Ντρεπομαι πολυ!

10.01.2011
Δεν ηξερα τι να κανω και πονουσα υπερβολικα γιατι ειχα γυναικολογικα προβληματα, με κοροιδευε και μου μιλουσε ασχημα με αποτελεσμα να αποφευγω το σεξ μαζι του.

Καλημερα και Χρονια πολλα! Θα ηθελα να ζητησω τη συμβουλη σας στο εξης θεμα. Ειμαι 21 χρονων και ντρεπομαι παρα πολυ κατα τη διαρκεια του σεξ και τι εννοω μ αυτο: με την προηγουμενη μου σχεση ντρεπομουν παρα πολυ επειδη ηταν ο 1ος μου. Εγω δεν ηξερα τι να κανω και πονουσα υπερβολικα γιατι ειχα γυναικολογικα προβληματα, με κοροιδευε και μου μιλουσε ασχημα με αποτελεσμα να αποφευγω το σεξ μαζι του. Φυσικα μετα τις 2 πρωτες φορες που εγω εκλαιγα κυριολεκτικα απο τον πονο με παρατησε. Ολη αυτη η κατασταση με εκανε να νιωθω πολυ ασχημα και εννοειται πως εχω απευθυνθει σε ψυχολογο με την οποια ομως δε μπορω να συζητησω τετοιου ειδους ζητηματα.

Τωρα ομως ο νεος μου φιλος με τον οποιο ειμαστε 4 μηνες μαζι με σεβεται και δειχνει να με αγαπαει και εχει κανει μεγαλη υπομονη στο ολο θεμα. Παρολο που εχουμε προχωρησει, εγω ομως αν και θα το ηθελα πολυ δε μπορω να κανω οσα κανουν αλλοι στο σεξ ακομα και στα πιο απλα και βασικα! Κολλαω λογω του οτι φοβαμαι οτι παλι θα γινω ρεζιλι οπως με τον πρωην μου και επειδη τνρεπομαι υπερβολικα. Ο ιδιος δεν εχει κανει θεμα ουτε μου εχει πει κατι που ειμαι τοσο μπλοκαρισμενη, οι φιλες μου ομως θεωρουν οτι με το να μην μπορω να τον αγγιξω καν χαμηλα, καποια στιγμη θα το ψαξει αλλου και θα με αφησει και με το δικιο του συμπληρωνω εγω... Τι μπορω να κανω επομενως για να ξεπερασω τη ντροπη μου? (υποψιν οτι ντρεπομαι ακομα και να το συζητησω με το φιλο μου) :(

Έχω την εντύπωση ότι εδώ δεν μιλάμε για ντροπή, αλλά για ενοχές σε σχέση με την σεξουαλική πράξη, όπως και για τον φόβο της απόρριψης. Πιθανόν να έχεις ανατραφεί σε ένα πολύ αυστηρό και αναχρονιστικό περιβάλλον, όπου το σεξ θεωρείτο αμαρτία και μια βρόμικη πράξη. Έτσι, ενώ μέσα σου γνωρίζεις ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ταυτόχρονα προσπαθείς να προσαρμοστείς στις διδαχές της οικογένειας σου κάνοντας τον εαυτό σου να υποφέρει.

Από τη μια το φυσικό ένστικτο σου σου λέει να προχωρήσεις σε μια ολοκληρωμένη σχέση, αλλά το υποσυνείδητο σου προσπαθεί να σε εμποδίσει υψώνοντας μπροστά σου κάθε λογής εμπόδια -από την αίσθηση του πόνου, μέχρι την υπερβολική συστολή και κρυψίνοια.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι "ψυχολόγος" είναι αυτή που επισκέφτηκες (ή επισκέπτεσαι), αν δεν κατάφερε να σε κάνει να της εμπιστευτείς αυτό που σε βασανίζει, γιατί αυτό είναι το απαραίτητο βήμα για την επιτυχία οποιασδήποτε θεραπείας. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που μου το εκμυστηρεύτηκες τουλάχιστον εδώ. Βέβαια, το επόμενο βήμα είναι να πάρεις η ίδια τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σου και να επιβληθείς στον εαυτό σου, χρησιμοποιώντας πάνω από τη λογική.

Με τη λογική σου ξέρεις ήδη ότι το σεξ είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να εκφράσουμε τα ρομαντικά μας συναισθήματα και ένα απαραίτητο κομμάτι της ερωτικής μας ζωής. Επίσης με τη λογική σου γνωρίζεις ήδη ότι η συμπεριφορά του πρώην σου ήταν -επιεικώς- απαράδεκτη και ότι κανονικά θα έπρεπε εσύ να τον αφήσεις πρώτη, αντί να παραδέχεσαι με αυτολύπηση ότι "φυσικά" σε παράτησε εκείνος. Σημείωσε αυτές τις δύο σκέψεις με χρυσά γράμματα στο μυαλό σου και επαναλάμβανε τις στον εαυτό σου, συνειδητά πρωί-βράδυ και ιδιαίτερα κάθε φορά που το "διαβολάκι" μέσα σου προσπαθεί να σε πείσει ότι όλα θα πάνε στραβά κι ότι θα υποφέρεις γι' ακόμα μια φορά (είτε από τον πόνο, είτε από την απόρριψη).

Να ξέρεις ακόμα, ότι αυτές οι αρνητικές σκέψεις δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και ότι ξεπηδάνε σαν φασουλήδες από το μυαλό σου κάθε φορά που προσπαθείς να κάνεις κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ανατροφή σου. Είναι απλά αντανακλαστικά, δεν είναι αλήθεια και είναι στο χέρι σου να τις ελέγξεις και να τις ανατρέψεις.

Επίσης, αν θέλεις να κάνεις την τωρινή σου σχέση να ανθήσει, φρόντισε να μοιραστείς το πρόβλημα σου με το αγόρι σου. Δεν χρειάζεται να μπεις σε λεπτομέρειες, απλά να του εξηγήσεις ότι η πρώτη σου ερωτική εμπειρία ήταν καθόλα αρνητική κι ότι αυτός είναι ο λόγος που τώρα διστάζεις να προχωρήσεις περισσότερο μαζί του. Πες του ακόμα ότι ο πρώην σου ήταν πολύ σκληρός κι ότι γι' αυτόν τον λόγο χρειάζεσαι περισσότερη ενθάρρυνση και υποστήριξη από εκείνον. Δεν υπάρχει τίποτα κακό ή πρόστυχο σ' όλα αυτά και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να φοβάσαι την απόρριψη.

Αν ο σημερινός αγαπημένος σου αξίζει πράγματι τη συντροφιά σου, τότε θα νιώσει κολακευμένος από την εμπιστοσύνη που του δείχνεις με τις εκμυστηρεύσεις σου και θα αποκτήσει περισσότερο θάρρος στο να σε καθοδηγήσει εκεί που θέλεις να πας.

Τέλος, αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι επιπλέον υποστήριξη μπορείς να απευθυνθείς στη Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας στο τηλέφωνο 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-14:00 και 16:00-20:00) όπου ειδικοί ψυχολόγοι είναι έτοιμοι να λύσουν με απόλυτη εχεμύθεια κάθε απορία σου, με γνώση και υπομονή.

Είμαι σίγουρη ότι αν πράγματι έχεις τη θέληση και την επιμονή κι ακολουθώντας όσα είπαμε, πολύ σύντομα η αρνητική σου εμπειρία θα ξεχαστεί και θα μπορέσεις να απολαύσεις πραγματικά μια ολοκληρωμένη ερωτική σχέση.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook