Back to the future!

22.10.2007
H συνταγή είναι απλή: 500 γρ. υψηλής τεχνολογίας και 200 γρ. έμπνευσης αναμειγνύονται με φαντασία για να «μαγειρέψουν» την κουζίνα του μέλλοντος!

Από την Εφη Οικονομοπούλου

Τι θα λέγατε αν μπορούσατε να μιλήσετε με την κουζίνα σας; Αν, για παράδειγμα, δεχόταν φωνητικές εντολές και εκπλήρωνε κάθε επιθυμία σας; Αν ρομπότ-σεφ μπορούσαν να σας ετοιμάσουν ένα πλήρες γεύμα και στο τέλος καθάριζαν και το χώρο; Δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι ακόμη εφικτά, αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας μας υπόσχεται πολλά για το χώρο της κουζίνας στο μέλλον.

Η κουζίνα δεν είναι πλέον μόνο ο χώρος προετοιμασίας του φαγητού. Το νέο της προφίλ είναι μοντέρνο, εμπνευσμένο από τις σύγχρονες τάσεις, γεγονός που την καταξιώνει στο κέντρο κάθε κατοικίας. Οι «έξυπνες» συσκευές στο ευρύτερο περιβάλλον της κουζίνας, όπως οι εστίες, ο φούρνος, ο απορροφητήρας και το ψυγείο, δημιουρ-
γούν ένα δίκτυο συσκευών με σκοπό τη σύσταση ενός έξυπνου και διαισθητικού περιβάλλοντος. Μια κεντρική μονάδα υπολογιστήμε οθόνη, πληκτρολόγιο υπέρυθρης ακτινοβολίας και τηλεχειριστήριο θα μπορεί σε λίγο καιρό να «κοσμεί» το χώρο της μέχρι πρότινοςπαραδοσιακής κουζίνας, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της.

Οι νέες τεχνολογίες υπόσχονται να «λύσουν» τα χέρια της νοικοκυράς και να διευκολύνουν τις εργασίες στο χώρο της κουζίνας, ενώ ψηφιακές συνταγές και τρόποι παρασκευής των φαγητών θα είναι πλέον στη διάθεση κάθε νοικοκυριού.

Τα νέα ψυγεία καταγράφουν τα περιεχόμενά τους, προτείνοντας πιθανά γεύματα ανάλογα με τα προϊόντα που συντηρούν ή καταψύχουν και «καρφώνουν» τα προϊόντα που έχουν λήξει.

Επίσης, ψυγεία με επένδυση από καθρέφτη σε περιόδους αυστηρής δίαιτας λειτουργούν αποτρεπτικά για τις συχνές επισκέψεις στα ενδότερα της συσκευής!

Οι φούρνοι νέας γενιάς προθερμαίνονται αυτόματα και μπορούν να μαγειρέψουν έως και 8 φορές πιο γρήγορα από τους συμβατικούς, συνδυάζοντας διάφορους τρόπους μαγειρέματος. Επίσης, οι «έξυπνοι» φούρνοι έχουν τη δυνατότητα θερμικής σάρωσης, προσφέροντας στο χρήστη μια εικόνα για το ποιες περιοχές του φαγητού μαγειρεύονται στις σωστές θερμοκρασίες. Οι εστίες αναγνωρίζουν αυτόματα το μέγεθος και τη θέση του σκεύους, δημιουργώντας την αντίστοιχη εστία θερμότητας, με δυνατότητα αυτοκαθαρισμού του σκεύους όταν αυτό απομακρυνθεί από την εν λόγω εστία. Τέλος, οι απορροφητήρες αναγνωρίζουν δυσάρεστες οσμές, ενεργοποιούνται αυτόματα και στη συνέχεια χάρη σε ειδικά φίλτρα απελευθερώνουν καθαρό αέρα στο χώρο της κουζίνας.

Στόχος της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικών συσκευών είναι η δημιουργία προϊόντων που θα «διαισθάνονται» και θα ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες της νοικοκυράς, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα την κουζίνα. Οι εταιρείες σχεδιάζουν και «μαγειρεύουν» για εσάς τις συσκευές του μέλλοντος, όπου το πρωτοποριακό design και η σύγχρονη τεχνολογία θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή στο χώρο της κουζίνας!