Θεσσαλονίκη: Στιγμιότυπα 5ης Μέρας

22.11.2007
Έγραφα χθες ότι το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αρνείται να αποφασίσει ποια είναι η δική του αισθητική άποψη και το ίδιο βράδυ η «τιμητική εκδήλωση για τον Σωτήρη Μουστάκα» αποδείκνυε τα γραφόμενά μου. Ο Μουστάκας ήταν ένας εξαιρετικός ηθοποιός που υπηρέτησε τη λαϊκή κωμωδία -τις μεγάλες επιθεωρήσεις.

* Έγραφα χθες ότι το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αρνείται να αποφασίσει ποια είναι η δική του αισθητική άποψη και το ίδιο βράδυ η «τιμητική εκδήλωση για τον Σωτήρη Μουστάκα» αποδείκνυε τα γραφόμενά μου.

Ο Μουστάκας ήταν ένας εξαιρετικός ηθοποιός που υπηρέτησε τη λαϊκή κωμωδία -τις μεγάλες επιθεωρήσεις. Στο σινεμά έπαιξε σε μέτριες ταινίες, αν και το ερμηνευτικό του ήθος μπορεί να φανεί καθαρά σε αρκετές από αυτές. Το φεστιβάλ λοιπόν αποφάσισε να τον τιμήσει, λίγους μήνες μετά τον θάνατό του. Και πολύ καλά έκανε. Ποια ταινία διάλεξε να προβάλει; Τον «Αλέξη Ζορμπά», στον οποίο ο Μουστάκας παίζει ένα χαρακτηριστικό- αλλά και πάρα πολύ μικρό- ρόλο. Στην πραγματικότητα είναι σα να ντρέπεται ότι τιμά τον λαϊκό Μουστάκα κι έτσι επιλέγει μια safe ταινία στην οποία ο Μουστάκας είναι σχεδόν αόρατος. Μα αυτός ήταν ο Μουστάκας κύριοι, ένας λαϊκός ηθοποιός. Αν θέλει κανείς να τον τιμήσει, ας τιμήσει ταυτόχρονα και το λαϊκό θέαμα- ας αποφασίσει και ας υποστηρίξει την αισθητική του.

Ορ.Α.

* Ο Ντιέγκο-Θέλω Kαι Tη Μαμά Σου-Λούνα παρέδωσε masterclass την Τετάρτη το πρωί μαζί με τον κολλητό του Μεξικάνο παραγωγό Πάμπλο Κρουζ.
Οι δυο τους έχουν δημιουργήσει μια ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής με το όνομα Canana Films και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ambulante. Ο Ντιέγκο Λούνα που επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη ως σκηνοθέτης της ταινίας «Τσάβες» μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν να ιδρύσει την Canana.
«Για πολύ καιρό το σινεμά στην πατρίδα μας γινόταν από γερασμένους ανθρώπους. Δεν είχε καμία σχέση με την καινούργια γενιά, δεν απευθυνόταν σε νέους ανθρώπους.» Μετά την ανάλυση για το χάσμα των κινηματογραφικών γενεών από τον Λούνα ο Πάμπλο Κρουζ φρόντισε να φανερώσει την «αγάπη» του για την τηλεόραση. «Η μόνη αντανάκλαση της πραγματικότητας για το τι συμβαίνει στο Μεξικό, είναι ο κινηματογράφος. Με την εταιρία μας θέλουμε να επιτεθούμε στην τηλεόραση και να κάνουμε ελεύθερο κινηματογράφο».

Η ζήτηση λίγο αργότερα κατευθύνθηκε προς την καριέρα του Λούνα ως ηθοποιού. «Ο κόσμος από μένα θυμάται περισσότερο την ταινία Θέλω Και Την Μαμά Σου» είπε ο Μεξικάνος ηθοποιός. Το κοινό θέλει να θυμάται περισσότερο αυτήν την ταινία γιατί αν φέρει στο μυαλό του το «Dirty Dancing 2» και το «Vampires : Los Muertos» με πρωταγωνιστή τον γνωστό σε όλους (όχι φυσικά για τις ερμηνευτικές του ικανότητες) Τζον Μπον Τζόβι, τότε μάλλον δεν θα ερχόταν ποτέ στο masterclass)

Γ.Α.

* Σήμερα, Πέμπτη προβάλλεται η ταινία «διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου στις δέκα το βράδυ που ευχόμαστε να... διορθώσει αρκετά την εικόνα του διαγωνιστικού τμήματος αλλά και των ελληνικών ταινιών που με ελάχιστες εξαιρέσεις (βλέπε το κατά τα άλλα βαρύ «Φθινοπωρινό Κύκλο») δεν έχει δείξει ακόμα κάτι φοβερά αξιόλογο.

Στις 15.15 προβάλλονται τα αμερικάνικα ανεξάρτητα «Ορφανά» για το Διαγωνιστικό. Στις 19:15 στο «Ολύμπιον» θα πραγματοποιηθεί η τιμητική εκδήλωση για τον Γουίλιαμ Κλάιν που έχει αποκτήσει αρκετούς νέους θαυμαστές με την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη. Όσοι δεν είδαν το «Ορφανοτροφείο» την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ καλό θα είναι να το ξενυχτήσουν σήμερα στην «Πλατεία Odeon», με μια ταινία που έχει αποσπάσει θετικότατα σχόλια στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τέλος, υπάρχει η προβολή της ανολοκλήρωτης ταινίας «California Dreamin’» του πρόωρα χαμένου Ρουμάνου σκηνοθέτη Κριστιάν Νεμέσκου.

Γ.Α.