Πόσο ασφαλές είναι το "τράβηγμα";

08.02.2012
Παντα εως τωρα βγαινει εγκαιρα, φοβαμαι όμως απο τα προσπερματικα. Εψαξα, αλλα αλλου λεει οτι μπορει να σε αφησουν εγκυο και αλλου λεει οτι ειναι ελαχιστη η πιθανοτητα εως αδυνατη. Τι ισχυει τελικα;

Με το αγορι μου καναμε ερωτα με προφυλακτικο. Μετα ομως αρχισαμε να μην δινουμε σημασια στην προφυλαξη αλλα προσεχουμε μηπως συμβει κανενα ατυχημα. Πλεον ουτε εμενα με νοιαζει αφου του εχω εμπιστοσυνη. Το θεμα ειναι οτι ενω μου αρεσει να τον νιωθω μεσα μου χωρις προφυλακτικο και τον εμπιστευομαι, αφου παντα εως τωρα βγαινει εγκαιρα, φοβαμαι απο τα προσπερματικα. Εψαξα αλλα αλλου λεει οτι μπορει να σε αφησουν εγκυο και αλλου λεει οτι ειναι ελαχιστη η πιθανοτητα εως αδυνατη. Τι ισχυει τελικα; Και κατι αλλο... Ειναι αληθεια οτι μπορει ενω κανουμε σεξ να μην απομακρυνθει εγκαιρα και να του ''φυγουνε'' χωρις να το θελει και να μην το ελεγξει;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Ναι, φυσικά μπορεί και κάποια στιγμή να του "φύγουνε" χωρίς να το καταλάβει, όπως λες. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και στους πιο έμπειρους άντρες. Λίγο η κούραση, λίγο ένα ποτάκι παραπάνω, λίγο ο ενθουσιασμός για μια βραδιά ιδιαίτερα έντονου πάθους και μπορεί να γίνει το κακό. Δεν χρειάζεται πολύ, αφού λίγες σταγονίτσες σπέρματος αρκούν για να σε αφήσουν έγκυο.

Όσο για τα προσπερματικά υγρά που με ρωτάς, όντως οι γνώμες των λογίων διίστανται, αλλά γεγονός είναι πως η πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης για ένα ζευγάρι που ακολουθεί σωστά και πιστά τη μέθοδο του "τραβήγματος" ως αντισύλληψη για ένα χρόνο φτάνει το 4%. Όμως, επειδή μπορεί να συμβεί κάποια απροσεξία, όπως είπαμε παραπάνω, το ίδιο ποσοστό αυξάνεται σε 19% (ή και περισσότερο, καθώς οι εκτιμήσεις διαφέρουν από τη μια μελέτη στην άλλη) για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης τα αντίστοιχα ποσοστά για τις άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους είναι 2% για τα προφυλακτικά (που φτάνει μέχρι 14% σε λανθασμένη χρήση ή σπάσιμο), 3% για το ενδομήτριο σπείραμα και 0,3% για το χάπι (που αυξάνεται σε 2% σε περίπτωση λανθασμένης χρήσης).

Γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα, είναι στο χέρι σου να επιλέξεις την πιο αποτελεσματική μέθοδο για σένα. Ωστόσο, αν συνεχίσετε με το τράβηγμα, για να εξασφαλίσετε το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας αυτής της μεθόδου, ο καλός σου θα πρέπει να τελειώνει μακριά από την περιοχή του αιδοίου σου, να ουρεί ανάμεσα σε δύο εκσπερματώσεις και να πλένει τα γεννητικά του όργανα με νερό και σαπούνι, ενώ εσύ θα πρέπει επίσης να πλένεις τα γεννητικά σου όργανα και να καθαρίζεις προσεκτικά όποιο σημείο του σώματος σου ήρθε σε επαφή με το σπέρμα του. Εννοείται δε, πως σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν του ξέφυγε κάτι ή όχι θα ήταν έξυπνο να καταφύγεται στο χάπι της επόμενης μέρας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε το ενδεχόμενο μιας δυσάρεστης έκπληξης.

Από εκεί και πέρα, οποιαδήποτε αντισυλληπτική μέθοδος είναι καλύτερη από το τίποτα, αφού -για να ξαναμιλήσουμε με ποσοστά- οι πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης για ένα νεαρό και γόνιμο ζευγάρι που δεν λαμβάνει κανένα αντισυλληπτικό μέτρο για έναν επιμέρους έμμηνο κύκλο είναι 25%, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 90% στη διάρκεια ενός χρόνου. Με άλλα λόγια, όπως λέει ο λαός, "πολλές φορές θα πάει η στάμνα στη βρύση, αλλά μια φορά θα σπάσει" κι αυτό ισχύει απόλυτα στην περίπτωση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ