Πατέντα

29.04.2015
Προσπαθώ να κάνω την ζωή μου πιο εύκολη, έχω και πρόβλημα με την μέση μου, οπόταν σκέφηκα μια πατέντα για το άπλωμα των ρούχων.

Γειά σου θεία Λουκία, πέραν των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζω τα προσπερνώ. Προσπαθώ να αντιμετωπίζω τα πράγματα. Κάποιες φορές με ρίχνει και κάποιες τα καταφέρνω. Τώρα το προβλημά μου δεν είναι ούτε ερωτικό ούτε οτιδήποτε αλλο . Είμαι πολλά χρόνια άνεργη με δουλειές του ποδίου , αυτο σημαίνει πως περνώ πόλλες ώρες στο σπίτι (όχι γιατι το θελω αλλα γιατι δεν βρίσκω δουλειά . Έχω σπουδάσει με μεταπτυχιακό και μισο παρατημένο phd λογω οικονομικών.Τέλοσπαντων αυτα για να σε καθοδηγήσω λίγο και να μην νομίζεις πως ειμαι τρελλή). Λοιπόν όντας καλή νοικοκυρά προσπαθώ να κάνω την ζωή μου πιο εύκολη, έχω και πρόβλημα με την μέση μου, οπόταν σκέφηκα μια πατέντα για το άπλωμα των ρούχων. Μετα απο καποια σεμιναρια που ειχα λάβει μέρος πάνω σε θέματα που αφορούν την προσδοκιίες και τις φιλοδοξίες, μου μπήκε αρκετά στο μυαλό να την υλοποιήσω και το μοιράστηκα με τον άντρα μου. Το φτιάξαμε και το χρησιμοποιώ. Μου είπε οτι ειναι έξυπνο αλλα δεν μπόρουμε να κάνουμε τιποτα. Εσείς τι λέτε θεία Λουκία; Τι μπορώ να κάνω για να προβθήσω την πατέντα μου; Απλα θέλω μια πιο αντικειμενική γνώμη απο κάποια που σέβομαι αφου συμφωνώ τις περισσότερες φορές με αυτά που λέει. Ξέρω δεν είμαι η μονη που σκέφτηκε μια μικρή εφεύρεση, απλα θέλω να τολμήσω και να το βγάλω προς τα έξω. Όνειρα θερινής νυχτός; Σε ευχαριστώ.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαρία μου, καταρχάς σ’ ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση σου, καθώς οφείλω να σου πω ότι είναι πάντα συγκινητικό να ξέρεις ότι μπορείς να βοηθήσεις κάποιους ανθρώπους στο να κάνουν τη ζωή τους λίγο πιο εύκολη.

Έπειτα θα σου πω ότι δεν έχεις τίποτα το τρομερό να χάσεις από το να προσπαθήσεις να κατοχυρώσεις και να προωθήσεις την πατέντα σου. Άλλωστε μια τέτοια προσπάθεια σίγουρα αξίζει τον κόπο σε περίπτωση που γνωρίσει επιτυχία.

Για να συμβεί αυτό βέβαια θα πρέπει πρώτα να επενδύσεις κάποιο χρόνο για να σχεδιάσεις (ή να δώσεις να σου σχεδιάσουν) με ακρίβεια την συγκεκριμένη ευρεσιτεχνία και να καταθέσεις τα σχέδια μαζί με μια αναλυτική περιγραφή της εφεύρεσης σου και της χρησιμότητας της στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), δηλαδή τον αρμόδιο φορέα στην Ελλάδα για την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών.

Εννοείται ότι στη φάση αυτή θα πρέπει να καταθέσεις εκτός από την έκθεση και τα σχέδια σου και τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί με τα (αναπόφευκτα δυστυχώς) τέλη κατάθεσης βιομηχανικών σχεδίων, τα οποία φτάνουν περίπου στα 140 ευρώ –το ποσό αυτό είναι αρκετά μεγάλο μεν, αλλά όχι απαγορευτικό εφόσον μιλάμε για ένα σχέδιο που αποκτά αυτόματα προστιθέμενη αξία με την κατάθεση του.

Όπως μπορείς να δεις και στο σάιτ του ΟΒΙ, η διαδικασία έγκρισης κρατάει περίπου τέσσερις μήνες. Όμως, από τη στιγμή που έχεις κάνει τη σχετική αίτηση, θα μπορείς να νιώσεις πιο ασφαλής απέναντι στο ενδεχόμενο αντιγραφής κι έτσι να αρχίσεις να διαδίδεις την ιδέα σου, ώστε ταυτόχρονα να μπορέσεις να την τεστάρεις σε πραγματικές συνθήκες.

Μπορείς δηλαδή να κατασκευάσεις τον ίδιο μηχανισμό για μερικές φίλες σου και να τους ζητήσεις να τον δοκιμάσουν και να σου πουν τη γνώμη τους για το πόσο πρακτικό τον βρήκαν αλλά και να σου δώσουν ιδέες για βελτιώσεις.

Από τη στιγμή που βλέπεις ανταπόκριση από το περιβάλλον σου, μπορείς ν’ αρχίσεις να ψάχνεις για κάποιον πρόθυμο κατασκευαστή-βιοτέχνη και να κάνεις μια συμφωνία μαζί του με ποσοστά επί των κερδών από τις πωλήσεις για την μαζική αναπαραγωγή της εφεύρεσης σου. Στη συνέχεια βέβαια είτε εσύ, είτε ο κατασκευαστής, είτε και οι δυο σας (ανάλογα με τη συμφωνία που θα έχετε κάνει) θα πρέπει να προωθήσετε το νέο προϊόν στην αγορά, στην αρχή πιθανόν σε επιλεγμένα σημεία.

Εναλλακτικά, από την στιγμή που θα έχεις στα χέρια σου το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μπορείς να του πουλήσεις την ιδέα σου. Έτσι θα έχεις μικρότερο κέρδος σε βάθος χρόνου, αλλά θα ξενοιάσεις από τον βραχνά των πωλήσεων.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί σου εγγυηθεί την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Όμως από τη στιγμή που έχεις αυτή την ευκαιρία να αξιοποιήσεις μια πρακτική ιδέα σου, είναι κρίμα να την αφήσεις να πάει χαμένη. Ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση, να μην βγάλει πουθενά όλο αυτό δηλαδή, θα έχεις περάσει πολύ καλύτερα απ’ ότι τώρα, θα έχεις γνωρίσει κόσμο και μπορεί να ανοίξεις τον δρόμο για άλλες ευκαιρίες που θα σου χτυπήσουν την πόρτα.

Με άλλα λόγια δεν έχεις τίποτα να χάσεις, αλλά πολλά να κερδίσεις, ακόμα κι αν αποδειχτεί όνειρο θερινής νυχτός. Βλέπεις, τα κέρδη στη ζωή δεν είναι μόνο υλικά, ενώ για να γίνουν υλικά μπορεί να χρειαστεί να περάσουν πολλές μεταμορφώσεις πρώτα.