ΣΠΙΤΙ
―Αν έχουμε φθαρμένα καλάθια, μπορούμε να τα ντύσουμε με ένα κομμάτι ύφασμα και να τα χρησιμοποιήσουμε για τα παιχνίδια των παιδιών ή τα περιοδικά.
―Οι παλιές καρέκλες της κουζίνας γίνονται σαν καινούργιες με ένα γρήγορο βάψιμο (και με τολμηρά χρώματα, ειδικά αν πρόκειται για εξοχικό) και βαμβακερά καλύμματα με μοτίβα με λουλούδια.
―Βγάζουμε τα ποδήλατα από την αποθήκη, τα πλένουμε με νερό και σαπούνι και ελέγχουμε τον αέρα στις ρόδες, καθώς και τα φρένα.
―Εγκαινιάζουμε μια μέρα με τα παιδιά αφιερωμένη στην ανακύκλωση των σπασμένων: Κολλάμε τα σπασμένα πιάτα και ποτήρια για διακοσμητικά (για παράδειγμα, ένα σπασμένο πιάτο μπορεί να γίνει βάση για γλάστρα).
―Τα μικρά βαζάκια, με μερικές τρύπες από κάποιο σιδερά, μπορούν να μετατραπούν σε αλατοπιπεριέρες.
―Πριν χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά τη σχάρα της ψησταριάς, την τρίβουμε με γυαλόχαρτο, την πλένουμε καλά και, ακολούθως, την αλείφουμε με λάδι για να συντηρηθεί όλο το καλοκαίρι. Αν είναι μαντεμένια, προτιμάμε νερό με σόδα.
―Επαναχρησιμοποιούμε όλα τα άδεια βάζα από μαρμελάδες: Μπορούμε να βάλουμε κλωστές και βελόνες για το ράψιμο, καρφίτσες, βίδες, καρφιά, πινέζες, μαρκαδόρους για τη ζωγραφική των παιδιών κ.λπ.
―Επειτα από ένα εξάμηνο, κατά το οποίο ήταν εκτεθειμένα στη βροχή, τα κάγκελα του εξοχικού θέλουν ειδική περιποίηση: Τα περνάμε ένα χέρι με βαφή για τη σκουριά και έπειτα με οικολογική.
―Αφαιρούμε τις κορυφές από τα αρωματικά μας (βασιλικό, δυόσμο κ.λπ.) πριν αυτά ανθίσουν, με σκοπό να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των νέων βλαστών.
ΚΗΠΟΣ
―Συλλέγουμε σπόρους για την επόμενη χρονιά (βιολέτες, σκυλάκια, πανσέδες).
―Συγκομιδή κηπευτικών (αγγούρι, ντομάτα, πιπεριά).
―Προστασία από τον ήλιο, σκίαση ευαίσθητων κηπευτικών (ντομάτα).
―Καθαρίζουμε και αραιώνουμε τα κηπευτικά μας στο μποστάνι.
―Επειδή έρχονται οι διακοπές του Αυγούστου, φροντίζουμε να συντηρήσουμε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Ελέγχουμε τους σταλάχτες και τους αποφράσσουμε, αλλάζουμε μπαταρίες στον προγραμματιστή, καθαρίζουμε τις ηλεκτροβάνες, ελέγχουμε για διαρροές στο σύστημα των σωληνώσεων.