Η κόρη μου βλέπει πορνό!

04.06.2013
Δεν ξέρω τι να κάνω! Είχαμε μιλήσει παλιότερα για το σεξ, αλλά από την αντίδραση της κατάλαβα ότι θεωρεί ότι είναι αϊδιαστικό!

Καλησπέρα! Ονομάζομαι Μαρία και είμαι 41 χρονών χωρισμένη. Έχω ένα 14χρονο όπου τώρα πηγαίνει 2α Γυμνασίου. Δουλεύω και εγώ στο σχολείο όπου πηγαίνει ως καθηγήτρια. Με την κόρη μου πάντα τα λέγαμε όλα. Είμαστε πολύ δεμένες! Πρόσφατα, τελείως τυχαία, ψάχνοντας το ιστορικό για να βρω μία σελίδα που είχα επισκεφτεί πρόσφατα και δεν θυμόμουν πως λεγόταν, είδα κάποιες σελίδες με βιντεάκια από πορνό! Και μάλιστα αυτές τις σελίδες τις επισκέπτεται συχνά! Δεν της είπα τίποτα γιατί φοβόμουν την αντίδρασή της και συνέχιζα να ψάχνω το ιστορικό και είδα ότι τις επισκέπτεται συχνά! Αυτό το ανακάλυψα πριν μια εβδομάδα. Είχε μία σχέση πριν περίπου ένα μήνα όπου κράτησε μόλις 3 ημέρες. Από τότε δεν ξαναείχε, τουλάχιστον αυτό μου λέει. Στο σχολείο βλέπω ότι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με τα αγόρια. Δεν ξέρω τι να κάνω! Είχαμε μιλήσει παλιότερα για το σεξ, αλλά από την αντίδραση της κατάλαβα ότι θεωρεί ότι είναι αϊδιαστικό! Υπάρχει περίπτωση να έχει κάνει κάτι με κάποιο αγόρι και έτσι να βλέπει πορνό; Τι να κάνω; Να της το πω ότι το ξέρω; Σε παρακαλώ βοήθα με, γιατί αυτή τη φορά πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω και θα ήθελα πολύ να ακούσω την γνώμη σου!! Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Σε φιλώ!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαρία μου, το γεγονός ότι η κόρη σου βλέπει πορνό δεν είναι ούτε ασυνήθιστο, ούτε έχει να κάνει με το αν έχει αγόρι. Η κόρη σου βλέπει πορνό για να ικανοποιήσει την απόλυτα φυσιολογική περιέργεια που έχει γύρω από τη ερωτική πράξη και ταυτόχρονα να εκτονώσει τη σεξουαλική της ενέργεια.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική ανάμεσα στους εφήβους και δεν έχει τίποτα το ανήθικο ή το νοσηρό, από μόνη της. Μάλιστα, η χρήση της πορνογραφίας είναι για τα νέα παιδιά ένας -ή πολλές φορές και ο μόνος- τρόπος για να προσεγγίσουν εκ του ασφαλούς τη σεξουαλικότητα τους, ο οποίος ταυτόχρονα τους βοηθάει να διαμορφώσουν την ερωτική τους ταυτότητα.

Αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο και ως ένα βαθμό θεμιτό για ένα νέο κορίτσι -ή αγόρι- που από ώρα σε ώρα ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι και να μπει στον προθάλαμο της σεξουαλικής του ζωής.

Ωστόσο, η πορνογραφία από μόνη της είναι πολύ φτωχή σε πληροφορίες, γεμάτη στερεότυπα και προκαταλήψεις για την ερωτική έκφραση, ενώ προωθεί μια καθαρά μηχανιστική αντίληψη για το σεξ, όπου οι γυναίκες παρουσιάζονται ως σκεύη ηδονής, πάντα πρόθυμες να ενδώσουν και να ενεργήσουν με αποκλειστικό γνώμονα την ικανοποίηση του αρσενικού. Ο πραγματικός ερωτισμός και τα συναισθήματα απουσιάζουν, το ίδιο και κάθε υπαινιγμός για τους κινδύνους των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Από αυτή την άποψη λοιπόν, η πορνογραφία μπορεί να γίνει επικίνδυνη και να οδηγήσει σε εντελώς διαστρεβλωμένες προσδοκίες και σεξουαλικές συμπεριφορές που απογυμνώνουν την ερωτική συνεύρεση από το πραγματικό μεγαλείο της. Γι' αυτό και είναι λογικό να προβληματίζεσαι τι να κάνεις με την κόρη σου.

Όμως το πρακτέο είναι και το σαφές: ήρθε η ώρα να μιλήσετε αναλυτικά για το σεξ! Μπορεί παλιότερα να ήταν λίγο νωρίς για εκείνη και μια τέτοια κουβέντα να της προκαλούσε αμηχανία, εξ ου και σου έδειχνε ότι το "σιχαίνεται". Τώρα όμως, είναι σαφές ότι δεν σιχαίνεται καθόλου -τουλάχιστον να μαθαίνει περί σεξ- κι αυτό είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις την προσέγγιση σου.

Βλέπεις, το ζητούμενο δεν είναι να την επιπλήξεις για την προτίμηση της στο πορνό, αλλά να της εξηγήσεις ότι αυτή είναι μόνο η επιφανειακή πλευρά του ερωτικής πράξης κι ότι όσο κι αν της φαίνεται "απελευθερωμένη", στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Γιατί η πορνογραφία, όχι μόνο δεν προωθεί τη σεξουαλική απελευθέρωση, αλλά αντίθετα την περιορίζει σε ένα επιδερμικό μοντέλο που δεν βοηθάει καθόλου την ανοιχτή ερωτική επικοινωνία, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται από νέους ανθρώπους που διαμορφώνουν μέσα απ' αυτή τον σεξουαλικό τους ρόλο.

Εννοείται βέβαια, ότι μαζί με όλα αυτά, η κόρη σου πρέπει να μάθει κι ότι το σεξ για να είναι πραγματικά απολαυστικό, απαιτεί κι έναν σημαντικό βαθμό υπευθυνότητας, συνέπειας και αυτοσεβασμού που σε συνδυασμό με τις κατάλληλες πληροφορίες θα την προστατεύσουν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τα ΣΜΝ.

Εννοείται επίσης, ότι μια τόσο μεγάλη κουβέντα είναι καλό να γίνει σε μικρές δόσεις με την απαραίτητη λεπτότητα, ίσως και με τη βοήθεια μιας σεξουαλικής εγκυκλοπαίδειας κατάλληλης για την ηλικία της, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει και ως σημείο αναφοράς στο μέλλον.

Όμως, το σημαντικότερο απ' όλα αυτά κι ο τελικός στόχος αυτής της κουβέντας είναι να καλλιεργήσεις με την κόρη σου ένα κλίμα εμπιστοσύνης σε σχέση με αυτά τα ζητήματα, ώστε να νιώθει απόλυτα ασφαλής να ζητήσει τη γνώμη σου και τη βοήθεια σου όποτε το χρειαστεί, χωρίς να καταφεύγει στην παραπληροφόρηση που θα την μπλέξει σε μεγαλύτερες περιπέτειες.
Υπομονή λοιπόν και καλό κουράγιο!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ