Χονδροπάθεια επιγονατίδας

30.04.2015
Μιλάω για μικρή ενόχληση τώρα, απλώς φοβάμαι μην με πιάσει πάλι πολύς πόνος μετά από λίγο καιρό, όπως έγινε το φθινόπωρο.

Καλησπέρα κι από μένα, θεία Λουκία και συγχαρητήρια για τη στήλη σου! Θέλω τη συμβουλή σου, θα προσπαθήσω να σου περιγράψω το πρόβλημά μου όσο πιο λεπτομερώς μπορώ. Για αρχή να σου πω ότι είμαι 22 χρονών και ακολουθώ υγιεινό τρόπο ζωής, αθλούμαι και τρέφομαι σωστά.

Το περασμένο φθινόπωρο είχα ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατό μου, έγιναν πιο επώδυνες με τον καιρό, έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να περπατήσω πάνω από κάποια μικρή απόσταση και έτσι τέλη Οκτωβρίου πήγα σε ορθοπεδικό. Με εξέτασε και μου είπε ότι έχω χονδροπάθεια, μου είπε ξεκούραση για 1,5 μήνα, να μην ανεβαίνω σκάλες, όχι τρέξιμο, όχι δραστηριότητες που νιώθω ότι κουράζουν το πόδι μου, να βάζω πάγο όταν με πονάει, να κολυμπάω (έτσι κι αλλιώς ασχολούμαι με την κολύμβηση και ο γιατρός μου είπε να κάνω χαλαρή προπόνηση) και να περπατάω χαλαρά για λίγη ώρα, φορώντας μια ειδική επιγονατίδα για την χονδροπάθεια. Εγώ όλα αυτά τα εφάρμοσα κατά γράμμα, σύν το ότι όταν έβαζα πάγο, μετά άπλωνα voltaren στο γόνατο γιατί με δρόσιζε και αν με πονούσε πολύ έπαιρνα ασπιρίνη, αλλά σπάνια, όταν με έπιανε πολύ.

Με την ξεκούραση μου πέρασε, κοντά στα Χριστούγεννα πήρα για ένα μήνα ένα συμπλήρωμα διατροφής, το arhtrosis της power health που έχει διάφορα που ενισχύουν τις αρθρώσεις, απ ότι μου έλεγαν δεν ήταν απαραίτητο αλλά εγώ το πήρα για να βοηθήσω ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Γενικά μετά τον 1,5 μήνα όντως μου είχε περάσει, το προσέχω ακόμα βέβαια αλλά γενικά έχω επανέλθει στην καθημερινότητα που είχα και πριν, και έφυγε ο οξύς πόνος που είχα το φθινόπωρο. Το θέμα είναι πως καμιά φορά το νιώθω να "τσιμπάει" και με ενοχλεί λιγάκι, όχι σε σημείο να μη μπορώ να περπατήσω όπως το φθινόπωρο, αλλά το νιώθω κουρασμένο, ενώ το άλλο γόνατο που είναι υγιές δεν με ενοχλεί καθόλου. Τι να κάνω; Είναι κάτι αναμενόμενο; Μιλάω για μικρή ενόχληση τώρα, απλώς φοβάμαι μην με πιάσει πάλι πολύς πόνος μετά από λίγο καιρό, όπως έγινε το φθινόπωρο. Να ξαναπάω στο γιατρό, να περιμένω να δω πώς θα πάει με τον καιρό;

Επίσης, τότε που είχα πάει στο γιατρό θυμάμαι που με ρώτησε 2-3 φορές αν είχα χτυπήσει ποτέ στο γόνατο και του είχα πει όχι. Πριν λίγο καιρό όμως θυμήθηκα ότι πριν 2 χρόνια, τον Απρίλιο του '13 με είχε χτυπήσει ένα μηχανάκι, είχε έρθει με μικρή ταχύτητα απ τα αριστερά μου ενώ εγώ περπατούσα (για να καταλάβεις, δε με έριξε κάτω, δηλαδή δε μιλάμε για μεγάλο χτύπημα) και με χτύπησε στο αριστερό μου χέρι (με πονόυσε, πήγα σε γιατρό αμέσως και το φρόντισα, δε μου έμεινε τίποτα. Δεν είχα κάτι σοβαρό στο χέρι, με πονούσε κάπως και στα επείγοντα που πήγα για προληπτικό έλεγχο μου έβαλαν νάρθηκα για 10 μέρες για να περάσει ο πόνος, είχαν πάθει τράνταγμα οι σύνδεσμοι του χεριού). Αυτό το μηχανάκι λοιπόν με είχε ακουμπήσει και στο πόδι, θυμάμαι ότι είχα σκόνη πάνω το τζιν μου απ τη ρόδα του μηχανακιου, όμως σε όλο αυτό το περιστατικό δε με πόνεσε καθόλου το πόδι μου, γι αυτό και δεν το θυμόμουν να το πω στον ορθοπεδικό που πήγα το φθινόπωρο.

Πιστεύεις ότι μπορεί να είχα πάθει κάτι στο γόνατο από τότε, Άνοιξη του '13 και να μου εμφανίστηκε 1,5 χρόνο μετά, Φθινόπωρο του '14; Συγγνώμη αν έγινα κουραστική και σ ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σου εκ των προτέρων!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαρία μου, το περιστατικό με το μηχανάκι δεν έχει καμιά σχέση με το πρόβλημα που έχεις στο γόνατο, αλλά πιθανότατα να έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που ψήλωσες όσο ήσουν στην εφηβεία.

Βλέπεις, όταν δεν έχει προηγηθεί σοβαρός τραυματισμός ή κακή στάση σώματος, η χονδροπάθεια της επιγονατίδας που παρουσιάζεται λίγο μετά την ηλικία των 20 είναι αποτέλεσμα της απότομης και γρήγορης ανάπτυξης του σκελετού σε κάποια φάση της εφηβείας. Δηλαδή, είναι πολύ πιθανότερο να είχες πάρει απότομα ύψος τότε και γι’ αυτό σου βγήκε το συγκεκριμένο πρόβλημα τώρα.

Ωστόσο, δεν είναι κάτι ανησυχητικό αφού θα περάσει όσο θα πλησιάζεις τα 30 χωρίς να σου αφήσει κάποιο πρόβλημα μελλοντικά –η εκφυλιστική χονδροπάθεια που παρουσιάζεται μετά τα 40 είναι εντελώς άλλη ιστορία και δεν θα πρέπει να τη συνδέσεις με αυτό που έχεις. Παρόλα αυτά υπάρχει μια περίπτωση εντωμεταξύ να σου εμφανιστεί και στο άλλο γόνατο, γι’ αυτό καλό είναι να το ξέρεις και να είσαι προετοιμασμένη.

Η θεραπεία που σου συνέστησε ο γιατρός σου (πάγος, ανάπαυση, όχι σκάλες, επιγονατίδα) είναι πολύ σωστή για τη φάση της κρίσης, όπως φάνηκε άλλωστε από το αποτέλεσμα. Επίσης, αποτελεσματικά είναι τα αντιφλεγμονώδη και τα παυσίπονα που πήρες, όπως και το συμπλήρωμα για τις αρθρώσεις, αρκεί να το διακόπτεις για 1 μήνα κάθε τρεις μήνες για να μην επιβαρύνεις τον οργανισμό σου.

Όμως, αν θέλεις να βοηθήσεις προληπτικά την κατάσταση για να περιορίσεις τέτοιου είδους περιστατικά στο μέλλον θα πρέπει να γυμνάσεις πολύ καλύτερα τους τετρακέφαλους σου, όπως και όλο το μυϊκό σύστημα του μηρού (προσαγωγούς, επαγωγούς και διατάσεις του αχίλλειου τένοντα) καθώς αυτό είναι που συγκρατεί και ευθυγραμμίζει το γόνατο στη σωστή του θέση. Πέρα από τις ειδικές ασκήσεις γι’ αυτό τον σκοπό τις οποίες μπορεί να σου δείξει ένας φυσιοθεραπευτής ή γυμναστής, πολύ αποτελεσματικό είναι και το στατικό ποδήλατο, το κολύμπι που ήδη κάνεις, όπως και οι σχετικές ασκήσεις στην μπάλα φυσιοθεραπείας.

Επίσης σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι και η διατήρηση του βάρους σου στα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς τα περιττά κιλά επιβαρύνουν αυτές τις καταστάσεις.

Αρκεί λοιπόν να φροντίσεις αυτά τα πραγματάκια -κάτι που απ’ ότι καταλαβαίνω από την περιγραφή του τρόπου ζωής σου δεν θα είναι δύσκολο- και όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Μάλιστα, κάνοντας αυτές οι ασκήσεις θ’ αποκτήσεις ακόμη πιο όμορφα ποδαράκια, άρα θα έχεις διπλό όφελος, αφού θα φαίνεσαι όμορφη ακόμη και με τα πιο τολμηρά σορτσάκια.

Περαστικά σου!