είπε ότι έχουμε ξεχάσει τα προβλήματα της ανθρώπινης καρδιάς. Εξήντα χρόνια μετά οφείλουμε να ξαναθυμηθούμε τα λόγια του Φόλκνερ. Όλο αυτόν τον καιρό η τέχνη έχει ασχοληθεί υπερβολικά με τα σοβαρά πολιτικά προβλήματα και έχει ξεχάσει αυτά που απορρέουν από τον πόνο της καρδιάς». Στη συνέχεια ο Μάλκοβιτς απήγγειλε ολόκληρο τον λόγο που έδωσε ο Φόλκνερ στην απονομή του Νόμπελ σε μια άκρως καθηλωτική στιγμή.

Στη συνέχεια ο αμερικάνος ηθοποιός απάντησε στην ερώτηση αν παίζει στα blockbuster για οικονομικούς λόγους και στις ανεξάρτητες ταινίες γιατί πραγματικά τον ενδιαφέρουν. «Δεν μπορώ να πω ότι έχω οικονομικό πρόβλημα και επιλέγω τις ταινίες που θα παίξω σύμφωνα με το τι θα κερδίσω από αυτές. Εξάλλου βγάζω αρκετά χρήματα και από το θέατρο. Παίζω σε ταινίες που απλά με ενδιαφέρουν, όπως τώρα στο "Beowulf"». Για το αν φοβάται την αποτυχία, ο Τζον Μάλκοβιτς απάντησε ότι «αν δεν φοβάσαι ότι θα αποτύχεις και έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα, τότε δεν χρειάζεσαι να ανησυχείς. Από το να κάθεσαι και να σκέπτεσαι αν θα τα καταφέρεις, είναι προτιμότερο να κάθεσαι και να μελετάς τον ρόλο σου. Εξάλλου όλοι έχουν αποτύχει σε κάποια στιγμή στην ζωή τους όπως και εγώ... Πρέπει να δοκιμάζεις τον εαυτό σου χωρίς να σκέφτεσαι την αποτυχία

Ο Μάλκοβιτς κινήθηκε στη συνέχεια προς τη συνέντευξη τύπου που θα γινόταν λίγο αργότερα. Ο αμερικάνος ηθοποιός αυτήν την φορά θα έπαιρνε τον ρόλο του παραγωγού στην ταινία «Juno» του Γουίλιαμ Ρέιτμαν, που προβάλλεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.
Ο Μάλκοβιτς μαζί με τον παιδικό του φίλο και παραγωγό Ράσελ Σμιθ εξήγησαν πως προέκυψε η συνεργασία τους σε αυτό το πρότζεκτ. «Αυτό που μου άρεσε ήταν ότι είχαμε στα χέρια μας ένα σενάριο για εφήβους και θέλαμε να φανεί ρεαλιστικό και ταυτόχρονα συναισθηματικό. Αυτόν τον συνδυασμό δουλέψαμε με τον σκηνοθέτη» δήλωσε ο Μάλκοβιτς.

Ο αμερικάνος ηθοποιός όμως δεν έκρυψε την μεγάλη του αγάπη για το θέατρο, έχοντας εξάλλου από το 1976 τη δικιά του θεατρική ομάδα με το όνομα «Steppenwolf». «Το πραγματικό έργο που έχει να κάνει κάποιος όταν αναλαμβάνει μια θεατρική παράσταση είναι να δημιουργήσει μια ζωντανή εμπειρία κάθε μέρα, ενώ ο κινηματογράφος δεν αλλάζει. Η εικόνα είναι η ίδια στην ταινία είκοσι χρόνια μετά.»

Η απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου το βράδυ της Κυριακής στο «Ολύμπιον» ήταν η τρίτη συνάντηση του Μάλκοβιτς με το κοινό του Φεστιβάλ μέσα σε μία μέρα. Ο Τζον ήταν λιτός στις δηλώσεις του και ευχαρίστησε τους διοργανωτές για το βραβείο λέγοντας ότι «διακρίσεις σαν την σημερινή εδώ στην Θεσσαλονίκη σου προσφέρουν πολλά και σε βοηθούν να γίνεις ακόμα καλύτερος».

Βέβαια όταν έχεις παίξει σε εκατό ταινίες, έχεις προταθεί για Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες και αποτελείς έναν από τους μεγαλύτερους θεατρικούς ηθοποιούς της Αμερικής είναι λιγάκι δύσκολο να φανταστούμε τα όρια βελτίωσης του Τζον Μάλκοβιτς...

Γιάγκος Αντίοχος