Pedestal Table: Σοφή δημιουργία

28.06.2016
Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν χάνουν ποτέ τη γοητεία τους, ακόμα και αν τα κοιτάζεις συνέχεια.

Το Pedestal Table, που σχεδίασε ο Εero Saarinen στα μέσα της δεκαετίας του ’50 για λογαριασμό της εταιρείας Knoll, είναι ένα από αυτά. Το σχέδιό του είναι τρομακτικά γοητευτικό και μαγικά σαγηνευτικό.

Ανεπιτήδευτο, στέκεται στη μεταλλική του βάση ως κορυφαίος σταθμός στην ιστορία του σύγχρονου design, γεγονός που το κάνει ιδανικό για οποιαδήποτε τραπεζαρία.

Οπως και η ταιριαστή του σύντροφος, η καρέκλα Pedestal Chair (γνωστή και σαν Tulip Chair), το τραπέζι με την περιστρεφόμενη αλουμινένια βάση αποτέλεσε την επαναστατική πρόταση του Saarinen προκειμένου να «καθαρίσει» το τοπίο από την ιδέα των «περιττών ποδιών», που -όπως πίστευε- είχε στοιχειώσει τα μυαλά των περισσότερων σχεδιαστών.

Ωσπου τελικά η ιστορία απέδειξε ότι επρόκειτο για μια πολύ σοφή δημιουργία, καθώς, παρά τα μειονεκτήματά του (για παράδειγμα, η μεγάλη επιφάνεια της βάσης απαιτεί συνεχώς ξεσκόνισμα), κέρδισε μια θέση ανάμεσα στα πιο λειτουργικά τραπέζια που έχουν σχεδιαστεί ποτέ. Και όχι αδίκως, βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να φιλοξενήσει από επίσημα γεύματα μέχρι πρόχειρα πρωινά. Ισως γι’ αυτό, λοιπόν, θα είναι πάντα ένα από τα διαχρονικά φετίχ των μοντερνιστών.