4 BY AGNES VARDA

03.04.2008
Τέσσερις μοναδικοί σταθμοί καριέρας και μία υποδειγματική dvd έκδοση για την σημαντικότερη, ίσως, γυναίκα σκηνοθέτη που γνώρισε το ευρωπαϊκό σινεμά

4 dvd, περιοχής 1, full screen (1.33:1), Criterion Collection

La Pointe - Courte (1954) Πριν ακόμα εισάγει το ντοκιμαντέρ ως μέσο ενίσχυσης της μυθοπλασίας, η Βαρντά ξεδιπλώνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο μέσα από μια ρέουσα κινηματογραφική μορφή που ακόμα δεν έχει πάρει συμπαγές σχήμα, αντιπαραβάλλοντας δυο διαφορετικές τεχνικές αφήγησης και δυο διαφορετικές ανθρώπινες ιστορίες με φόντο ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι.

Cleo From 5 To 7 (1962) Η «Κλεό» είναι η σχεδόν real time καταγραφή μιας δίωρης αναμονής που στέκεται ανάμεσα στο θάνατο και τη ζωή, ανάλογα με τα αποτελέσματά των ιατρικών εξετάσεων της πρωταγωνίστριας. Η Κορίν Μαρσάντ σε ρόλο ποπ ντίβας διανύει την ενδιάμεση απόσταση, περνώντας από μια σικ παριζιάνικη απόγνωση σε έναν ανάλαφρο περαστικό έρωτα και αντανακλώντας τις ιδιωτικές σκέψεις της Βαρντά για την ανθρώπινη φθορά και το χρόνο που (μας) απομένει.

Le Bonheur (1965) Νεαρός οικογενειάρχης συνάπτει παράνομη σχέση που, αντί να τον απομακρύνει από τη γυναίκα του, τον φέρνει πιο κοντά της. Οταν όμως ο συζυγικός έρωτας ακυρώνεται από έναν βολικό θάνατο και ο εξωσυζυγικός επιβιώνει δίχως τύψεις, η αυθόρμητη διαγραφή της μνήμης δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει ερωτήματα. Ωδή στο αιώνιο κυνήγι της απόλυτης ευτυχίας; Ή ειρωνικό σχόλιο πάνω στον ανθρώπινο εγωισμό και το απυρόβλητο της πατριαρχικής φιγούρας;

Vagabond (1985) Ο μύθος της απόλυτης ελευθερίας (εξίσου παραπλανητικός με το κυνήγι της απόλυτης ευτυχίας) δεν αφήνει την Σαντρίν Μπονέρ να παραδεχτεί τους περιορισμούς της ανθρώπινης φύσης, με αποτέλεσμα να καταλήξει νεκρή σε κατάσταση πλήρους ανέχειας ή, κατά τη γνώμη της, πλήρους ανεξαρτησίας. Ωστόσο, παρόλο που το «Vagabond» (ελληνικός τίτλος: «Δίχως Στέγη, Δίχως Νόμο») παραπέμπει απευθείας σε κοινωνική αλληγορία με χαρακτήρες - αρχέτυπα παρά με αληθινούς ανθρώπους, παραμένει κατά κύριο λόγο μια ταινία για μια γυναίκα που πολλοί συνάντησαν αλλά κανείς δεν γνώρισε.

DVD EXTRAS Χείμαρρος από συνεντεύξεις, κείμενα για τις ταινίες, ντοκιμαντέρ από τα γυρίσματα και τρέιλερ. Τη μεγαλύτερη προσοχή αξίζουν, ωστόσο, τρία μικρού μήκους φιλμάκια που ξεκίνησαν την καριέρα της σκηνοθέτη και περιλαμβάνονται εδώ. Χωρίς ελληνικούς υπότιτλους.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΥΛΑΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ