Θεσσαλονίκη: Στιγμιότυπα 7ης Μέρας

24.11.2007
Η προβολή έκπληξη δεν έχει πια μυστικά από εμάς! Όσοι αναρωτηθήκατε γιατί ακριβώς κάνει τον κόπο να έρθει στα μέρη μας η Asia Argento άνευ λόγου και αιτίας, αφού ταινία στο φεστιβάλ δεν έχει, κάνατε λάθος!! Η μυστική προβολή των 6:30 αύριο στη Φρίντα Λιάππα δεν είναι άλλη από τη νέα ταινία το πατέρα της, Dario Argento, με τίτλο La Terza Madre (Mother of Tears: The Third Mother), η οποία κλείνει (επιτέλους!) τη θρυλική τριλογία των Τριών Μητέρων που ξεκίνησε με το Suspiria και συνεχίστηκε τρία χρόνια αργότερα με το Inferno.

Προβολή Έκπληξη - Uncovered

Η προβολή έκπληξη δεν έχει πια μυστικά από εμάς! Όσοι αναρωτηθήκατε γιατί ακριβώς κάνει τον κόπο να έρθει στα μέρη μας η Asia Argento άνευ λόγου και αιτίας, αφού ταινία στο φεστιβάλ δεν έχει, κάνατε λάθος!! Η μυστική προβολή των 6:30 αύριο στη Φρίντα Λιάππα δεν είναι άλλη από τη νέα ταινία το πατέρα της, Dario Argento, με τίτλο La Terza Madre (Mother of Tears: The Third Mother), η οποία κλείνει (επιτέλους!) τη θρυλική τριλογία των Τριών Μητέρων που ξεκίνησε με το Suspiria και συνεχίστηκε τρία χρόνια αργότερα με το Inferno. Ακόμα και αν δεν αντέχετε καν τη σκέψη του Argento στην παρούσα σκηνοθετική του κατάσταση, ήταν μια ανοιχτή πληγή που έπρεπε να κλείσει! Εκτός από την παρουσίαση της ταινίας του αγαπητού της μπαμπά, όπου και πρωταγωνιστεί, η Asia θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να ζωντανέψει λίγο την τελετή λήξης, αφού μετά τα βραβεία θα παίξει ένα DJ Set που δεν θα έπρεπε να χάσετε με τίποτα. Τρέξτε τώρα να δείτε αν έχουν μείνει εισιτήρια για την προβολή!

Δ.Π.

* Sayles on Sayles

Σκέτη απογοήτευση αποδείχτηκε τελικά το πολυαναμενόμενο Masterclass του Sayles, που γέμισε ασφυκτικά τον Κασαβέτη την Παρασκευή το πρωί. Ο συνωστισμός, ωστόσο, δεν δημιούργησε αυτή τη φορά προβλήματα στην ταξιθέτηση. Αντίθετα, η καθυστέρηση προέκυψε από τον ίδιο το σκηνοθέτη, που ήρθε μεν στην ώρα του αλλά μας άφησε να περιμένουμε μέχρι να κάνει την εμφάνισή του ο Danny Glover, πρωταγωνιστής της τελευταίας του ταινίας Honeydripper, που είχε δηλώσει ότι ήθελε οπωσδήποτε να παρακολουθήσει το μάθημα (ας ξύπναγε στην ώρα του!). Παρόλο που ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως επαγγελματία παραμυθά, ο Sayles άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου απελευθερώνοντας την εντυπωσιακή αφηγηματική του ικανότητα, μόνο που στην πορεία εκτροχιάστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση, όπου εγώ προσωπικά δεν αισθάνθηκα την υποχρέωση να τον ακολουθήσω. Εμπνευσμένος από πρόσφατη επίσκεψή του σε αρχαιολογικό χώρο της ευρύτερης περιοχής, υιοθέτησε το Μέγα Αλέξανδρο για να χτίσει ένα σεναριακό παράδειγμα ηρωικών καταβολών, που περισσότερο κούρασε, παρά δίδαξε. Απόδειξη η απεγνωσμένη απόπειρα αφαίμαξης γνώσεων από πλευράς κοινού, που δεν σταμάτησε να κάνει ερωτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης ώρας, για μας όμως που ξυπνήσαμε με κόπο λόγω φεστιβαλικών πάρτι και μαραθώνιας σινε-θέασης, το κρεβάτι είχε αρχίσει προ πολλού να φαντάζει απείρως σαγηνευτικότερο...

Δ.Π.

* Η συζήτηση «Η κριτική του κινηματογράφου στο ίντερνετ: Η περίπτωση των blogs» που έγινε στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» την Παρασκευή το πρωί ξεπέρασε σε διάρκεια ακόμα και ταινία του Αγγελόπουλου... Πάνω από δυόμιση ώρες το πάνελ της εκδήλωσης και το μικρό αλλά γεμάτο ερωτήσεις και παρατηρήσεις κοινό της, συζήτησαν για την blogoσφαιρά και τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην κινηματογραφική κριτική παγκόσμια. H τηλεοπτική περσόνα και Έλληνας blogger Ηλίας Φραγκούλης υπήρξε απολαυστικά αποκαλυπτικός για την λογοκρισία που υπάρχει στη δημοσίευση κριτικών που θίγουν διαφημιστικά συμφέροντα του εντύπου. Η συζήτηση στη συνέχεια περιστράφηκε γύρω από ότι τα blog μπορούν να αποτελέσουν ένα βήμα ελεύθερου λόγου μακριά από τα οικονομικά συμφέροντα. «Αν κάποιος θέλει να μάθει την πραγματική άποψη ενός κριτικού για μια ταινία, νομίζω πως πρέπει να επισκεφθεί το blog του» σημείωσε χαρακτηριστικά η Lisa Nesselson αρθρογράφος του Variety. Ο Χρήστος Μήτσης μετέφερε την αισιοδοξία των παλαιότερων κριτικών για τις νέες τεχνολογίες και τις προοπτικές τους. Ιδιαίτερα οι ξένοι προσκεκλημένοι του πάνελ στάθηκαν στο γεγονός ότι πλέον υπάρχουν τόσοι πολλοί εν δυνάμει κριτικοί που δυσκολεύεσαι ιδιαίτερα να βρεις στο internet κάτι, που πραγματικά να είναι αξίζει την προσοχή σου.

Γ.Α.

* Highlights

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχετικά φαιδρός απολογισμός του Digital Wave, με την απονομή των βραβείων στις 21:00 στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη και τον Γιαγκόναν ακόμα νωπό στη μνήμη μας. Ακριβώς απέναντι, αλλά με μια μιάμιση ώρα διαφορά, έχουμε μια από τις πολυάριθμες τιμητικές εκδηλώσεις, αυτή τη φορά εις το όνομα του Σαμ Ρόκγουελ, που συνεχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά - περισσότερο γιατί είναι το Θεσσαλονικιό αντίστοιχο του κόκκινου χαλιού (δηλαδή η μοναδική ευκαιρία να δείτε τους σταρ από κοντά) και λιγότερο για την πραγματική του σημασία, αν υπάρχει καμία. Προτελευταία ευκαιρία για να καλύψετε τα κενά σας με Ναέ Καρανφίλ και «Τα Υπόλοιπα Είναι Σιωπή» (από τους σημαντικότερους εν ζωή Ρουμάνους σκηνοθέτες) και Τζον Σέιλς με «Limbo», μια από της καλύτερες στιγμές της φιλμογραφίας του. Αποφύγετε πάση θυσία το @THENS BLOGS που σκόρπισε ρίγη ανατριχίλας σε όσους επιχείρησαν να το παρακολουθήσουν χτες, και αν θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας, αλλά και την αντοχή σας σε σκληρές επιφάνειες, στηθείτε στην ουρά των διαπιστεύσεων για την Παγίδα στις 23:00 στο Σταύρο Τορνέ, που έχει συζητηθεί πολύ και όπου φυσικά δεν υπάρχουν εισιτήρια ούτε για δείγμα. Καλή σας ημέρα!

Δ.Π.