Retribution

20.12.2007
H καινούργια ταινία ενός από τους πιο ενδιαφέροντες δημιουργούς του γιαπωνέζικου σινεμά τρόμου, τον οποίο δεν φαίνεται να προτιμούν οι Ελληνες διανομείς

2006, Περιοχής 2, Widescreen (1:85:1), Audio visual

Ο Κιγιόσι Κουροσάουα απολαμβάνει σεβασμό από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία στη χώρα του κι έχει ήδη δει μια ταινία του (το εντυπωσιακό «Κairo») να διασκευάζεται από το Χόλιγουντ (ως μέτριο «Ρulse»). Στη χώρα μας, ωστόσο, παραμένει εξακολουθητικά άγνωστος, επειδή οι ταινίες του δεν καταφέρνουν να ταξιδέψουν μέχρι εδώ. Κρίμα, διότι η μέχρι τώρα φιλμογραφία του απαρτίζει έναν άκρως δελεαστικό κορμό πάνω στον μεταφυσικό και παραψυχολογικό τρόμο.

Εχοντας ως μόνιμη σχεδόν εμμονή των ταινιών του τις αμέτρητες διόδους με τις οποίες το αόρατο και αχανές Αγνωστο επικοινωνεί και συγκρούεται με τον πραγματικό, αντιληπτό μας κόσμο, ο Κουροσάουα εξερευνά παρόμοιες θεματικές και στο «Retribution», δίχως να αποχωρίζεται το ήρεμο σκηνοθετικό του ύφος, τη συνειδητή αποφυγή κάθε εικονογραφικής ευκολίας και την εμπιστοσύνη του στις αρετές της ατμόσφαιρας και της υποβολής. Χωρίς να αποτελεί κάτι καινούργιο στην καριέρα του, το φιλμ συνεχίζει με συνέπεια ένα συστηματικά ελκυστικό έργο. (Η έκδοση δεν περιλαμβάνει extras).

Λουκάς Κατσίκας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ