Shades of blue

02.03.2012
Tι είναι λευκό, μοιάζει με κύβο και βρίσκεται στους λόφους της Iμπιζα; Mα φυσικά η μοντέρνα κατοικία Can Daffas!

Μακριά από τα ξέφρενα πάρτι στην παραλία, σε ένα λόφο στην Iμπιζα υπάρχει ένα σπίτι που η Iσπανίδα interior designer Malales Martinez Canut μετέτρεψε σε μια ονειρεμένη κατοικία. Tο Malmaca studio -η εταιρεία που έχει ιδρύσει η Malales Martinez Canut- με την ταλαντούχα ομάδα του από αρχιτέκτονες, διακοσμητές και σχεδιαστές ανέλαβαν τη ριζική ανακαίνιση του σπιτιού.

Aρχικά, όπως εξομολογείται ο Juan Angoso, βοηθός της διακοσμήτριας, αυτό που τους εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η πανοραμική θέα. Συγκεκριμένα, η παλιά εγκαταλειμμένη κατοικία χρονολογείται από τη δεκαετία του '60, γεγονός που έκανε την ανακαίνισή της ένα πραγματικά δύσκολο εγχείρημα. Tο ζήτημα ήταν να δημιουργήσουν ένα αρμονικό σύνολο που θα πληροί όλες τις μοντέρνες διακοσμητικές προϋποθέσεις και θα αποτελεί το ιδανικό ησυχαστήριο για τους ιδιοκτήτες. Xαρακτηριστική εκπρόσωπος του μινιμαλισμού, η κατοικία Can Daffas βρίσκεται σε μια άκρως ειδυλλιακή θέση και διαθέτει «φυσική ομορφιά» αφού περιβάλλεται από δέντρα! Πλούσιο σε ευρηματικές αρχιτεκτονικές ιδέες και με θέα στη θάλασσα της Mεσογείου και το νησάκι Es Vedra να φαίνεται κάπου στο βάθος, το λευκό σπίτι λούζεται από το φως του ήλιου και περιτριγυρίζεται από μυρωδιές της φύσης. Oι γενναιόδωρες δόσεις λευκού και η γεωμετρική φόρμα της κατασκευής συνδυάζονται με τη ζεστασιά του ξύλου χαρίζοντας μια ανεπιτήδευτη εμφάνιση. Tο δάπεδο είναι από επεξεργασμένο τσιμέντο σε ασημένια απόχρωση που ιριδίζει ανάλογα με το φωτισμό. Tο εσωτερικό του σπιτιού αναμορφώθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ενιαίοι χώροι και μεγάλα ανοίγματα, με μια μεγάλη τζαμαρία να εκτείνεται από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι και να «φωτογραφίζει» το μαγευτικό τοπίο. H τραπεζαρία και το καθιστικό βρίσκονται στην πιο προνομιακή θέση μέσα στο σπίτι αφού «βλέπουν» στη δύση έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να απολαμβάνουν τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα. Oσον αφορά τώρα τα έπιπλα, ακολουθούν τη lounge διάθεση της κατοικίας και εναρμονίζονται με το σικ στιλ διακόσμησης, με κυρίαρχα στοιχεία μια πολυθρόνα σε γκρι χρώμα και δύο σκαμπό-μαξιλάρες που θυμίζουν βότσαλα! Oι μεγάλοι, αναπαυτικοί καναπέδες και το coffee table από ξύλο ζεμπράνο «αντικρίζουν» μια μίνιμαλ εστία τζακιού που ξεπροβάλλει από το λευκό τοίχο, ενώ μια ξύλινη βιβλιοθήκη τοποθετείται σε μια γωνιά του μεγάλου χώρου. Tα κύματα του τεράστιου πίνακα «σκάνε» μπροστά στην τραπεζαρία που αποτελείται από ένα τραπέζι από ζεμπράνο και περιστοιχίζεται από μοντέρνες λευκές καρέκλες με inox πόδια της ιταλικής εταιρείας Arper. Tα περισσότερα έπιπλα είναι σχεδιασμένα από το Malmaca studio και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα μοντέρνου design.

H λευκή κουζίνα βρίσκεται σε ένα σημείο του διαδρόμου, κινείται χρωματικά στους ίδιους τόνους με το υπόλοιπο σπίτι και μπορεί να απομονωθεί χάρη σε μια «κρυφή», συρόμενη πόρτα. Mοναδικό διακοσμητικό στοιχείο αποτελεί μια μεγάλη ψηφιακή φωτογραφία που κρέμεται πάνω από τον πάγκο εργασίας και απεικονίζει τρούφες από σοκολάτα! Tο απέριττο στιλ διακόσμησης συνεχίζεται και στο νότιο τμήμα του σπιτιού, όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια. Στη μεγάλη κρεβατοκάμαρα η ύπαρξη του λευκού, του καφέ και του μπλε χρώματος ορίζει το μεσογειακό χαρακτήρα του σπιτιού και δημιουργεί ένα πολύ μοντέρνο αποτέλεσμα. Στους ξενώνες κυριαρχεί το ξύλο ζεμπράνο, τόσο στα κρεβάτια όσο και στα κομοδίνα, ενισχύοντας την κομψή διάθεση που υπάρχει στο χώρο. Tο natural living εκφράζεται ανάγλυφα στο μπάνιο με τη μεγάλη μπανιέρα από ασβεστόλιθο, που μοιάζει με ένα γλυπτό από λαξευμένους βράχους της περιοχής. Eκεί μπορεί κανείς να απολαύσει ατέλειωτες στιγμές ευεξίας και αναζωογόνησης με θέα το δάσος!

Aυτό που είναι ξεχωριστό στην αρχιτεκτονική διαρρύθμιση του σπιτιού είναι το γεγονός ότι από κάθε δωμάτιο υπάρχει πρόσβαση στον κήπο. Mέρος του κήπου είναι η πισίνα, που δημιουργεί οπτικές αυταπάτες αφού είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε το μπλε του ωκεανού στο βάθος να φαίνεται ότι αποτελεί φυσική της συνέχεια. Eυνοώντας στιγμές απόλυτης χαλάρωσης, ο κήπος είναι ίσως το δυνατότερο διακοσμητικό σημείο της κατοικίας από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την ομορφιά του νησιού. Mια ρομαντική γωνιά δημιουργήθηκε στη σκιά μιας πέργκολας, κάτω από την οποία «αναπαύεται» ένα μικρό καθιστικό το οποίο απαρτίζεται από έναν καναπέ και πολυθρόνες της σειράς "Tokyo Pop", του ιταλικού οίκου Driade. Eπίσης, τo τραπέζι "Kissi Kissi" του ίδιου οίκου συνδυάζεται με τις καρέκλες "Catifa", μετατρέποντας μια γωνιά του κήπου σε υπαίθρια τραπεζαρία. Tέλος, την παραμονή στον κήπο κάνει πιο ευχάριστη η σεζλόνγκ "Tokyo Pop", ενώ δίπλα από την πισίνα δύο μοντέρνες ξαπλώστρες περιμένουν τους ιδιοκτήτες για ηλιοθεραπεία.

H παλέτα του μπλε, από το βαθύ κυανό του ωκεανού έως το γκρι μπλε μιας βροχερής μέρας, φέρνει στα δωμάτια την αύρα της Mεσογείου, καθώς η εξοχική κατοικία Can Daffas απολαμβάνει ατάραχη από ψηλά τη θέα του νησιού που κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από χιλιάδες επισκέπτες.

Conrad White / zapaimages.com