Θεσσαλονίκη: Στιγμιότυπα 4ης Μέρας

21.11.2007
Τι σημαίνει φεστιβάλ; Πολλές και αντικρουόμενες οι απαντήσεις στο ερώτημα «τι σημαίνει φεστιβάλ». Είναι σα να ρωτάς «τι σημαίνει μουσική;» Μα και ο Μπέλα Μπάρτοκ μουσική είναι και ο Στινγκ και ο Μπαγιαντέρας- ακόμα και ο Φοίβος μπορώ να σας πω! Τέτοιες απαντήσεις ο καθένας τις προσαρμόζει στην ιδεολογία και την αισθητική του. Άρα το θέμα είναι η ιδεολογία, η αισθητική και η άποψη των διοργανωτών και το ερώτημα για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι «που τοποθετεί τον εαυτό του;»

Τι σημαίνει φεστιβάλ;

Πολλές και αντικρουόμενες οι απαντήσεις στο ερώτημα «τι σημαίνει φεστιβάλ». Είναι σα να ρωτάς «τι σημαίνει μουσική;» Μα και ο Μπέλα Μπάρτοκ μουσική είναι και ο Στινγκ και ο Μπαγιαντέρας- ακόμα και ο Φοίβος μπορώ να σας πω! Τέτοιες απαντήσεις ο καθένας τις προσαρμόζει στην ιδεολογία και την αισθητική του. Άρα το θέμα είναι η ιδεολογία, η αισθητική και η άποψη των διοργανωτών και το ερώτημα για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι «που τοποθετεί τον εαυτό του;» Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει βρει τη δική του θέση- κυρίως την αισθητική. Αλήθεια, επίσης, είναι ότι δεν ξέρω αν θέλει να βρει μια καθαρά δική του αισθητική. Εκτός κι αν υπάρχει μια, μυστηριώδης, αισθητική που συνδέει τον Γιώργο Σκαλενάκη με τον Κορεάτη Λι Τσανγκ-Ντογκ. Εκτός κι αν υπάρχει αισθητική συνάφεια ανάμεσα στην τιμητική εκδήλωση στον Σωτήρη Μουστάκα- δια της προβολής του «Αλέξη Ζορμπά» (sic)- με την έκθεση του φωτογράφου Γουίλιαμ Κλάιν. Ποιος ξέρει όμως, μπορεί και να υπάρχει. Έχουμε ακόμα πέντε ολόκληρες μέρες να το ανακαλύψουμε. Καλή αναζήτηση!

Ορ.Α.

* Ωραιότατη η παρέα προχθές το βράδυ στο εστιατόριο «Meat Me» στην αγορά: Τζον Μάλκοβιτς, Μενέλαος Καραμαγκιώλης και Εύα Νάθενα. Η, πάντα κομψή και στυλάτη ενδυματολόγος είχε συναντήσει την προηγούμενη μέρα τον Αμερικανό ηθοποιό και, ανάμεσα στις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, βρήκε ευκαιρία να του μιλήσει για τον φίλο της Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος σε δύο μήνες αρχίζει τα γυρίσματα της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του «J.Α.C.E.». Ο Μάλκοβιτς, που γνώριζε ήδη για την παραγωγή του Καραμαγκιώλη, δέχτηκε να φάνε μαζί την επόμενη μέρα και άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τα σχέδιά του. Καμία συμφωνία δεν έγινε βέβαια, ο Μάλκοβιτς όμως πήρε από τα χέρια του Καραμαγκιώλη το σενάριο της ταινίας και υποσχέθηκε να το διαβάσει και να απαντήσει άμεσα. Αν όλα πάνε καλά (merde που λένε και οι Γάλλοι) η Νάθενα θα είναι αυτή που θα ντύσει τον Μάλκοβιτς και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει τέλεια!

Ορ.Α.

* Την Τρίτη ήταν η σειρά των Ντέιβιντ Στράδερν και Κρις Κούπερ να παραδώσουν masterclass στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης». Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Κρις Κούπερ έδωσε την χρυσή ποσόστωση για μια ισορροπημένη καριέρα στο Χόλιγουντ : «Κάνεις τρεις ταινίες για την καρδιά και μία για τα λεφτά».
Βέβαια ο Αμερικάνος ηθοποιός δεν θέλησε να προδώσει ποιες από τις ταινίες που έχει παίξει μέχρι τώρα είναι για την καρδιά και ποιες για τα λεφτά, αλλά άμα το ψάξετε λίγο περισσότερο θα καταλάβετε μόνοι σας.

Ο προτεινόμενος για Όσκαρ Ντέιβιντ Στράδερν σχολίασε με την σειρά του τις ταμπέλες που βάζουν τα στούντιο στο Χόλιγουντ σε κάθε ηθοποιό, αναγκάζοντας τον να παίζει συνεχώς πανομοιότυπους ρόλους. «Η βιομηχανία του κινηματογράφου δεν παίρνει ρίσκα αναγκάζοντας τους ηθοποιούς να υποδύονται συνεχώς τον ίδιο πάνω-κάτω χαρακτήρα. Αυτές είναι οι συνθήκες τις δουλειάς. Έτσι ή επιστρέφεις στο θέατρο ή στον Τζον Σέιλς» εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο γιατί κάθε τόσο βρίσκεται στο καστ των ταινιών του ανεξάρτητου σκηνοθέτη. Στην πλέον ρετρό ερώτηση αν φοβηθήκατε ποτέ να πάρετε κάποιον ρόλο ο Κρις Κούπερ φρόντισε να αναδείξει το προφίλ του καλού οικογενειάρχη : «Στο American Beauty κάθε φορά που διάβαζα το σενάριο, αποθαρρυνόμουν όλο και περισσότερο. Τελικά άκουσα τη συμβουλή της γυναίκας μου και πείστηκα να δεχθώ τον ρόλο». Τελικά, έχει ένστικτο η κυρία Κούπερ...

Γ.Α.

* Σε περίπτωση που πάρει το μάτι σας τον Τζον Σέιλς μόνο του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, μην σπεύσετε να του προσφέρετε βοήθεια, καλύτερα να του ζητήσετε αυτόγραφο! Οι Σέιλς και ΣΙΑ έχουν απαγκιστρωθεί από τους φεστιβαλικούς συνοδούς τους, κι έχουν μάθει να κυκλοφορούν χωρίς επισημότητες και φιοριτούρες, και μάλιστα εθεάθησαν συν γυναιξί (και τέκνοις) να τρωγοπίνουν σε συνοικιακή ταβέρνα! Τέτοια θέλουμε να βλέπουμε, γιατί καλός ο Τζον Μάλκοβιτς, αλλά απ’ ότι πήρε το αυτί μας, εκτός από την απευθείας διαμαρτυρία του περί χαμένης βαλίτσας, οι λοιπές συναλλαγές του με το φεστιβάλ έγιναν μέσω της ατζέντισσας που τον συνοδεύει. Κι σε περίπτωση που αναρωτιέστε ακόμα, ναι, τη βρήκε επιτέλους τη βαλίτσα, είχα παραπέσει σε cargo της Bristish Airways...

Δ.Π.

Quiz Της Ημέρας : Πόσοι Χρυσοί Αλέξανδροι και πόσες Τιμητικές Πλακέτες θα δοθούν στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης; Όσο και αν έχουμε προσπαθήσει δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να βρούμε τον ακριβή αριθμό των διακρίσεων που θα δοθούν φέτος στο Φεστιβάλ. Οι προσπάθειες άθροισης όλων των Χρυσών Αλεξάνδρων (που τον βρίσκουν τέλος πάντων όλο αυτόν τον χρυσό;) έχουν αποβεί άκαρπες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες φέτος αναμένεται να σπάσουμε κάθε ρεκόρ. Πέρσι είχαν παραδοθεί στους διάσημους (και μη) προσκεκλημένους της διοργάνωσης 3 Χρυσοί Αλέξανδροι και 12 Τιμητικές Πλακέτες. Οι διακρίσεις όμως δεν είναι ποτέ αρκετές...

Γ.Α.

Σήμερα, Τετάρτη, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να χορέψει βαλς. Το φιλμ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη «Valse Sentimentale» προβάλλεται στις εννέα το βράδυ στο «Ολύμπιον». Η ταινία συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας. Το πρωινό της Τετάρτη κάθε έχει όπως κάθε μέρα και το masterclass του.
Ο Ντιέγκο Λούνα και ο Πάμπλο Κρουζ θα μας μεταδώσουν τα φώτα τους στις 10.30 το πρωί.
Αν δεν σας αρκεί αυτό στις 12.00 στην ίδια αίθουσα υπάρχει άλλο ένα masterclass αυτήν την φορά από τον σκηνοθέτη - διευθυντή φωτογραφίας Χάσκελ Γουέξλερ.
Στις 19.00 θα γίνει η προβολή της ταινίας επιστροφή του Βασίλη Δουβλή που συμμετέχει και στα Κρατικά Βραβεία.
Για τους ξενύχτηδες προβάλλεται στις έντεκα και μισή το βράδυ η extreme ταινία του Νίκου Νικολαίδη «Singapore Sling». Το αφιέρωμα για τον Έλληνα σκηνοθέτη έχει αρκετά μεγάλη επιτυχία και οι ολοκαίνουργιες κόπιες των φιλμ του προσελκύουν ακόμα και αυτούς που έχουν δει τα «Κουρέλια» και την «Συμμορία» δεκάδες φορές...

Γ.Α.