Θεσσαλονίκη: Στιγμιότυπα 8ης Μέρας

25.11.2007
Δίχασε η νέα ταινία του Μάκη Παπαδημητράτου, τόσο εντός όσο και εκτός της μεγάλης οθόνης. Χτες το απόγευμα, το μισό Ολύμπιον γελούσε και το άλλο μισό αναρωτιόταν γιατί γελάει ο διπλανός! Το ίδιο διχασμένες ήταν και οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις που επέλεξε ο σκηνοθέτης σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον κινηματογραφικό πείραμα, όπου σύμφωνα με κοντινούς του ανθρώπους, κατεύθυνε τους ηθοποιούς σε εντελώς διαφορετικούς υποκριτικούς δρόμους.

Μπήκαν Κλέφτες

Δίχασε η νέα ταινία του Μάκη Παπαδημητράτου, τόσο εντός όσο και εκτός της μεγάλης οθόνης. To Σάββατο το απόγευμα, το μισό Ολύμπιον γελούσε και το άλλο μισό αναρωτιόταν γιατί γελάει ο διπλανός! Το ίδιο διχασμένες ήταν και οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις που επέλεξε ο σκηνοθέτης σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον κινηματογραφικό πείραμα, όπου σύμφωνα με κοντινούς του ανθρώπους, κατεύθυνε τους ηθοποιούς σε εντελώς διαφορετικούς υποκριτικούς δρόμους. Το ένα από τα πρωταγωνιστικά ζευγάρια υιοθέτησε μια μπουρλέσκ φαιδρότητα, ενώ το άλλο μια υπέρμετη δραματικότητα που συγκρούεται πλήρως με πολύ ιδιαίτερα αποτελέσματα, σε ένα σκηνοθετικό δοκίμιο δωματίου, που είτε σας αρέσει είτε όχι, αδιάφορους πάντως δεν πρόκειται να σας αφήσει.

Δ.Π.

* Οι φήμες κυκλοφορούν γρήγορα στο λιμάνι την ου Θερμαϊκού. «Πάει για Αλέξανδρο, ο Κινέζος» άκουσα σε ένα από τα γνωστά πηγαδάκια. Εκτός από όλα τα άλλα, το «Στάχυ» είδε και ο Υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, κάτι παραπάνω θα ξέρει αυτός. Αποκλείεται λέει κάποιος άλλος «το βραβείο θα το δώσει ο Μένζελ στην δικιά του την Τσέχα που έκανε τις ?Κούκλες?». Και ενώ τις δύο ταινίες που αναφέραμε προηγούμενος πολύ δύσκολα θα μπορούσες να τις χαρακτηρίσεις έστω και συμπαθητικές , οι απόψεις για το προς τα πού πάει θα πάει ο «Αλέξανδρος» κινούνται ανάλογα με τη φορά του ανέμου. Άμα βρείτε κάποιο στοιχηματικό γραφείο που να παίζει το 48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καλό θα ήτανε να ποντάρεται και μερικά χρήματα στο Βαλς της Βούλγαρη που όμως παραμένει αουτσάιντερ. Σήμερα εξάλλου, βράδυ της Κυριακής, είναι η τελετή λήξης και το φετινό αδιάφορο και άνευρο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ θα αναδείξει τον νικητή του.

Γ.Α.

* Highlights

Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας να δείτε τουλάχιστον μία από τις δύο ταινίες του φωτογράφου Γουίλιαμ Κλάιν που παίζονται την Κυριακή (Το Πειραματικό Ζευγάρι, Μίστερ Φρίντομ), ένα μοναδικό συνοθύλευμα ποπ κουλτούρας και πολιτικής δήλωσης - αποσπάσματα μιας δημιουργικότατης και διαχρονικής φιλμογραφίας που θα ζήλευε ακόμα και ο Ντέιβιντ Λα Σαπέλ.

Μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά την Άζια Αρτζέντο, που απ’ ότι μαθαίνουμε δεν είναι και στην καλύτερη των καταστάσεων (αχ, αυτές οι καταχρήσεις!), αλλά τουλάχιστον θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε τι παθαίνει κανείς όταν ο μπαμπάς του τον/την μυεί στα θρίλερ σε τρυφερή ηλικία... πόσο μάλλον όταν τον/την αναγκάζει να αναλάβει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε σκηνές βιασμού (βλέπε το Φάντασμα της Όπερας). Κάποιος πρέπει να του μιλήσει περί οικογενειακών υποχρεώσεων, γιατί απ’ ότι μαθαίνουμε η ανηψιά του βρίσκεται στην κρίσιμη ηλικία των εφτά ετών και θα ήταν κρίμα να την υποχρεώσει να δει από τώρα το Suspiria!!

Κάντε την καρδιά σας πέτρα και μη φάτε για μεσημέρι, προκειμένου να δείτε την τελευταία ταινία που έκανε ποτέ ο Μικίο Ναρούσε, Σκόρπια Σύννεφα. Όταν επιστρέψετε με το καλό στα σπίτια σας, νοικιάστε ένα Ντάγκλας Σερκ και κάντε crash test με τους φίλους σας, γιατί εμείς δεν έχουμε καταλάβει ακόμα ποιος κλέβει ποιον! Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ταινία είναι εξαιρετική και δεν θα το μετανοιώσετε, ακόμα κι αν τη βγάλετε όλη μέρα με σάντουιτς.

Κάντε μια βόλτα από το Masteclass του προέδρου της Fox, Τζιμ Γιαννόπουλου: από ιδία εμπειρία μπορώ να σας εγγυηθώ ότι τα πια ενδιαφέροντα πράγματα συνήθως προέρχονται από τους λιγότερο διαφημισμένους καλεσμένους (βλέπε προχτεσινή απογοήτευση με τον Τζον Σειλς).

Τελετή λήξης: τοποθετήστε τα στοιχήματά σας και προσέλθετε στην απονομή των βραβείων. Πάμε στοίχημα ότι θα κερδίσει ταινία από χώρα σε δεινή οικονομική κατάσταση; Αν και με δύο ελληνικές ταινίες στο διαγωνιστικό, ίσως τελικά αυτή να είναι και η Ελλάδα, τις προδιαγραφές πάντως τις τηρεί απόλυτα!

Δ.Π.