Πώς να ξανακάνω σχέση;

24.01.2013
Αν κι υπάρχει ενδιαφέρον από τους άντρες, δεν μπορώ να ξεκινήσω μια σχέση. Με τρομάζει η ιδέα να κάνω λάθος επιλογή...

Ήμουν 11 χρόνια παντρεμένη. Χώρισα πριν 2 χρόνια επειδή έπινε και δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αφού όλοι ξέρουμε τα κλασικά αυτά. Μεγαλώνω μόνη μου τις δυο κόρες μου προσπαθώντας να μην τους λείπει κάτι. Είμαι 35 χρονών και μου λείπει μια συντροφική σχέση. Αν κι υπάρχει ενδιαφέρον από τους άντρες, είμαι εγώ που δεν μπορώ να ξεκινήσω μια σχέση. Με τρομάζει η ιδέα να κάνω λάθος επιλογή και μη ταράξω την ηρεμία των κοριτσιών. Θα με βοηθούσατε πολύ αν με συμβουλεύατε πως να χειριστώ το θέμα. Ευχαριστώ.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Αρετή μου, καταρχάς, πρέπει να είσαι πολύ περήφανη για τον εαυτό σου που κατάφερες να ξεφύγεις από έναν δυστυχισμένο γάμο και να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου. Είναι τιμή σου και καμάρι σου και σε συγχαίρω γι' αυτό. Επίσης, να ξέρεις ότι μετά από την ταλαιπωρία που φαντάζομαι ότι πέρασες, είναι απόλυτα φυσικό να είσαι διστακτική μπροστά στην προοπτική μιας νέας σχέσης.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, έχει έρθει η ώρα να κάνεις ένα βήμα πάρα πέρα πλέον και να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να διεκδικήσει το μερίδιο του στην ερωτική αγάπη.

Όπως πολύ σωστά λες και μόνη σου, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με την ηρεμία των παιδιών σου και να μην τις εκθέσεις πρόωρα σε μια κατάσταση που μπορεί να μην έχει συνέχεια. Δηλαδή, καλό θα ήταν να αφήσεις να περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν φέρεις σε επαφή τον μελλοντικό σύντροφο σου με τις κόρες σου, ώστε να είσαι αρκετά σίγουρη για το πού βαδίζετε ως ζευγάρι. Αυτό χρειάζεται κάποια αυτοσυγκράτηση, αλλά έχει και μια θετική πλευρά αφού σε βοηθάει να κρατήσεις έναν καλό ρυθμό στην εξέλιξη της σχέσης και για σένα την ίδια στην περίπτωση που βρεις τον κατάλληλο.

Και ερχόμαστε στο ζητούμενο: πώς θα καταλάβεις ότι είναι κατάλληλος για σένα; Εννοείται ότι δεν υπάρχουν απόλυτες συνταγές σ' αυτό, αφού οι χαρακτήρες και τα γούστα διαφέρουν για την καθεμιά μας. Όμως υπάρχουν κάποια κριτήρια που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση για την επιλογή σου.

Τα βασικότερα απ' αυτά που θα σου επιτρέψουν να περάσεις στο παρασύνθημα και να αρχίσεις να του δίνεις ευκαιρίες για σχέση, είναι να πρόκειται για έναν άντρα αξιοπρεπή, συνεπή και ειλικρινή, με σχετικά καλή υγεία, που να μπορεί να στηρίξει οικονομικά τον εαυτό του και να είναι συναισθηματικά διαθέσιμος χωρίς να φοβάται να το δηλώσει (παντρεμένοι ή αφοσιωμένοι αλλού με οποιονδήποτε τρόπο διαγράφονται εξαρχής από τη λίστα). Ταυτόχρονα, θα πρέπει να έχει κοινές (όχι απαραίτητα ταυτόσημες) ιδέες και πεποιθήσεις με σένα και να κάνει παρόμοια σχέδια για το μέλλον του με τα δικά σου και φυσικά, να είναι θετικός απέναντι στα παιδιά. Εξίσου σημαντική είναι η καλή λεκτική επικοινωνία μεταξύ σας, η εμπιστοσύνη που σου εμπνέει και η δυνατότητα να περνάς καλά μαζί του, ακόμη και με μικρά πράγματα.

Αν κάποιες από τις παραπάνω συνθήκες δεν ικανοποιούνται, τότε να είσαι σίγουρη ότι αργά ή γρήγορα θα αρχίσεις ν' αντιμετωπίζεις σοβαρά προβλήματα με αυτόν τον άνθρωπο και γι' αυτό δεν θα ήταν καλή ιδέα να του δώσεις ευκαιρίες, ακόμη κι αν νιώθεις ισχυρή σεξουαλική έλξη για το πρόσωπο του.

Αν πάλι βρεις κάποιον που μπορεί να ανταποκριθεί στην παραπάνω περιγραφή και μοιάζει υποσχόμενος για σχέση, τότε θα πρέπει να κοιτάξεις και τις λεπτομέρειες του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του. Δηλαδή πιο υποκειμενικά πράγματα όπως: είναι όσο ευγενικός στους τρόπους απέναντι σου όσο θα ήθελες; Έχει χιούμορ; Είναι αρκετά γενναιόδωρος ψυχικά και υλικά; Είναι αρκετά κοινωνικός για τα γούστα σου; Σε τέτοιου είδους πράγματα (και όλα όσα ξέρεις ότι είναι σημαντικά για σένα) μπορείς να βάλεις (λίγο) νερό στο κρασί σου, αλλά όσο πιο κοντά βρίσκονται σ' αυτό που θεωρείς ιδανικό, τόσο το καλύτερο.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και κάποια σημάδια που θα πρέπει να σε κάνουν να τρέχεις προς την αντίθετη κατεύθυνση εξ αρχής, χωρίς να εξετάσεις τίποτα από τα παραπάνω και χωρίς άλλες εξηγήσεις. Τα πιο βασικά είναι:

  • οπλοφορεί (εκτός κυνηγιού και χωρίς να ανήκει στα σώματα ασφαλείας)
  • νιώθεις ότι διαρκώς φυλάγεται από κάποια αόρατη απειλή
  • αρνείται να κυκλοφορήσει σε δημόσιους χώρους μαζί σου
  • μισεί τη μαμά του και την/τις πρώην του
  • ζει για αρκετούς μήνες σε ένα άδειο διαμέρισμα χωρίς βασικά έπιπλα
  • γίνεται βίαιος
  • μιλάει κρυφά ή με μισόλογα στο τηλέφωνο
  • εξαφανίζεται κι επανεμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση ή δικαιολογία
  • προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις άσχημα για τον εαυτό σου ή την οικογένεια σου
  • προσπαθεί να σε ελέγξει και τον βλέπεις μπροστά σου αναπάντεχα και σε άσχετα μέρη χωρίς να το έχετε συμφωνήσει προηγουμένως

Οτιδήποτε απ' αυτά κι αν συμβαίνει, σημαίνει ότι είναι πρόσωπο που θα σου κάνει ιδιαίτερα δύσκολη τη ζωή αν αρχίσεις να δένεσαι περισσότερο μαζί του και γι' αυτό δεν θα πρέπει να του χαριστείς.

Θα μου πεις ότι όλα αυτά τα κριτήρια περιορίζουν σημαντικά τις επιλογές σου και βέβαια θα συμφωνήσω. Όμως όλα αυτά τα κριτήρια περιορίζουν τις επιλογές σου στον σωστό στόχο κι έτσι γίνεται ευκολότερο να τον πετύχεις.

Αφού τον πετύχεις λοιπόν, φρόντισε να προχωράς με αισιοδοξία ένα βήμα τη φορά, δείχνοντας εμπιστοσύνη, αλλά κρατώντας και μικρό καλάθι κι αφού περάσει το πρώτο εξάμηνο, έχετε αποκτήσεις κάποιες κοινές ευχάριστες εμπειρίες κι έχετε ξεπεράσει αναίμακτα ένα-δυο καυγαδάκια (πράγμα αναπόφευκτο για όλα τα ζευγάρια), τότε μπορείς και να αρχίσεις να εμφανίζεις τον καλό σου στις κόρες σου, πρώτα σαν καλό φίλο κι αργότερα, αφού θα τον έχουν αποδεχτεί και συνηθίσει στο περιβάλλον τους σαν σύντροφο σου.

Μέχρι να βρεθεί κάποιος σοβαρός υποψήφιος για τη θέση αυτή, φρόντισε να ανοίξεις όσο μπορείς τον φιλικό σου κύκλο, να πειραματίζεσαι εκ του ασφαλούς με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δείχνεις γενικότερα ανοιχτή σε προτάσεις με τις προϋποθέσεις που είπαμε, φλερτάροντας αλλά χωρίς να δεσμεύεσαι πραγματικά.

Ακολουθώντας αυτή την τακτική να είσαι σίγουρη ότι πολύ γρήγορα θα είσαι σε θέση να εντοπίσεις τον κατάλληλο, να τον ξεχωρίσεις από τον ακατάλληλο και ταυτόχρονα να χαρείς την όλη διαδικασία χωρίς να αγχώνεσαι. Στο κάτω-κάτω, την οικογένεια σου την έκανες, δεν επείγεσαι από τίποτα και δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Καλή τύχη και καλή διασκέδαση!