Τα 7 βήματα του... Ζen!

22.10.2007
Δημιουργήστε το προσωπικό σας καταφύγιο ηρεμίας και χαλάρωσης διαμορφώνοντας ένα μπάνιο σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Ζen.

Από την Αμαλία Ασημακοπούλου

1. Απλότητα στο design

Κατά το σχεδιασμό του μπάνιου σας ακολουθήστε τους κανόνες της απλότητας. Οι χώροι πρέπει να είναι άνετοι και να χαρακτηρίζονται από μια ήρεμη συνέχεια, κάτι που πιθανότατα να σας προσφέρει η συνεργασία με τον κατάλληλο αρχιτέκτονα. Η βάση άλλωστε της φιλοσοφίας του Zen στηρίζεται περισσότερο στην αρχιτεκτονική παρά στη διακόσμηση. Το μπάνιο σας θα πρέπει να διέπεται από τους κανόνες της φύσης και να ορίζεται από τις καθαρές γραμμές, την πλαστικότητα και τη λειτουργικότητα. Τοποθετήστε τη λεκάνη σε ένα σημείο ώστε να μην είναι ορατή από το διάδρομο και σκεφτείτε την πιθανότητα να βάλετε ένα έργο τέχνης σε κάποιον από τους τοίχους του μπάνιου.

2. Επιλέξτε φυσικά χρώματα

Η Zen αισθητική πηγάζει από το μαγικό κόσμο της φύσης, θυμίζοντας το νερό που κυλά. Εντάξτε λοιπόν στο χώρο σας το υγρό στοιχείο, τη γη και τον ουρανό, επιλέγοντας αποχρώσεις που τα αντιπροσωπεύουν. Τα πιο διαδεδομένα χρώματα για ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι αυτό της άμμου, το γκρι, το πράσινο, το απαλό γαλάζιο αλλά και το μαύρο. Ακόμα και οι αποχρώσεις του κόκκινου μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πρέπει όμως να κυμαίνονται στους τόνους του πορφυρού και του βατόμουρου. Μια ασφαλής λύση είναι εκείνη της μονοχρωμίας, αλλά και διάφοροι προσεκτικοί συνδυασμοί μπορεί να έχουν ένα εξίσου ωραίο αποτέλεσμα.

3. Χρησιμοποιήστε οργανικά υλικά

Τονίστε την επιρροή της φύσης πάνω στη Zen φιλοσοφία επιλέγοντας οργανικά υλικά. Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στα 5 (σύμφωνα με την κινεζική κοσμολογία) στοιχεία της φύσης, τη φωτιά, τη γη, το νερό, το μέταλλο και τον αέρα. Συνδυάστε μπαταρίες από χαλκό με πέτρινους νιπτήρες και αέρινα διακοσμητικά από ριζόχαρτο. Χρησιμοποιήστε βότσαλα για τη διακόσμηση και επενδύστε τον πάγκο σας με φύλλα από bamboo laminate. Για το έπιπλο του μπάνιου επιλέξτε ξύλο teak.

4. Φωτίστε διακριτικά

Επιλέξτε απαλό, διακριτικό φωτισμό και παντρέψτε τις φυσικές με τις τεχνητές πηγές του. Ο στόχος σε ένα Zen μπάνιο είναι άλλωστε η ηρεμία των αισθήσεων, κάτι που επιτυγχάνεται με την ισορροπημένη χρήση του φωτός και της σκιάς. Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες ενός dimmer που θα σας επιτρέψει να αυξομειώνετε την έντασή του ανάλογα με τη δραστηριότητά σας. Κεριά και φωτιστικά που προσφέρουν ένα πιο αχνό φως ενδείκνυνται για τέτοιους χώρους. Μην ξεχάσετε φυσικά σε κάποιο σημείο του καθρέφτη να τοποθετήσετε έντονο φως που θα εξυπηρετεί στο μακιγιάζ και το ξύρισμα.

5. Τοποθετήστε μια μπανιέρα

Σε κάθε παραδοσιακό, γιαπωνέζικο σπίτι η χαλάρωση στην μπανιέρα αποτελεί μια καθημερινή ιεροτελεστία για ολόκληρη την οικογένεια. Φυσικά σε ένα μπάνιο τέτοιου τύπου η μπανιέρα αποτελεί απαραίτητο στοιχείο. Μια υπέροχη λύση θα ήταν μια χτιστή μπανιέρα με υπερχείλιση, παρότι είναι υψηλού κόστους και δύσκολη στη συντήρηση. Τοποθετήστε την κάτω από το παράθυρο και απολαύστε άκρως χαλαρωτικές στιγμές.

6. Μεταφέρετε το έξω... μέσα

Η επαφή με τη φύση είναι η βασική αρχή της Zen φιλοσοφίας. Διαμορφώστε λοιπόν το χώρο σας με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η επαφή με τον περίγυρο του σπιτιού σας. Δημιουργήστε στο μπάνιο σας μεγάλα παράθυρα και αν υπάρχει η δυνατότητα κάντε κάποιους τοίχους από φιμέ γυαλί. Ακόμα και αν το σπίτι σας δεν περιβάλλεται από κήπο, η επαφή με το φως και τον ουρανό θα δώσει στο χώρο άλλη διάσταση.

7. Less is more

H λιτότητα είναι ένας από τους θεμελιώδεις κανόνες της Zen αισθητικής. Προσπαθήστε να δώσετε στο χώρο μια αίσθηση ηρεμίας, «κρύβοντας» όλα τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Αποθηκεύστε σε ντουλάπια όσα δε σας είναι απολύτως απαραίτητα και μεταφέρετε τα περιεχόμενα των σαμπουάν και των αφρόλουτρων σε δοχεία που εναρμονίζονται στο χώρο. Διατηρήστε όλες τις επιφάνειες των πάγκων καθαρές και τοποθετήστε τα κρεμαστάρια για τις πετσέτες πίσω από πόρτες, ώστε να μην «προσβάλλουν» τη συνολική αισθητική.

Για ένα καλύτερο αποτέλεσμα ζητήστε τη βοήθεια ενός συμβούλου feng-shui.

Αντικαταστήστε τα πλαστικά καλάθια απορριμμάτων και άπλυτων με κάποια από μπαμπού ή ρατάν.

Διακοσμήστε το χώρο με μεγάλα κομμάτια από ξύλινους κορμούς και πέτρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ