Πατήστε άφοβα!

30.04.2009
Σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ομολογουμένως χώρους του σπιτιού, η υγρασία, η θερμότητα, οι υδρατμοί και ο περιορισμένος εξαερισμός δημιουργούν την ανάγκη για προσεκτικές επιλογές υλικών επίστρωσης του δαπέδου του.

Aπό τον Βασίλη Δαλαμπίνη

Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να προχωρήσετε στην επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε για το δάπεδο του μπάνιου. Το τακτικό σφουγγάρισμα και ο παράγοντας της υγρασίας είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν θα κάνετε την αρχική έρευνα αγοράς. Καταρχάς πρέπει να είναι απόλυτα αδιάβροχο για να μην εισχωρεί υγρασία στο εσωτερικό του, ενώ αν διαθέτει αντιολισθητικό φινίρισμα, ειδικά αν το μπάνιο το χρησιμοποιούν μικρά παιδιά, είναι ακόμη καλύτερα ώστε να αποφεύγονται πιθανοί κίνδυνοι. Φυσικά δε θα πρέπει να βάλετε σε δεύτερη μοίρα τον παράγοντα της αισθητικής που ειδικά στην περίπτωση του δαπέδου είναι πολύ σημαντικός γιατί συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής εικόνας του μπάνιου.

Πριν προχωρήσετε στις επιστρώσεις, βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια του δαπέδου είναι απόλυτα επίπεδη και στεγνή. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ανάλογα προβλήματα, ίσως χρειαστεί να τοποθετήσει ο τεχνικός νοβοπάν ή κάποιο άλλο είδος ξύλου για να επιτευχθεί η σωστή ευθυγράμμιση και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε αδιαβροχοποίηση. Φροντίστε ώστε οι υδραυλικές εγκαταστάσεις και τυχόν μηχανολογικοί εξοπλισμοί να είναι άριστης ποιότητας και από υλικά υψηλής αντοχής, διότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο (κυρίως για την τσέπη σας) από το ξήλωμα του δαπέδου του μπάνιου ή των πλακιδίων του πατώματος και φυσικά των τοίχων.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Ξύλο

Το ξύλινο δάπεδο δεν είναι ιδανικό για ένα μπάνιο που χρησιμοποιείται από μια πολυμελή οικογένεια, αλλά σίγουρα έχει ωραία και «ζεστή» εμφάνιση (ειδικά για μπάνια με traditional style). Μπορεί να υποστεί πολλές επεξεργασίες, όπως τρίψιμο με γυαλόχαρτο, πέρασμα με χρώματα στα βερνίκια, βάψιμο και εφαρμογή σχεδίων με στένσιλ, αλλά τα βασικά ζητούμενα είναι η σωστή επιλογή του ξύλου που θα επενδύσει το δάπεδο, το να κλείνουν καλά οι αρμοί ανάμεσα στις σανίδες και το να ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣ την επιφάνειά τους, αλλιώς θα υπάρχουν ΣΙΓΟΥΡΑ προβλήματα. Οσο για τον τύπο του ξύλου; Εδώ υπάρχει ποικιλία λύσεων, συνήθως εξωτικά ξύλα, όπως το iroco και το teak, προτείνονται από τους εμπόρους, αλλά προσέξτε τις διαβεβαιώσεις και τις εγγυήσεις που θα σας δώσουν. Συνήθως θα ακούσετε επιχειρήματα «εδώ αντέχουν την υγρασία της ζούγκλας, θα φοβηθούν ένα μπανάκι;». Κι όμως, αν δεν έχουν τις προδιαγραφές που πρέπει, μπορεί να βρεθείτε σε μερικά χρόνια με ένα σάπιο πάτωμα που ίσως μυρίζει και σίγουρα έχει χάσει τη γοητεία του.

Πλακίδια

Τα επισμαλτωμένα πλακίδια θεωρούνται ιδανικά για το δάπεδο του μπάνιου γιατί είναι απολύτως αδιάβροχα, καθαρίζονται γρήγορα, δε φθείρονται εύκολα και συνήθως είναι πολύ όμορφα. Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε μεγέθη, χρώματα και σχέδια καθώς και με διαφορετικές επεξεργασίες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να συνδυαστούν με κάθε τύπο και διακοσμητικό στιλ μπάνιου.

Στα καταστήματα ειδών υγιεινής οι πωλητές θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον τύπο πλακιδίων ανάλογα με τις ανάγκες σας και θα σας εξηγήσουν πώς ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες ώστε η επιφάνεια με το προστατευτικό σμάλτο να γίνεται ανθεκτική στη φθορά, στα χτυπήματα, στη διάβρωση και, κυρίως, απόλυτα αδιάβροχη.

Τα κεραμικά πλακίδια για δάπεδο είναι κατάλληλα για το μπάνιο καθώς στρώνονται εύκολα. Τα μειονεκτήματά τους είναι γνωστά: Είναι κρύα, άρα αν σας αρέσει να κυκλοφορείτε ξυπόλυτοι θα πρέπει να το λάβετε υπόψη, δίνουν μια «ψυχρή» αίσθηση και έχουν σκληρή επιφάνεια που όταν βρέχεται αυξάνει κατά πολύ το συντελεστή ολισθηρότητας του πλακιδίου. Μπορούν, επίσης, να ραγίσουν ή να θρυμματιστούν αν χτυπηθούν από κάποιο βαρύ ή αιχμηρό αντικείμενο, ακριβώς επειδή δεν έχουν υποστεί τη διαδικασία της επισμάλτωσης.

Στο επόμενο τεύχος θα συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το δάπεδο όπως: το μωσαϊκό, το μάρμαρο, το γρανίτη, το σχιστόλιθο, τις πέτρινες πλάκες, το βινύλιο, το λινόλεουμ, το φελλό, τα ψηφιδωτά και φυσικά τη μοκέτα.

Μπορείτε να συνδυάσετε πλακίδια απλά και με σχέδια. Λίγα χειροποίητα πλακάκια είναι υπέροχα όταν σχηματίζουν ένα μικρό θέμα, ενώ αν ο χώρος είναι μοντέρνος, κάποια με ειδική μεταλλιζέ επίστρωση ή αφηρημένα σχέδια θα δώσουν μια ενδιαφέρουσα πινελιά.

Εκτός από το δάπεδο, καλύψτε με πλακίδια τη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια. Αν δεν επαρκεί το budget για ολική κάλυψη, σταθείτε όρθιοι στο μπάνιο και υπολογίστε να φτάνουν τα πλακάκια περίπου μέχρι το ύψος των ώμων σας.

Τα πλακίδια καθαρίζονται με βρεγμένο σφουγγάρι. Τα άλατα, όμως, χρειάζονται ειδικό προϊόν. Προς θεού! Οχι δυνατά χημικά που μπορούν να επηρεάσουν το σμάλτο.