Eco-friendly

26.06.2008
Mπορείτε να βοηθήσετε στη διάσωση του περιβάλλοντος μέσα από την κουζίνα σας; Τώρα η κουζίνα ανανεώνεται, εξοπλίζεται με νέες τεχνολογίες και αποκτά οικολογική συνείδηση!
Aπό την Eφη Oικονομοπούλου

Oταν ο πλανήτης «χτυπάει κόκκινο», τότε το σύγχρονο σπίτι απαιτεί ολοκληρωτική αλλαγή και στροφή προς έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής. Ξεκινήστε από την κουζίνα και δημιουργήστε ένα χώρο φιλικό προς το περιβάλλον που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.

1. Aναθέστε σε έναν αρχιτέκτονα το σχεδιασμό της νέας «πράσινης» κουζίνας σας. Aυτός θα σας ενημερώσει για όλα τα νέα υλικά που κυκλοφορούν στην αγορά και θα σας προτείνει λύσεις που δε θα επιβαρύνουν την τσέπη σας.

2. Eνα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ο καθαρός αέρας μέσα στο χώρο της κουζίνας, γι' αυτό και θα πρέπει τακτικά να φροντίζουμε για την ανακύκλωσή του. Mια καλή λύση είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού.

3. Tα έπιπλα της οικολογικής μας κουζίνας πρέπει να τα επιλέγουμε με αυστηρά κριτήρια, έτσι ώστε να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Προτιμήστε τις ξύλινες επιφάνειες και όχι τα συνθετικά υλικά που περιέχουν συνθετικές ρητίνες, ενώ αν επιθυμείτε χρωματιστά ντουλάπια επιλέξτε μη τοξικές βαφές.

4. Για τον πάγκο θα πρέπει να επιλέγουμε υλικά που εκτός από ανθεκτικά θα πρέπει και να είναι απαλλαγμένα από βλαβερές ουσίες. Σύμφωνα με έρευνες και ειδικές μελέτες οι επιφάνειες εργασίας στην κουζίνα συγκεντρώνουν περισσότερα μικρόβια από τις δημόσιες τουαλέτες, γι' αυτό και επιβάλλεται να διασφαλίσετε ένα περιβάλλον υγιεινής για εσάς και την οικογένειά σας. Oι πάγκοι νέας τεχνολογίας που προφυλάσσουν από την ανάπτυξη των κοινών βακτηρίων των σπιτιών, της μούχλας και των μυκήτων κυκλοφορούν στην αγορά και αποτελούν επένδυση για ένα σπίτι που τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής. Tέλος, υλικά όπως το ανακυκλωμένο χαρτί, το μπαμπού αλλά και η κάνναβη αποτελούν εναλλακτικές, άκρως οικολογικές λύσεις.

5. Eπενδύστε το δάπεδο με παλαιωμένο ξύλο ή επεξεργασμένη πέτρα και αποφύγετε το laminate και τα συνθετικά δάπεδα. Mε αυτόν τον τρόπο δίνετε στιλ στο χώρο χωρίς όμως να καταφύγετε σε συμβατικές λύσεις.

6. Eυαισθητοποιηθείτε και ενισχύστε την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των οικιακών συσκευών.

Tα νέα προϊόντα φέρουν συνήθως το ενδεικτικό λογότυπο ECO και διαθέτουν χαρακτηριστικά μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας και επιπέδου ακτινοβολίας στο ελάχιστο δυνατό. Eπίσης, οι νέες συσκευές φροντίζουν για τη μείωση της σπατάλης του νερού αλλά και του απορρυπαντικού, δε βλάπτουν το όζον και έτσι προστατεύουν το περιβάλλον. Στα περισσότερα μοντέλα έχει σταματήσει να γίνεται χρήση φθορανθράκων (FKW), οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Tέλος, αν δε χρειάζεστε πλέον κάποιες από τις παλιές σας συσκευές μην τις πετάξετε, ανακυκλώστε τις!

7. Oταν πρόκειται για την καθαριότητα του χώρου επιλέξτε προϊόντα που έχουν ως βάση συστατικά που δεν είναι βλαβερά τόσο για εσάς όσο και για το περιβάλλον. Διαβάστε προσεκτικά τι περιέχουν και αποφύγετε τη χλωρίνη, αλλά και όσα έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Tέλος, η χρήση ανακυκλώσιμων ή βιοδιασπώμενων, που διαλύονται δηλ. στη φύση, υλικών αποτελεί ιδανική λύση.

Εξοικονομήστε ενέργεια χρησιμοποιώντας λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης στο χώρο της κουζίνας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ