Joe Strummer: The Future Is Unwritten

22.04.2008
Η πιο καθοριστική φιγούρα της πρόσφατης ροκ ιστορίας δια χειρός του πιο αξιόλογου μουσικού ντοκιμαντερίστα της εποχής μας

Tου Τζούλιεν Τεμπλ 2007, DVD, περιοχής 2, Widescreen (1.85::1), Οdeon

Δεν είναι χάρη στην ψύχραιμη, απλή χρονολογική αφήγηση της ζωής του Τζο Στράμερ που αυτό το ντοκιμαντέρ καταφέρνει να μετατρέψει τον μύθο σε άνθρωπο. Είναι επειδή οι περιγραφές γίνονται με λόγια αγάπης. Γύρω από αναμμένες φωτιές- κατά την προσφιλή συνήθεια του μουσικού - συνεργάτες, ερωμένες, θαυμαστές μοιράζονται τη δική τους εικόνα, σχεδιάζουν το δικό τους καρέ στο κωμικοτραγικό strip της ζωής του ηγέτη των Clash και, ίσως, της ροκ μουσικής εν γένει. Οσο ιδιαίτερο είναι το αντικείμενό του, τόσο ιδανικός γνώστης και λάτρης είναι ο Τζούλιεν Τεμπλ, ο οποίος συνδυάζει τον σεβασμό για τον Στράμερ, με την οικειότητά του με τη μουσική και τη δημιουργικότητά του στη σκηνοθεσία: πολύ περισσότερο από προηγούμενες ταινίες του, όπως το «Τhe Filth And The Fury» ή το «Glastonbury», ο σκηνοθέτης ανακαλύπτει την πιο κατάλληλη τεχνική για ν αποδώσει τον ηλεκτρισμό στη φιγούρα του Στράμερ. Οι ανατρεπτικές εικαστικές σφήνες συνδυάζονται μαγικά με καταπληκτικό αρχειακό υλικό. Από προσωπικό ενδιαφέρον, ο Τεμπλ κατέγραφε εμφανίσεις των Clash και συνεντεύξεις με τον Στράμερ ήδη από το 1976, έτσι η αποκάλυψη του αρχείου του στο ντοκιμαντέρ προσδίδει από μόνη της μια σπάνια αίσθηση αυθεντικότητας. Ανοδος και πτώση, συντροφικότητα και συγκρούσεις, σεξ, ναρκωτικά, οδοντίατροι και ατζέντηδες, όλα ενώνονται σ' ένα παραμύθι δύο γεμάτων ωρών που περνά σαν ανάσα και αφήνει το κινηματογραφικό του στίγμα στη μουσική ιστορία. Επιπλέον κέρδος η «παρέα» που έχει μαζευτεί για να μιλήσει για τον Στράμερ, που αποτελείται από το line-up των ονείρων μας - από τον Μάρτιν Σκορσέζε, τον Τζιμ Τζάρμους και τον Ματ Ντίλον στον Bono, τον Iggy Pop και τον ίδιο τον Mick Jones. Κι αν το «Τhe Future Is Unwritten» είναι ένα ντοκιμαντέρ που διατηρεί την εικόνα ενός υπερμεγέθους θρύλου, ταυτόχρονα τη στρογγυλεύει, τη ζεσταίνει και την κάνει να μοιάζει τόσο κανονική, όσο... του πιο αγαπημένου ινδάλματος που καθρεφτίζει τους εαυτούς μας.

DVD EXTRAS
Τρέιλερ, σχολιασμοί και ντοκιμαντέρ 100 λεπτών με τίτλο «Conversations With Joe» που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του Στράμερ, μέσα από συνεντεύξεις φίλων και μελών της οικογένειας του. Ελληνικοί υπότιτλοι.

Λήδα Γαλανού