Η επίθεση των Ταράνδων

13.12.2016
Όταν η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μετατρέπεται σε χρονοβόρο και ψυχοφθόρο πρότζεκτ…

Στο ίντερνετ υπάρχουν διάφορα άρθρα για το πώς να στολίσουμε το σπίτι χωρίς στρες. Μας συμβουλεύουν να είμαστε προνοητικοί, οργανωτικοί και να μην τα αφήνουμε όλα για την τελευταία στιγμή. Ας μην τρελαινόμαστε: Δεν θα κατέβει το πνεύμα των Χριστουγέννων να βαθμολογήσει τη διακόσμηση.

Ο καθένας, πάντως, την κάνει με το δικό του τρόπο. Αλλος ασχολείται από τον Νοέμβριο και άλλος την αφήνει μέχρι τη «λήξη προθεσμίας», δηλαδή την παραμονή. Κάποιος μπορεί να θέλει χριστουγεννιάτικο δέντρο σαν του Ροκφέλερ Σέντερ, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να είναι διατεθειμένος να σφηνώσει σε κάθε ελεύθερο τετραγωνικό εκατοστό του σαλονιού χιονάνθρωπους-μπιμπελό, κατασκευασμένους στην κινεζική επαρχία Φουτζιάν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ενας μήνας για στόλισμα ισοδυναμεί με άλλο τόσο για ξεστόλισμα -κι έτσι υπάρχει κίνδυνος το σπίτι να παραμείνει γιορτινό μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.

Oμως, τα γκι και οι κουραμπιέδες έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: την ανάδειξη της θαλπωρής του σπιτιού και τη «θέρμανση» της ψυχής. Η διακόσμηση δεν προορίζεται για επίδειξη status ή τόνωση της ματαιοδοξίας -ούτε θα έπρεπε να γίνεται για την είσπραξη επιβεβαίωσης. Το σπίτι δεν είναι βιτρίνα στην Πέμπτη Λεωφόρο και, επομένως, κανένας λόγος δεν υπάρχει να σκάμε για την εμφάνισή του.

Ας μην ξεχνάμε: Το σημαντικό είναι, είτε φωνάξεις διακοσμητή είτε κρεμάσεις απλά μία κάλτσα, να γεμίσεις το σπίτι με μουσική, φως και ανθρώπους που σε κάνουν να γελάς. Αλλιώς, τα Χριστούγεννα δεν πρόκειται να έρθουν.

Aθηναΐδα Nέγκα