Η τέχνη του αμπαλάζ

24.11.2014
Παρτιτούρες, παλιές εφημερίδες, χαρτοσακούλες... φέτος χρησιμοποιούμε τα πιο ευφάνταστα υλικά για το αμπαλάζ των δώρων μας.

TIPS! Ιδέες για homemade διακόσμηση στο παρά πέντε:
―Πάρτε ένα βαζάκι μαρμελάδας, κολλήστε στο καπάκι (από την πλευρά που βιδώνει) ένα χιονάνθρωπο από τα στολίδια του δέντρου, γεμίστε με ψεύτικο χιόνι, βιδώστε, γυρίστε το ανάποδα (να πατάει με το καπάκι) και έχετε μια αυτοσχέδια χιονόμπαλα.
―Φτιάξτε καραμελωμένα μήλα: Λιώστε 350 γρ. ζάχαρη σε 6 κουταλιές νερό. Καθώς καραμελώνει, προσθέστε χυμό μισού λεμονιού, βουτήξτε τα μήλα με ένα καλαμάκι και αφήστε τα να στεγνώσουν σε μια σχάρα.
―Γεμίστε βαζάκια με χριστουγεννιάτικα μανταρίνια: Βάλτε σε μια κατσαρόλα 300 γρ. ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό και, μόλις σιροπιάσει, προσθέστε ένα ποτήρι μπράντι και ξύσμα από τη φλούδα των μανταρινιών. Ρίξτε τα μανταρίνια ολόκληρα και αφήστε τα όλο το βράδυ. Βάλτε τα σε βάζα με μπόλικο σιρόπι και δέστε γύρω μια κόκκινη κορδέλα.

Δίνουμε ρυθμό!
Θυμάστε τα τετράδια με παρτιτούρες που φτιάχναμε στο σχολείο; Ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε πώς τα φτιάχναμε. Τυπώστε παρτιτούρες και τυλίξτε cd και βιβλία για φίλους. Διακοσμείστε τα με κονκάρδες, κουμπιά ή ακόμη και crackers, τα αγαπημένα παιχνίδια των Αγγλων, που μοιάζουν με χωνάκια και τη στιγμή που μπαίνει ο νέος χρόνος τα τραβούν με δύναμη στην άκρη, εκτοξεύοντας κομφετί. Μην ξεχάσετε τη μουσική υπόκρουση!

Ζήτω η οικολογία!
Tελευταία στιγμή και δεν βρίσκετε χαρτί περιτυλίγματος στο σπίτι; Υπάρχει πάντα λύση! Χρησιμοποιείστε τις χαρτοσακούλες από το μανάβη. Τυλίξτε τις με σπάγκο (επιμένουμε οικολογικά), κρεμάστε μια κάρτα και γράψτε με καλλιτεχνικά γράμματα τα ονόματα των φίλων σας. Αν θέλετε, δανειστείτε και τις σφραγίδες με τις οποίες παίζουν τα παιδιά για να σφραγίσετε τα αρχικά τους.

Ανακύκλωση τώρα!
Οταν το εφάρμοσαν οι Νew York Times, πριν από μερικές δεκαετίες, όλοι είπαν ότι πρόκειται για την πιο έξυπνη διαφήμιση: Το λογότυπό τους «σφράγιζε» μια σειρά επιφανειών -από χαρτιά περιτυλίγματος μέχρι T-shirts- κάνοντας τις εφημερίδες ξανά μόδα. Πάρτε, λοιπόν, το κυριακάτικο Eθνος, κολλήστε άρθρα σαν κολάζ και βγάλτε φωτοτυπίες. Στη συνέχεια, τυλίξτε βιβλία, κουτιά, ακόμα και φιάλες κρασί…

Εις υγείαν!
Glühwein, glögg ή grog, ανάλογα με τη χώρα, το καυτό κόκκινο κρασί αποτελεί το απόλυτο ποτό στο βορρά το βράδυ της παραμονής. Η συνταγή: Μια φιάλη κόκκινο κρασί, ένα μικρό μπουκάλι κονιάκ, τέσσερα πορτοκάλια σε φέτες, μοσχοκάρφια, μοσχοκάρυδο, ξύλα κανέλας, μαύρο πιπέρι και μέλι για τη γλύκα. Εξαιρετικό δώρο, με το σακουλάκι με τα μπαχάρια σε γάζα.