Τα εναλλακτικά είδη θέρμανσης και τι να διαλέξεις

16.10.2012
Επειδή ο φετινός χειμώνας αναμένεται να μας… τσουρουφλίσει οικονομικά μέχρι να καταφέρουμε να ζεσταθούμε (!), δες τι εναλλακτικές έχεις.


Οι ζεστές μέρες καθυστερούν απλά το αναπόφευκτο και σίγουρα έχουν ημερομηνία λήξης. Άσε που καθώς οι ενδιάμεσες εποχές μας έχουν ουσιαστικά τελειώσει, θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα είναι… Χειμώνας!

Και εκεί τι κάνεις; Απλά φοράς σκούφους, κασκόλ και γάντια μέσα στο σπίτι; Ε, ας μη φτάσουμε ως εκεί. Ένα απλό "κρας τεστ" θα σε βοηθήσει να διαλέξεις τι θα κάνεις για να ζεσταθείς φέτος.

Στη ζυγαριά... μπαίνουν το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, τα κλιματιστικά, το ενεργειακό τζάκι, οι σόμπες πέλετ, οι καυστήρες βιομάζας, τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας και τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.

Το συγκριτικό τεστ ανάμεσα στις οκτώ μορφές θέρμανσης έγινε με βάση τις ανάγκες μιας οικογένειας που ζει σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. Οι εκτιμήσεις θέλουν κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν να καταναλωθούν 1.200 λίτρα πετρελαίου. Για να γίνει πιο εύκολη η σύγκριση με τη βοήθεια του μετατροπέα της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής βρήκαμε ότι η ισοδύναμη ποσότητα των λίτρων σε kWh (κιλοβατώρες) ηλεκτρικού ρεύματος είναι 12.630.

Πετρέλαιο
*Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ξεκινούμε από το πετρέλαιο το οποίο έχει αρχίσει –τυπικά- να διατίθεται αλλά κανείς δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον. Οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν στα €1,35 με €1,40 το λίτρο, κάνοντας το κόστος για κάθε σπιτικό ψηλότερο κατά περίπου 50% σε σχέση με πέρσι. Για να γίνει η σχετική σύγκριση θυμίζουμε ότι το 2011 τέτοια εποχή οι τιμές διάθεσης του πετρελαίου ήταν στα €0,90 με €0,92 το λίτρο.
*Η κατάσταση είναι δύσκολη ενώ υπάρχουν ολόκληρες πολυκατοικίες που έχουν δηλώσει ότι φέτος δεν θα προμηθευτούν καθόλου καύσιμο λόγω της ψηλής τιμής του σε συνδυασμό με την αδυναμία των περισσοτέρων ενοίκων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως προς τα κοινόχρηστα.
Όμως, ακόμη και όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο από πέρυσι για φέτος αναμένεται να προχωρήσουν στη χρήση των καλοριφέρ με φειδώ.
*Πάντως με τα δεδομένα του κρας τεστ, η οικογένειά μας θα χρειαστεί περί τα €1.680 για να ζεσταθεί με τον παραδοσιακό τρόπο του καυστήρα, που όμως υπάρχει και δεν απαιτεί επιπλέον έξοδα εγκατάστασης. Επίσης, η χρήση του θερμοστάτη μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση δαπάνης.

Φυσικό αέριο
Ένα από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου είναι πως η οικογένεια δεν έχει την έγνοια αν άδειασε η δεξαμενή, αν ο διανομέας έκλεψε κατά τη διάρκεια της παράδοσης κ.λπ. Είναι διαρκής η παροχή του καυσίμου. Για τις 12.630 kWh και με χρέωση στα €0,077 ανά kWh το κόστος είναι €972,51. Πολύ χαμηλό κόστος θέρμανσης.
*Για όσους δεν είναι στο δίκτυο το κόστος για την εσωτερική εγκατάσταση κυμαίνεται σε €3.500-€4.500 για μια μέση πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα. Οπότε το κόστος ανά διαμέρισμα ανέρχεται μέχρι €300. Σε περίπτωση που απαιτείται και αλλαγή λέβητα, το κόστος ανέρχεται σε €6.500-€7.000.
*Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής έχει ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα με διευκολύνσεις πληρωμής.
*Στα μειονεκτήματα συμπεριλαμβάνεται, επίσης, και το γεγονός πως δεν έχουν δίκτυο όλες οι περιοχές.

Κλιματιστικά
*Πρόκειται για μία από τις μέτριες λύσεις. Επίσης πολλά νοικοκυριά διαθέτουν κλιματιστικό και άρα δεν θα μπουν στη διαδικασία τού να αγοράσουν συσκευή. Οπως προαναφέρθηκε, απαιτείται κατανάλωση ρεύματος 12.360 kWh. Ωστόσο με τα κλιματιστικά ισχύει ο κανόνας πως για κάθε κιλοβατώρα που δαπανούμε θερμαινόμαστε με διπλάσια ενέργεια. Κι αυτό επειδή η απόδοσή τους είναι στο 1,7 με 2. Άρα δεν θα χρειαστούμε 12.360 κιλοβατώρες τον χειμώνα αλλά 7.270. Ετσι με €0,20 την κιλοβατώρα θα χρειαστούμε όλο τον χειμώνα €1.454. Τα κλιματιστικά με inverter πετυχαίνουν ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση.
*Στα «πλην» των κλιματιστικών είναι η δαπάνη για την αγορά συσκευών, για όσους δεν έχουν, και επιπλέον η θέρμανση δεν διαρκεί.

Θερμαντικά σώματα (ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα)
Πολύ πιο ακριβά, αφού καίνε περισσότερο. Για τις 12.360 κιλοβατώρες η χρέωση των νοικοκυριών στο τετράμηνο θα μεταπηδήσει στην υψηλότερη κλίμακα των 2.000 kWh ίσως και στη μεγαλύτερη. Συνεπώς το νοικοκυριό θα χρεωθεί με περίπου €0,20 ανά κιλοβατώρα. Άρα για τη θέρμανση το κόστος θα είναι στα €2.472.

Σόμπες πέλετ
*Το κόστος τους κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα από €900 έως €2.000.
Για τη χειμερινή σεζόν χρειάζονται 4.000 με 5.000 κιλά πέλετ. Η μέση τιμή είναι στα €0,28 το κιλό. Οπότε χρειάζονται 1.120 με €1.400 τον χρόνο, πολύ χαμηλότερα από το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
*Βέβαια, χρειάζονται εργασίες στο σπίτι, καθώς, για παράδειγμα, θα πρέπει να τοποθετηθεί σωλήνας για την εξαγωγή των καυσαερίων.
*Επίσης απαιτείται κι ένας σχετικός χώρος για την αποθήκευση των πέλετ. Επιπλέον, θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να εφοδιάζεται η σόμπα.

Καυστήρας βιομάζας
*Έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τη σόμπα, αν και «καίει» πέλετ. Χρειάζονται περίπου 3.000 με 4.000 κιλά τον χρόνο.
Με μέση τιμή τα €0,28 το κιλό, το κόστος θέρμανσης κυμαίνεται από €840 μέχρι €1.120.
*Οι δαπάνες αγοράς είναι από €2.500 έως €5.000 και χρειάζονται αποθηκευτικός χώρος αλλά και τακτικός καθαρισμός.

Ενεργειακό τζάκι
*Το ενεργειακό τζάκι είναι καλύτερης απόδοσης από το κλασικό τζάκι. Φτάνει στο 75% η απόδοσή του. Καταναλώνει λιγότερα ξύλα και θερμαίνει πολύ περισσότερο. Εκπέμπει μέσα από ειδικούς αεραγωγούς θερμό αέρα.
*Χρειάζονται όμως μετατροπές στην κατοικία και το μέσο κόστος είναι γύρω στα €3.000. Σε ξύλα απαιτούνται περίπου 7.000 κιλά. Με €0,20 το κιλό, τότε η συνολική δαπάνη είναι €1.400.

Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας
*Πρόκειται για καινούργια μορφή θέρμανσης στην ελληνική αγορά. Τα πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους ή στις οροφές και με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπεται ακτινοβολία στα αντικείμενα και τα σώματα.
*Αυτή είναι και η διαφορά με τις άλλες μορφές θέρμανσης. Το κόστος ανά πάνελ ανάλογα με τα watt που καταναλώνει κυμαίνεται από €300 έως και πάνω από €500.
*Οι εταιρείες διαφημίζουν θέρμανση με €400 τον χρόνο. Πρέπει όμως αυτά να είναι τοποθετημένα ώστε να βλέπουν αντικείμενα, καθώς αυτά θερμαίνουν και όχι τόσο τον αέρα.
*Στα πλεονεκτήματα της υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι πως ζεσταίνει το σώμα, διατηρεί τους μυς σε φόρμα, βοηθά στην αποβολή των τοξινών, ενώ απαλλάσσει τους τοίχους και τον χώρο από υγρασία, υδρατμούς και μικρόβια. Η υπέρυθρη ακτινοβολία χρησιμοποιείται και στην Ιατρική.


Το κόστος θέρμανσης
• Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας: €400
• Καυστήρας βιομάζας (με πέλετ): €840 - €1.120
• Φυσικό αέριο: €972,51
• Σόμπες πέλετ: €1.120 - €1.400
• Ενεργειακό τζάκι: €1.400
• Κλιματιστικά: €1.454
• Πετρέλαιο θέρμανσης: €1.680
• Ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα: €2.472
Πηγή: Έθνος, Επιμέλεια: Ζωή Κίττα