Ειναι σοβαρο;

19.02.2015
Πρεπει να ανησυχω; Υπαρχει θεμα που εχω ελευθερη επαφη με τον συντροφο που θα γινει κ αντρας μου;

Είμαι 27 χρονων ειχα σταθερη σχεση 8χρονια σχεδον παντα με προφυλαξη η πρωτη σχεση ερωτικη και των 2 μας. Εκανα ενα τεστ κ μ εβγαλε στοιχεια ascus αραια. Οταν βγηκε το τεστ αυτο ειχα ξεκινησει ηδη νεα σχεση οποτε δεν ειχα προλαβει να εχω καμια επαφη. Εκανα κολποσκοπηση κ μου ειπε η γιατρος οτι ειμαι πεντακαθαρη κ δεν βλεπει καμια αλλοιωση κ να επαναλαβω το τεστ. Εγω τοτε ξεκινησα την ερωτικη μ ζωη με τον ανθρωοπο που ειμαι τωρα χωρις προφυλαξεις. Κανω το τεστ βγηκε καθαρο. Μετα απο ενα 6μηνο επαναλανβανω το τεστ κ μ εβγαλε παλι αραια στοιχεια ascus η γυναικολογος μου ειπε απλα να το επαναλαβω σε 6-8μηνες. Πρεπει να ανησυχω; Υπαρχει θεμα που εχω ελευθερη επαφη με τον συντροφο που θα γινει κ αντρας μου; Υπαρχει θεμα να μην μπορω να κανω παιδι; Ευχαριστω εκ των προτερων.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Νικόλ μου, ανησυχείς χωρίς λόγο και αιτία. Η ένδειξη ascus στο Παπ-τεστ σημαίνει ότι έχουν βρεθεί κάποια ίχνη άτυπων κυττάρων, τα οποία δεν μπορούν να αναγνωριστούν ακριβώς. Δηλαδή φαίνεται ότι τη στιγμή της λήψης του δείγματος πιθανόν -πρόσεξε: πιθανόν- να υπήρχε κάποια περαιτέρω βλάβη, γι' αυτό και η γυναικολόγος σου σου ζήτησε να κάνεις κολποσκόπηση, η οποία θα έδειχνε αν πράγματι υπήρχε κάποιο θέμα. Η κολποσκόπηση σου δεν έδειξε κάτι ύποπτο γι' αυτό και δεν υπάρχει κανένας λόγος ν' ανησυχείς είτε για τη γονιμότητα σου, είτε για οτιδήποτε άλλο.

Άλλωστε ακόμη κι αν υπήρχε κάποιο προβληματάκι, τη σήμερον ημέρα όλα διορθώνονται πόσο μάλλον όταν έχουν διαγνωσθεί γρήγορα. Συνέχισε λοιπόν να κάνεις τους τακτικούς ελέγχους σου, αλλά μην θορυβείσαι με ψύλλου πήδημα. Επίσης, κάθε φορά που κάτι σε ανησυχεί μπορείς να ρωτάς απευθείας τον/την γιατρό σου για να σου εξηγήσει τις συμβαίνει ώστε να μην αγωνιάς άδικα.

Τέλος, να ξέρεις ότι το Παπ-τεστ είναι καλύτερο να γίνεται αμέσως μετά το τέλος της περιόδου σου, καθώς στο δεύτερο μισό του κύκλου είναι πιο πιθανό να δείξει ύποπτα αποτελέσματα χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος.