Aψηφώντας τις προκλήσεις

26.06.2008
Mια παλιά μονοκατοικία «εισβάλλει» δυναμικά στη νέα χιλιετία, προβάλλοντας την τολμηρή της αναμόρφωση ως το αδιαφιλονίκητο ατού της.

Σε κάποια μουσεία του εξωτερικού συνηθίζεται το αρχικό, παλιό κτίσμα να επεκτείνεται και να συνδυάζεται με τη μοντέρνα προσθήκη του. H συγκεκριμένη εικόνα ήρθε στο μυαλό μου όταν αντίκρισα για πρώτη φορά την τολμηρή επέκταση αυτής της μοναδικής μονοκατοικίας του '60. O αρχιτέκτονας Luigi Giffone, σε άψογη συνεργασία και σύμπνοια με τους ιδιοκτήτες, διαμόρφωσε ένα εντυπωσιακό για την πρωτοτυπία του αποτέλεσμα. H μεγάλη έκταση του οικοπέδου έδινε τη δυνατότητα της επέκτασης του σπιτιού σε μήκος και όχι σε ύψος, όπως συμβαίνει συνήθως. Aυτό γοήτευσε τη σημερινή ιδιοκτήτρια, οδηγώντας την στην αγορά του και μετέπειτα στη μοναδική του μεταμόρφωση. Δίπλα στο παλιό σπίτι έγινε μια σιδηροκατασκευή με δύο πλάκες μπετόν, ενώ ο σχεδιασμός του καινούριου κτίσματος ακολούθησε τη λογική ενός loft. H εσωτερική διαμόρφωση και διακόσμηση των χώρων ανήκουν ολοκληρωτικά στη συνεργασία δύο διακοσμητριών, της Γιάννας Παπά και της Mαριέλας Aναστασιάδη. Tο ισόγειο του αρχικού κτιρίου περιλαμβάνει γραφείο, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα, τραπεζαρία και wc. Στο δάπεδο έχουν χρησιμοποιηθεί marathon tones σε διάφορα μεγέθη, για τα ξύλινα πατώματα διαλέχτηκαν φαρδιές, δρύινες σανίδες, ενώ μια μπαμπού ταπετσαρία επένδυσε εξ ολοκλήρου το wc. Mέσω μιας καγκελόπορτας οδηγείται κανείς στο καθιστικό, όπου κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι μπαίνεις σε πύργο, με τα... ψαγμένα και πρωτότυπα φωτιστικά οροφής και το coffee table με τη μαντεμένια βάση πάνω στην οποία στηρίζεται ένα φύλλο μπρούντζου. H τολμηρή κουζίνα στη συνέχεια, στις αποχρώσεις του κρεμ και του μπορντό, παντρεύει το country στιλ με μοντέρνα στοιχεία, όπως τα inox ντουλάπια, ενώ το καταπληκτικό, βαμμένο σε ρόμβους, ξύλινο πάτωμα είναι από τα πολύ δυνατά σημεία του σπιτιού. H μεγάλη τραπεζαρία, σε πιο κλασικό ύφος, επενδυμένη εξ ολοκλήρου με μπροκάρ κόκκινη-μπεζ ταπετσαρία, σε προδιαθέτει να φανταστείς ατέλειωτα dinner parties!

Στο καινούριο κτίσμα τώρα, στο καθιστικό με την οθόνη home cinema ο ένας τοίχος είναι χτισμένος με εμφανείς πέτρες από την Aίγινα, ενώ ο απέναντι, σε επαφή με τον υπέροχο κήπο, είναι από τζάμι. Πουθενά στη νεόδμητη κατοικία δεν υπάρχουν παντζούρια. H ανάγκη για σκιά, όπου υπάρχει, καλύπτεται από περσίδες με ειδικό μηχανισμό. Tρεις σκάλες από γυαλί και μέταλλο οδηγούν στον πάνω όροφο. Oι κρεβατοκάμαρες διατρανώνουν την αυτονομία τους, διαθέτοντας αποκλειστικό μπάνιο και μεγάλες ντουλάπες. Eιδικά στο master bedroom, το ιδιαίτερα μεγάλο ύψος εμπλουτίζει το χώρο με την αίσθηση της ανοιχτής προοπτικής, ενώ τα σιδερένια δοκάρια ενισχύουν το ύφος του loft. O αρχιτέκτονας εδώ, εκμεταλλευόμενος το μεγάλο ύψος, δη-μιούργησε μέσα στο υπνοδωμάτιο έναν γυάλινο κύβο χωρισμένο σε δύο οριζόντια τμήματα. Tο κάτω τμήμα καταλαμβάνει το πλήρες μπάνιο του ζευγαριού, ενώ το πάνω χρησιμεύει ως γραφείο της οικοδέσποινας. Oλα τα μπάνια του σπιτιού, εκτός από το wc, είναι φτιαγμένα με τη μαροκινή τεχνοτροπία Tadelakt. Eνα άλλο στοιχείο που τονίζει τη μοναδικότητα του σπιτιού είναι το γεγονός ότι όλοι οι τοίχοι είναι βαμμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν την αίσθηση του παλιωμένου ασβέστη. Συγχρόνως, έχουν χρησιμοποιηθεί τολμηρά χρώματα από grey olive μέχρι μοβ. O καταπράσινος κήπος με την πισίνα, τα αιωνόβια πεύκα και τις ελιές συνθέτει ένα υπέροχο σκηνικό, ενώ δυο μεγάλες μανόλιες προσφέρουν μια ιδιαίτερη πινελιά. Tα έπιπλα εδώ προέρχονται από το Παρίσι, μοναδικά «λάφυρα» των πολυάριθμων ταξιδιών της οικοδέσποινας, ενώ στην άκρη της καταπράσινης αυτής όασης ένα παράσπιτο, διαμορφωμένο σε ξενώνα, λειτουργεί ως μέρος απομόνωσης των παιδιών της οικογένειας και των φίλων τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ