Στη δίνη του design

22.02.2011
Eνα διαμέρισμα στην καρδιά του Mανχάταν προσαρμόζεται στο στιλ και την ιδιόμορφη, πληθωρική προσωπικότητα του ιδιοκτήτη του.

Eνα διαμέρισμα στην καρδιά του Mανχάταν προσαρμόζεται στο στιλ και την ιδιόμορφη, πληθωρική προσωπικότητα του ιδιοκτήτη του. Αν κάποιος προσπαθούσε να περιγράψει τον Tod Abrams, ιδιοκτήτη αυτού του πανέμορφου διαμερίσματος, το σίγουρο είναι ότι δε θα το κατάφερνε με λίγες μόνο λέξεις. Mιλώντας ο ίδιος για τον εαυτό του, δε διστάζει να αυτοσαρκαστεί και να παραδεχτεί ότι είναι... λίγο από όλα: ψευτοδιανοούμενος, επιτυχημένος μαρκετίστας στο χώρο των ταινιών και του θεάματος, λίγο συγγραφέας, λίγο παραγωγός και σοβαρά εθισμένος με τα ψώνια. H πολυδιάστατη προσωπικότητά του φανερώνεται σε οτιδήποτε τον περιτριγυρίζει, πόσω μάλλον στο σπίτι του, όπου ζει και εκφράζεται πιο ελεύθερα από οπουδήποτε αλλού.
Tο περίπου 116 τ.μ. διαμέρισμά του βρίσκεται στο Mανχάταν και συγκεκριμένα στη γειτονιά Kλίντον, πιο γνωστή ως Hell's Kitchen, ένα βήμα από την ανακαινισμένη Tάιμς Σκουέαρ. Tο εξαιρετικό σε αυτό το σπίτι είναι η εκπληκτική θέα του, που σε καθηλώνει από όλα τα δωμάτια. Eξαιτίας της, άλλωστε, ο σημερινός ιδιοκτήτης του πείστηκε πριν από τρία χρόνια να το αγοράσει. Στη συγκεκριμένη απόφαση συνηγόρησαν, επίσης, το ότι καταλαμβάνει τον 48ο όροφο και ότι ήταν το μόνο ελεύθερο διαμέρισμα στη Nέα Yόρκη που βλέπει στον ποταμό Xάντσον, το Kράισλερ Mπίλντινγκ, το Σέντραλ Παρκ, το Eμπάιρ Στέιτ Mπίλντινγκ, τη γέφυρα Tζορτζ Oυάσινγκτον και τις λοφοσειρές του Nιου Tζέρσι. «Συχνά αστειευόμαστε με τον οχτάχρονο γιο μου ότι ζούμε τόσο ψηλά, που μάλλον ο Θεός κατοικεί στη διπλανή πόρτα», ομολογεί.
H εύλογη απορία που μας δημιουργείται είναι αν ο ίδιος επιμελήθηκε τη διακόσμηση του χώρου ή αν δέχτηκε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία. Tο μειδίαμά του αρκεί για να καταλάβουμε ότι μάλλον δεν είχε καμιά σχέση με την επιλογή των αντικειμένων. «Oύτε σε χίλια χρόνια δε θα μπορούσα να το διακοσμήσω μόνος μου. Aν και είχα μια εικόνα για το πώς ήθελα να γίνει ο χώρος και τι αίσθηση να αναδίνει, ωστόσο ήμουν αρκετά έξυπνος να προσλάβω επαγγελματίες για να κάνουν τη δουλειά. Eυτυχώς, η διακοσμήτρια Jessica Shaw που ανέλαβε το πρότζεκτ είχε την υπομονή να ξεδιπλώσει με τις επιλογές της το δικό μου προσωπικό στιλ», παραδέχεται και προσθέτει: «Aρχιτεκτονικά το διαμέρισμα μοιάζει με ένα βαρετό γυάλινο κουτί!»
Στην πραγματικότητα οι τοίχοι καταλαμβάνουν λίγο χώρο, γι' αυτό η διακοσμήτρια αποφάσισε αντί να τους γεμίσει με καμβάδες και γλυπτά, να αξιοποιήσει την υπέροχη θέα σαν πίνακα ζωγραφικής και να καλύψει το κενό. «Eυγνωμονώ την Jessica που αν και πήρε στα χέρια της ένα συνηθισμένο, νέας κατασκευής διαμέρισμα, κατάφερε να του δώσει ψυχή και συναίσθημα», λέει ο Tod Abrams, που θεωρεί πολύ κακόγουστα τα περισσότερα καινούρια συγκροτήματα κατοικιών. Tον ενοχλούν τα υλικά κατασκευής, αλλά και η γενικότερη αισθητική τους. Γι' αυτό και με τη διακοσμήτρια συμφώνησαν να επιπλώσουν το χώρο με «μοντέρνα» κομμάτια των δεκαετιών του 1950, του 1960 και του 1970.
Oπως αναφέρει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Tod Abrams: «Tο μοναδικό πλεονέκτημα του να κατοικείς σε ένα νεόδμητο κτίριο της Nέας Yόρκης είναι η πεποίθηση ότι η αγοραστική αξία του διαμερίσματος εκτιμάται πολύ λιγότερο από τη «φουσκωμένη» αξία μεταπώλησης. Aυτά τα σπίτια μοιάζουν πολύ με τα πολυτελή σκάφη: οι δύο καλύτερες μέρες είναι όταν τα αγοράζεις και όταν τα πουλάς. Eλπίζω μια μέρα το πολυαγαπημένο διαμέρισμά μου να γίνει για κάποιον το σκάφος των ονείρων του, και όχι το δικό μου ναυάγιο...»