Βραβεία Θεσσαλονίκης: Κάτι κουρασμένα παλικάρια

26.11.2007
20 βραβεία μοίρασε χτες το 48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το κοινό να γλιστράει όλο και πιο χαμηλά στα άβολα καθίσματα του Ολύμπιον κάθε φορά που ευχαριστήριος λόγος κρατούσε άνω των 10 δευτερολέπτων.

20 βραβεία (!) μοίρασε την Κυριακή το 48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το κοινό να γλιστράει όλο και πιο χαμηλά στα άβολα καθίσματα του Ολύμπιον κάθε φορά που ευχαριστήριος λόγος κρατούσε άνω των 10 δευτερολέπτων.

Τελικά, όμως, οι φαιδρότητες υπερίσχυσαν κατά πολύ της σοβαροφάνειας και όλοι πήγαν στο σπίτι τους ευχαριστημένοι, έχοντας διαψεύσει τις κατηγορίες που βαρύνουν χρόνια το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης περί παντελούς έλλειψης χιούμορ: όταν απονέμεις βραβεία με ονομασία προέλευσης «Καθημερινότητα: υπέρβαση ή συμφιλίωση», «Γυναίκα και ισότητα ευκαιριών», «Ανθρώπινες αξίες» κτλ, λογικό κι επόμενο είναι να μπερδευτεί ο κ. Σταθουλόπουλος, και ενώ παραλαμβάνει το βραβείο FIPRESCI για λογαριασμό του γιου του, να ευχαριστεί την κριτική επιτροπή που του χάρισε το Χρυσό Αλέξανδρο!

Πήρε τελικά κι από αυτό, μόνο που ήταν ασημένιος, αφού το επιχρυσωμένο (ελπίζουμε) αγαλματίδιο πήγε στον Σανγκτζούν Τσάι για το «Ώριμο Στάχυ». Ο συμπαθής εκπρόσωπος της εταιρείας Fischer, που μοίρασε τα τέσσερα μεθυσμένα βραβεία κοινού, κατάφερε να προφέρει λάθος όλους σχεδόν τους τίτλους των ταινιών, ενώ ο κ. Τύρος, πρόεδρος της Π.Ε.Κ.Κ., θεώρησε καλό να απονείμει το βραβείο της ένωσης στη «Μεταμόρφωση» του 87χρονου Σφήκα ως τελευταίο ιδαλγό του μοναχικού μας σινεμά, αφού πρώτα δήλωσε ότι η φετινή εγχώρια παραγωγή χαρακτηρίζεται από ανισότητες, δραματουργικές αφέλειες και περίσσευμα πολιτικής ορθότητας.
Αν δεν καταλάβατε γιατί ακριβώς πήρε το βραβείο ο Σφήκας, ακόμα πιο ακατανόητος ήταν ο ευχαριστήριος λόγος του, που άφησε το κοινό παραζαλισμένο μέχρι να εμφανιστεί ενοχλημένος ο Αναστόπουλος με το βραβείο σεναρίου για τη «διόρθωση» στο τσεπάκι, και να αναρωτηθεί (δυνατά) γιατί η επιτροπή βραβεύει ένα αντιρατσιστικό σενάριο σαν και το δικό του, αν οι φετινές ταινίες πλήττονται από τέτοια πολιτική ορθότητα.

Σε κάθε περίπτωση, το δικό μας βραβείο βραβευμένου πηγαίνει με διαφορά στο Γιάγκο Ραυτόπουλο (βραβείου κοινού Digital Wave για το «Γιαγκόναν: οι σκοτεινές μέρες του χαμού»), ο οποίος παραδέχτηκε ότι η ταινία του έγινε από φοιτητές, δηλαδή από ανθρώπους που δεν έχουν σπουδάσει τίποτα (ε;), χωρίς κανένα τεχνικό μέσο και καμία ειδική κινηματογραφική γνώση.

Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης από την άλλη, άρχισε να υπόσχεται ειδική μεταχείριση σε όποιον αποφασίσει να γυρίσει ταινία στα μέρη του και να μεταδώσει την εκπληκτική εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, και κατέληξε δίνοντας φυσικά το βραβείο του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (αυτό της «Καθημερινότητας: υπέρβαση ή συμφιλίωση») στο «Έλλη» του Αθανάσιου Καρανικόλα για τον ακριβοδίκαιο λόγο ότι έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη και η, γερμανικής παραγωγής, ταινία του, έχει και ορισμένα γυρίσματα στην συμπρωτεύουσα. Άντε και του χρόνου...

Δέσποινα Παυλάκη

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας-Χρυσός Αλέξανδρος (37.000 ευρώ)

ΩΡΙΜΟ ΣΤΑΧΥ / HONGSEKANBAIYIN του Σανγκτζούν Τσάι, Κίνα

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος (22.000 ευρώ)

PVC - 1 του Σπύρου Σταθουλόπουλου, Κολομβία, Ελλάδα, ΗΠΑ

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον: ΒΕΪΚΟ ΕΟΥΝΠΟΥ για την ταινία ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ / SÜGISBALL, Εσθονία.

Βραβείο Σεναρίου στους: ΘΑΝΟ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟ & ΒΑΣΙΛΗ ΡΑΪΣΗ για την ταινία ΔΙΟΡΘΩΣΗ του Θάνου Αναστόπουλου, Ελλάδα.

Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στην: ΑΝΝΑ ΛΑΛΑΣΙΔΟΥ για την ερμηνεία της στην ταινία ΕΛΛΗ, του Αθανάσιου Καρανικόλα, Γερμανία.

Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στον: ALBERTOSORNOZA(ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΣΟΡΝΟΖΑ) για την ερμηνεία του στην ταινία PVC - 1 του Σπύρου Σταθουλόπουλου, Κολομβία / Ελλάδα / ΗΠΑ

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος στον σκηνοθέτη: ΧΟΝΑΣ ΚΟΥΑΡΟΝ για τη σκηνοθεσία της ταινίας Η ΣΤΙΓΜΗ ΣΟΥ / AÑOUÑA, Μεξικό.

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

Για το Eπίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: PVC - 1 του Σπύρου Σταθουλόπουλου, Κολομβία / Ελλάδα / ΗΠΑ

Για τον Ελληνικό Κινηματογράφο 2007 στην ταινία: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του Βασίλη Δούβλη, Ελλάδα

Βραβείο «Καθημερινότητα: Υπέρβαση ή Συμφιλίωση» του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία: ΕΛΛΗ του Αθανάσιου Καρανικόλα, Γερμανία

Βραβείο «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.500 ευρώ , απονέμεται στην ταινία: Ο ΒΟΥΔΑΣ ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ / BUDAAZSHARMFORURIKHT της Χάνα Μαχμαλμπάφ, Ιράν, Γαλλία.

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες», που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: - ΚΟΛΠΑ / SZTUCZKI/ TRICKS του Αντρέι Γιακιμόφσκι (Πολωνία).

Βραβείο Crossroads Το βραβείο της Nokia που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ απονέμεται στο πρότζεκτ - Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ / LE POLICIER του Navan Lapin, Ισραήλ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ - Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του Κώστα Σφήκα, Ελλάδα.

Βραβείο ΕΤΕΚΤ

Ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας ΕΤΕΚΤ - ΟΤ (Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης - ΟΤ) για ελληνική παραγωγή απονέμεται στην ταινία - EL GREGO του Γιάννη Σμαραγδή, Ελλάδα-Ισπανία-Ουγγαρία

Bραβεία Κοινού FISCHER

Ματιές στα Βαλκάνια (2.000 ευρώ) - Η ΔΙΕΘΝΗΣ / BEYNELMILEL των Σίρι Σιρεγιά Εντέρ και Μουχαρέμ Γκιλμέζ, Τουρκία.

DigitalWave (2.000 ευρώ) - ΓΙΑΓΚΟΝΑΝ: ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΑΜΟΥ του Γιάγκου Ραυτόπουλου,

Ελλάδα Ελληνικό Πρόγραμμα (3.000 ευρώ) - EL GRECO του Γιάννη Σμαραγδή, Ελλάδα-Ισπανία-Ουγγαρία

Διεθνές Διαγωνιστικό (3.000 ευρώ) - PVC-1 του Σπύρου Σταθουλόπουλου, Κολομβία-Ελλάδα-ΗΠΑ