Η Μεγάλη Απάτη

21.11.2007
Μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές απάτες όλων των εποχών σε μία ταινία που ρίχνει φως στο σκοτάδι της Αμερικής του 70 και χαρίζει στον Ρίτσαρντ Γκιρ την καλύτερη ερμηνεία της πρόσφατης φιλμογραφίας του

Βρισκόμαστε στα τέλη του 1971. Ο πόλεμος του Βιετνάμ αναγκάζει την Αμερική να κοιτάξει κατάματα το σκοτάδι της πολιτικής της αναλγησίας την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Νίξον προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τις οικονομικές ζυμώσεις που φέρνουν το αμερικανικό όνειρο σε τέλμα. Ο Κλίφορντ Ιρβινγκ όμως ζει σε έναν δικό του κόσμο. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πουλήσει το καινούργιο του μυθιστόρημα στον εκδοτικό οίκο McGraw Hill και, όταν η απάντηση που παίρνει είναι αρνητική, αποφασίζει να βάλει σε εφαρμογή μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές απάτες στην ιστορία της σύγχρονης λογοτεχνίας. Ανακοινώνει στην ίδια επιτροπή που τον απέρριψε πως έχει στα χέρια του το «βιβλίο του αιώνα» χωρίς αρχικά να έχει την παραμικρή ιδέα για το περιεχόμενο του, μέχρι τη στιγμή που το πρόσωπο του μεγαλοεπιχειρηματία Χάουαρντ Χιουζ στο εξώφυλλο ενός περιοδικού θα κάνει το μυαλό του να πάρει επικίνδυνες στροφές. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο Χιουζ βρίσκεται απομονωμένος στην έπαυλη του, όπως ήταν και στην πραγματικότητα στο τέλος της ζωής του, αποφασίζει να προφασιστεί πως έχει την επίσημη άδεια του μεγιστάνα να είναι ο ίδιος που θα γράψει την επίσημη βιογραφία του.

Ο,τι ακολουθεί δεν είναι μόνο η καλύτερη -ομολογουμένως- στιγμή ενός υπερτιμημένου σκηνοθέτη, του Δανού Λάσε Χάλστρομ, («Θέα Στον Ωκεανό», «Ποιος Βασανίζει Τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ»). Ούτε μόνο μία από τις πιο ντελιριακές και συγκινητικές ερμηνείες που μπόρεσε ποτέ να βρει πρόσωπο στην ακμάζουσα γοητεία του Ρίτσαρντ Γκιρ.

Η «Μεγάλη Απάτη» είναι ταυτόχρονα και μία ταινία για έναν άνθρωπο που γίνεται υποχείριο μίας μεγαλύτερης απάτης από αυτήν που διαπράττει ο ίδιος. Αυτής (βλ. το σκάνδαλο Γουότεργκειτ που οδήγησε στην πτώση του Νίξον από το προεδρικό αξίωμα) που τελικά χρειάζεται μία θαρραλέα -έστω και άτιμη- πράξη από έναν απλό άνθρωπο για να αποκαλυφθεί.

DVD EXTRAS
Η περιοχή 1 προσφέρει πολλά (σχολιασμοί, η αληθινή ιστορία του Ιρβινγκ πριν και μετά τη φυλάκιση του, κομμένες σκηνές, making of). Η ελληνική έκδοση τίποτα!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΡΑΝΑΚΗΣ