Klismos: Ιδού η αγαπημένη καρέκλα του Ωνάση

08.03.2016
Αν, όπως λένε, μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις, μερικές φορές ένα αντικείμενο μπορεί να αξίζει χίλιες φωτογραφίες. Αυτό ισχύει και για την καρέκλα της φωτογραφίας, που έχει παρουσιαστεί σε χιλιάδες εικόνες, από αρχαίους αμφορείς μέχρι σύγχρονα αριστοκρατικά γραφεία και διαμερίσματα.

H καρέκλα Klismos, η οποία κατασκευάστηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60, θεωρείται μέχρι σήμερα ο απόλυτος συνδυασμός του κλασικού με το μοντέρνο.

Πρόκειται για ένα διαχρονικά κλασικό μοντέλο, αρχαίο αλλά και σύγχρονο ταυτόχρονα. Ενα σχέδιο που βασίστηκε σε αρχαίες ελληνικές απεικονίσεις, όπως βρέθηκαν σε αμφορείς, για να περάσει στο μεγάλο σαλόνι του σύγχρονου ντιζάιν χάρη στις απομιμήσεις που έγιναν κατά το 18ο και 19ο αιώνα. Ωσπου το 1960 ο Βρετανός αρχιτέκτονας–σχεδιαστής Terence Harold Robsjohn-Gibbings συνάντησε τους επιπλοποιούς Χρήστο και Σούζαν Σαρίδη στην Αθήνα, σχεδίασε μαζί τους ολόκληρη τη γραμμή επίπλων Klismos και επανέφερε την καρέκλα-σύμβολο στην παραγωγή.

Οι απλές, αλλά πλουσιότατες καμπύλες της, έφεραν την καρέκλα Klismos στα πλούσια ρετιρέ του Χόλιγουντ, ενώ τα έπιπλα που κατασκεύασαν μαζί ο Σαρίδης και ο Robsjohn-Gibbings βρέθηκαν στις συλλογές μεγιστάνων, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Karl Lagerfeld.

Γιάννης Παπαϊωάννου