Ακαδημία Πλάτωνος

18.05.2010
Ο Σταύρος είναι ο ιδιοκτήτης ενός ψιλικατζίδικου, ο οποίος περνά την κάθε του μέρα έξω από το ψιλικατζίδικο με τους φίλους του, μιλώντας βασικά για το μίσος τους για τους ξένους και ειδικά τους Αλβανούς.

Σκην:Φίλιππος Τσίτος

Πρωταγ: Αντώνης Καφετζόπουλος, Μαρία Ζορμπά, Αναστά Κοζντινέ.

Ο Σταύρος είναι ο ιδιοκτήτης ενός ψιλικατζίδικου, ο οποίος περνά την κάθε του μέρα έξω από το ψιλικατζίδικο με τους φίλους του, μιλώντας βασικά για το μίσος τους για τους ξένους και ειδικά τους Αλβανούς. Μια μέρα η ήσυχη ρουτίνα θα σπάσει, όταν η, με Αλτσχάιμερ, μητέρα του Σταυρού αποκαλέσει γιο της, έναν Αλβανό και μάλιστα στο αλβανικά! Η ταινία του Φίλιππου Τσίτου είναι ένα μικρό διαμάντι που αντιμετωπίζει ένα θέμα σοβαρό με ειρωνεία και χιούμορ. Οι ήρωες του είναι μικροί και γεμάτοι προκαταλήψεις, αλλά πότε στεκόμαστε απέναντι τους κριτικά και πότε με συμπάθεια.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος δίνει μια ερμηνεία ζωής σε ένα κόσμο που όλα κυλούν με τους δικούς τους ρυθμούς, εκεί που η ακραία ξενοφοβία συνάντα την απελπισία για την ίδια τη ζωή. Η ταινία κέρδισε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο: Ανδρικής Ερμηνείας, Οικουμενικό Βραβείο και Βραβείο Νεότητας. Επίσης προβλήθηκε σε πανελλήνια πρεμιέρα στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας.

Βαθμολογία:4/5

Κατερίνα Εξερτζόγλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ