Διπολικη διαταραχη SOS

09.04.2015
Μας φερεται επιθετικα, μας κακολογει στη γειτονια και το χειροτερο, φερνει αντρες στο σπιτι που μενουν τα ιδια της τα παιδια και βγαζει λεφτα.

Θεια μου σε παρακαλω βοηθησε με. Ζω σε ενα σπιτι με την οικογενεια μου και απο κατω μετακομισε μια ξαδερφη μου απο το εξωτερικο (το σπιτι ανηκει στον παππου της και θειο μου ο οποιος απεβιωσε πριν λιγο καιρο). Η κοπελα πασχει απο διπολικη διαταραχη και ειχε δεχθει σεξουαλικη παρενοχληση στην ηλικια των δεκα (και τα δυο τα μαθαμε προσφατα). Βεβαια δεν ειχε και το καταλληλο οικογενειακο περιβαλλον, καθως οι γονεις της χωρισαν και ο πατερας της με τον οποιο εμενε την εδιωξε απο το σπιτι στην ηλικια των 14 και η μητερα της εκανε νεα οικογενεια. Η κοπελα αυτη εχει δυο κορες 7 και 9 χρονων απο διαφορετικους και αγνωστους πατερες.

Τα πραγματα ειναι επικινδυνα. Μας φερεται επιθετικα ενω προσπαθουμε να βοηθησουμε, μας κακολογει στη γειτονια με πραγματα που βγαζει απο το μυαλο της και το χειροτερο, φερνει αντρες στο σπιτι που μενουν τα ιδια της τα παιδια και βγαζει λεφτα. Τα παιδια ειναι κλεισμενα μεσα στο σπιτι, εκτος οταν πανε σχολειο και αν μας χαιρετησουν ή βγουν στη βεραντα τα μαλωνει και τα βαζει μεσα. Τον τελευταιο καιρο ακουγονται φωνες και κραυγες απο τα παιδια και απο την ιδια αργα το βραδυ, για ωρες. Φοβομαστε μηπως τα κακοποιει ή τα χρησιμοποιει προς οφελος της με τους διαφορους αντρες. Παλαιοτερα εκει που ζουσε της ειχαν παρει οι κοινωνικες αρχες τα παιδια για 2 μηνες. Δεν ξερουμε τι να κανουμε, φοβομαστε να μιλησουμε. Επισης δεν εχουμε αποδειξεις. Δεν ειναι Ελληνας Πολιτης, ουτε αυτη, ουτε τα παιδια.

Η μητερα της λεει πως δε θελει να ακουει γι αυτη καθως στεναχωριεται, αλλα αυτο δεν ειναι δικαιολογια. Ειναι παιδι της, πως θα γινει; Το αλλο της το παιδι το σπουδαζει και αυτο που τη χρειαζεται τιποτα; Το αφηνει ετσι; Δεν ξερουμε που να απευθυνθουμε. Αν ερθουν οι αρχες εδω, μετα θα φοβομαστε για την ιδια μας τη ζωη, ειναι πολυ επικυνδυνη.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Άννα μου, ο τρόπος που περιγράφεις την κατάσταση περιέχει ανάμικτα γεγονότα, υποθέσεις, προκαταλήψεις, φήμες και συναισθήματα κι αυτό δεν βοηθάει την κρίση σου.

Το μόνο πράγμα μέσα σε όλα αυτά, το οποίο καταλαβαίνω ότι προέρχεται από την προσωπική σου εμπειρία και είναι πράγματι ανησυχητικό, είναι ότι ακούτε συχνά τις φωνές των παιδιών τις βραδινές ώρες κι ότι αυτά τα παιδιά φαίνεται να ζουν απομονωμένα απ' αυτό που θεωρούμε σήμερα φυσιολογική κοινωνική ζωή.

Αυτά τα δύο στοιχεία είναι αρκετά για να καταλάβεις ότι θα πρέπει να παρέμβεις και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να επικοινωνήσεις με την τηλεφωνική γραμμή SOS 1056 της οργάνωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (λειτουργεί συνεχώς 24/7 και είναι δωρεάν από καρτοκινητά και κινητά), η οποία μπορεί να σε κατευθύνει για το πώς να χειριστείς την κατάσταση και να αξιολογήσει κατά πόσο το θέμα χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση από την πλευρά τους.

Ανεξάρτητα από την οικογενειακή σχέση που έχετε με τη μητέρα των παιδιών και εφόσον δεν υπάρχει ουσιαστική, ανθρώπινη επικοινωνία μεταξύ σας έχεις χρέος απέναντι τους να κάνεις το σωστό, όπως θα έπρεπε να κάνεις και στην περίπτωση που μιλούσαμε για εντελώς άγνωστους γείτονες σας.

Επιπλέον, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι πράγματι αυτή η γυναίκα είναι επικίνδυνη, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς αφού το «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν ζητάει να του δώσεις στοιχεία της ταυτότητας σου, οι συνομιλίες είναι απόρρητες και δεν καταγράφονται, ενώ σε περίπτωση που όντως χρειαστεί να παρέμβει κοινωνικός λειτουργός ή κάποια άλλη επίσημη αρχή, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το όνομα σου.

Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα χωράνε πολλά ερωτηματικά και πολύ νερό στην ερμηνεία τους. Δεν μιλάω μόνο για τα παιδικά χρόνια της ξαδέλφης σου, τα οποία πιθανόν να έχουν παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της αλλά είναι άσχετα με τη σημερινή κατάσταση. Μιλάω κυρίως για το κατά πόσο εκείνη όντως πάσχει από διπολική διαταραχή, αν όντως τα παιδιά είναι «αγνώστου πατρός» ή απλά παιδιά εκτός γάμου, αν όντως βρίσκεται στην Ελλάδα χωρίς άδεια παραμονής, αν όντως σχετίζεται με πολλούς άντρες τους οποίους φέρνει στο σπίτι της και αν όντως είναι σεξουαλικά εκδιδόμενη. Όλα αυτά, από τον τρόπο που τα παραθέτεις, μοιάζουν περισσότερο με κουτσομπολιά και αυθαίρετες υποθέσεις, παρά με αληθινά στοιχεία και δεν μπορούμε να τα δεχτούμε σαν πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ξαδέλφη σου φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην ανατροφή των παιδιών της κι επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συνεννοηθείς μαζί της και να βοηθήσεις την κατάσταση, θα πρέπει να απευθυνθείς στην πλέον αρμόδια οργάνωση γι' αυτές τις περιπτώσεις.

Τέλος, ως προς το ότι σας κακολογεί στη γειτονιά δεν χρειάζεται ν' ανησυχείς καθόλου. Πρώτον γιατί απ' όσο καταλαβαίνω εσείς είσαστε πολλά χρόνια εκεί και ήδη οι άλλοι έχουν διαμορφώσει άποψη για εσάς και δεύτερον γιατί ο κόσμος έχει μάτια και κρίνει κι εφόσον πρόκειται όντως για μια τόσο ακραία περίπτωση γυναίκας, δύσκολα θα βρει συμμάχους, εκτός κι αν πρόκειται για όμοιους της, κάτι που επίσης θα έπρεπε να σου είναι αδιάφορο.