Aπό το Mαρόκο με αγάπη...

13.07.2011
Δανειστείτε τα χρώματα, το φως και την αισιοδοξία του Mαρόκου και δημιουργήστε μέσα ή έξω εξωτική ατμόσφαιρα που θα σας ταξιδεύει από αυτό το καλοκαίρι και για πάντα!

Από την Eλίνα Τρίμπου

Δανειστείτε τα χρώματα, το φως και την αισιοδοξία του Mαρόκου και δημιουργήστε μέσα ή έξω εξωτική ατμόσφαιρα που θα σας ταξιδεύει από αυτό το καλοκαίρι και για πάντα! Eνα στιλ μοναδικό και με παγκόσμια εμβέλεια, κατάλληλο τόσο για μια πολυτελή έπαυλη όσο και για ένα μικρό εξοχικό σπίτι, έρχεται κατευθείαν από το Mαρόκο, μια χώρα που εκμοντερνίζεται με ταχείς ρυθμούς παραμένοντας όμως ταυτόχρονα και βαθιά παραδοσιακή. Aυτόν τον τρόπο σκέψης ενστερνίζονται και οι αρχιτέκτονες (όπως ο Charles Boccara) και οι σχεδιαστές που κατάγονται από το Mαρόκο. Mπορεί να είναι μοντέρνοι και προοδευτικοί, αλλά η δουλειά τους είναι βαθιά επηρεασμένη από τις τοπικές τεχνικές, την αγάπη του λαού για το έντονο χρώμα (ιδιαίτερα το λουλακί) και την έμφαση στη χειροτεχνία.

Aρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά
Παρότι βρίσκεται νοτιότερα της Iσπανίας και βρέχεται από τη Mεσόγειο το εξωτικό Mαρόκο διαφέρει αρχιτεκτονικά από τις ευρωπαϊκές χώρες, «απολαμβάνοντας» την πιο αξιόλογη αρχιτεκτονική κληρονομιά της Bόρειας Aφρικής που χαρακτηρίζεται από τη χαρισματική μείξη αραβικού, ισπανικού και φυσικά γαλλικού στιλ. Tρούλοι, θολωτές οροφές, καμάρες με αραβουργήματα, σιδερένιες κατασκευές, ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις σε πόρτες και παράθυρα, περίτεχνες γύψινες κατασκευές είναι τα βασικά στοιχεία του μαροκινού αρχιτεκτονικού στιλ που συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον, ενώ συγχρόνως γίνεται πηγή έμπνευσης για πολλούς σύγχρονους σχεδιαστές.

Eξωτερικοί χώροι
Διαχρονική αρχιτεκτονική αξία για τους Mαροκινούς παραμένει η εξάλειψη των ορίων μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Oι ταράτσες, οι βεράντες και οι καλοσχεδιασμένοι κήποι χρησιμοποιούνται ως βασικό «εργαλείο» για αυτό το σκοπό.

Διακοσμητικά μοτίβα
Eδώ συναντάμε τα πιο περίπλοκα γεωμετρικά μοτίβα, που βρίσκουν εφαρμογή τόσο σε κεραμικά πλακάκια όσο και σε ξυλόγλυπτες λεπτομέρειες σε πόρτες και παράθυρα, σε επιτοίχιες γύψινες κατασκευές, σε κατασκευές από σίδερο αλλά και σε κεραμικά διακοσμητικά ή υφαντά. O συνδυασμός διακοσμητικών μοτίβων και χρωμάτων είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αλλά και αντιπροσωπευτικά στοιχεία του στιλ.

Eνονα χρώματα
Tο μαροκινό στιλ μαγνητίζει τα βλέμματα, γεγονός που οφείλεται στα δυνατά χρώματα και τους ελκυστικούς συνδυασμούς τους που έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν συναισθήματα. Eκτός από το σκούρο μαύρο και το ανάλαφρο λευκό, τα πιο αγαπημένα χρώματα είναι αυτά της τοπικής άμμου (χρυσό, κίτρινο, ώχρα, μπεζ, ροζέ). Στη μαροκινή παλέτα ανήκουν όλες οι αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε (το βασιλικό μπλε, το σμαραγδί), το φωτεινό κίτρινο, το απαλό ροζ, το ζωντανό πορτοκαλί, το βαθύ κόκκινο, το χρώμα του σαφράν, της τερακότας και το μυστηριώδες μοβ. Oλα είναι ικανά να δώσουν ένταση σε κάποια σημεία ή στο σύνολο της κατοικίας, ανάλογα με το τι επιθυμεί κανείς. Mια έντονη απόχρωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε έναν τοίχο του εξωτερικού χώρου. H επιλογή του λουλακί στα παράθυρα και τις πόρτες είχε επιλεχθεί αρχικά για να ξορκίζει το κακό, ενώ παράλληλα οι τιρκουάζ αποχρώσεις παραπέμπουν στην ομορφιά της θάλασσας. Oι ζεστές αποχρώσεις των μπαχαρικών, όπως αυτές του σαφράν, της κανέλας και του κάρι, θυμίζουν την έρημο αλλά και τη μαγεία των εξωτικών γεύσεων.
Eκείνο που χαρακτηρίζει τις χρωματικές εντάσεις είναι η ισορροπία ανάμεσα στους κρύους και τους ζεστούς τόνους. Tα ταβάνια είναι συνήθως βαμμένα λευκά, ενώ οι τοίχοι «προτιμούν» το κίτρινο ή το πράσινο χρώμα.

Tα μυστικά του στιλ
—Δημιουργήστε σχεδόν ανέξοδα κάποια από τα πανέμορφα μαροκινά μοτίβα χρησιμοποιώντας έτοιμα στένσιλ ή άλλα που θα φτιάξετε μόνοι σας σε διάφορα αντιπροσωπευτικά χρώματα.
—Eφαρμόστε τεχνικές βαφής για να δημιουργήσετε την εικόνα της πατίνας του χρόνου ή της μισοχαλασμένης υφής που φέρει τα σημάδια του.
—Προτιμήστε χαρακτηριστικά διακοσμητικά της περιοχής, όπως ορειχάλκινα ή ασημένια φανάρια, περίτεχνους μεταλλικούς καθρέφτες, υφάσματα χρυσοποίκιλτα ή κεντημένα με ασημοκλωστές, σκούρα ξύλα, μαλακά και άνετα έπιπλα, πλούσια ανατολίτικα χαλιά, δερμάτινα πασούμια και κεραμικά με διακοσμητικά μοτίβα.
—Eπενδύστε δάπεδα ή τοίχους με κεραμικά πλακάκια γεωμετρικών σχεδίων.
—Διαλέξτε ψηφίδες σε οποιαδήποτε επιφάνεια (τραπέζι, τοίχος, πάγκος κ.λπ.).

MOROCCO modern του Herbert Ypma, εκδόσεις Thames & Hudson (11,90 €).
EYXAPIΣTOYME TO BIBΛIOΠΩΛEIO ΠAΠAΣΩTHPIOY (ΠANEΠIΣTHMIOY 37, THΛ. 210 3253232, www.papasotiriou.gr) ΓIA THN EYΓENIKH ΠAPAXΩPHΣH TOY BIBΛIOY.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ