Θεσσαλονίκη: Στιγμιότυπα 6ης Μέρας

23.11.2007
Συγκινητικότατη ήταν το βράδυ της Πέμπτης η κατάληξη της late-night προβολής του California Dreamin’ του αδικοχαμένου Cristian Nemescu, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 28 χρονών, όταν μεθυσμένος Βρετανός διέλυσε με την Πόρσε του το ταξί όπου επέβαινε μαζί με τον ηχολήπτη του.
Αδιόρθωτος ο Αναστόπουλος... ...παρέμεινε σχετικά αποτραβηγμένος από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι την επίσημη προβολή της ταινίας του, που επι-διόρθωσε σημαντικά την κατάσταση των αδιάφορων, επί το πλείστον, ελληνικών συμμετοχών στο 48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Παραχωρώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγαπημένη του πόλη (αυτή από την Ομόνοια ως την πλατεία Βάθης), ανάμεσα σε εύγλωττες παύσεις και ξενοφοβικές διαδρομές ανακαλύπτει μια αξέχαστη φυσιογνωμία, που θα σας κάνει να σπάσετε το κεφάλι σας μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι.... δεν τον έχετε ξαναδεί ποτέ! Παρά τα διάφορα πηγαδάκια που είχαν στηθεί μετά την προβολή της ταινίας, σας διαβεβαιώ ότι ο Γιώργος Συμεωνίδης δεν θα μπορούσε να σας θυμίζει κανέναν άλλο πέρα από τον εαυτό του, αφού πρόκειται για την παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο!

Δέσποινα Παυλάκη


California Dreamin’ δε λες τίποτα!

Συγκινητικότατη ήταν το βράδυ της Πέμπτης η κατάληξη της late-night προβολής του California Dreamin’ του αδικοχαμένου Cristian Nemescu, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 28 χρονών, όταν μεθυσμένος Βρετανός διέλυσε με την Πόρσε του το ταξί όπου επέβαινε μαζί με τον ηχολήπτη του.

Η ταινία, που εκείνο τον καιρό βρισκόταν σε post-production, παρέμεινε ανέγγιχτη στα 155 λεπτά του πρώτου cut, έτσι ακριβώς όπως την είχε αφήσει. Μετά τα πανηγύρια των Κανών, όπου κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Ένα Κάποιο Βλέμμα (Un certain Regard), κατέφτασε στη Θεσσαλονίκη σε ακατάλληλη ώρα προβολής, αλλά αντίστοιχα επίπεδα συγκίνησης.

Η χαρισματική πρωταγωνίστρια της ταινίας, Maria Dinulescu, που εμφανίστηκε για Q&A γύρω στη μιάμιση τα ξημερώματα, ευχαρίστησε θερμά όσους έμειναν να συζητήσουν μαζί της, αλλά τους έστειλε λίγη ώρα αργότερα για ύπνο, σχολιάζοντας παρόλα αυτά ότι αποτελεί ύψιστο φόρο τιμής στη δουλειά του σκηνοθέτη το γεγονός ότι κατάφεραν να μείνουν ξύπνιοι τόσο αργά!!

Δέσποινα Παυλάκη

* Το masterclass με τον Τζο Σουάνμπεργκ ήταν πραγματικά η αποθέωση της D.I.Y. (Do It Yourself) κινηματογραφικής αισθητικής. Αρκούντος ανατρεπτικός ο Αμερικάνος σκηνοθέτης φρόντισε με τις non-political correct απαντήσεις του να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού. «Είμαι τεμπέλης, ανυπόμονος και εγωιστής. Δεν μου αρέσει να γράφω, οπότε δεν χρησιμοποιώ σενάριο στις ταινίες μου(!). Είμαι σαν ένας χημικός στο εργαστήριο του, που κάνει τα πειράματα του και προσεύχεται να μην γίνει έκρηξη». Ο Τζο Σούανμπεργκ μετά τις προσωπικές εξομολογήσεις του και τα χημικά του πειράματα, φρόντισε να κατατάξει την σκηνοθετική του άποψη στο σύγχρονο κινηματογραφικό τοπίο. «Ανήκουμε σε μια ομάδα κινηματογραφιστών, που κάνει ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα και βασίζεται κυρίως τον αυτοσχεδιασμό». Δηλαδή πιο «καν’ το μόνος σου» δεν γίνεται?

Γ.Α.

* Σήμερα Παρασκευή η μέρα ξεκινάει με ένα από τα πιο σημαντικά event του Φεστιβάλ. Ο «πατέρας του ανεξάρτητου κινηματογράφου» Τζον Σέιλς θα μιλήσει για την δημιουργία έξω από τα τείχη της βιομηχανίας του Χόλιγουντ και για το άγνωστο στους περισσότερους έργο του, που περιλαμβάνει δεκαέξι ταινίες μεγάλου μήκους. Στη μια το μεσημέρι θα γίνει μια ανοικτή συζήτηση για τα κινηματογραφικά blogs και την κριτική στο internet γιατί πρέπει να παινέσουμε και το σπίτι μας σε αυτό το Φεστιβάλ. Στις οκτώ πάρα τέταρτο θα γίνει η επίσημη προβολή του «PVC-1», ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη που μεγάλωσε στην Κολομβία, Σπύρου Σταθουλόπουλου, η οποία συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα . Επίσης, στις πέντε το απόγευμα προβάλλεται το «Πάτερ Ημών» του Κρίστοφερ Ζάλα, το οποίο απέσπασε φέτος το Βραβείο των Κριτικών στο Σάντανς. Το βράδυ θα γίνει η εκδήλωση προς τιμήν του πρωτεργάτη του Τσέχικου Νέου Κύματος Γίρι Μένζελ, ο οποίος είναι ο Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Μετά την εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία του «Υπηρέτησα Τον Βασιλιά Της Αγγλίας».

Γ.Α.